Tur att man blev man

Hörde ett program i radion idag om hur några kända kvinnor debatterade att kvinnodiskrimineringen och fortfarande är mycket utbrett. Det är skrämmande att man inte kommit längre i dagens Sverige. Eller som vanligt är det nog ändå en relativt lite andel av våra män som inte kan uppföra sig mänskligt mot kvinnor. Det förvånar mig inte direkt eftersom det tar lång tid att ändra på invanda mönster.

Själv var min mor hemmafru under min uppväxtiden medan far arbetade. Far bestämde väl det mesta medan mor skötte all markservice. Det gick att leva på en lön. Det är faktiskt bara 50 år sedan.

Mycket har ju hänt sedan dess. Nu har jämlikheten sakta och säkert gått åt rätt håll för kvinnorna. De flesta tycker nog att det går alldeles för långsamt inte minst kvinnorna själva.  Jag kan helt ärligt erkänna att även jag säkert har vissa fördomar om kvinnor. Tex som bilförare, men fler och fler som kör om mig är kvinnor så dom blir bättre på det också. TiiHii.

Mera objektivt har ju kvinnor fortfarande mindre betalt i genomsnitt rent generellt än män även i samma typ av jobb. Vilket naturligtvis är helt horribelt . Inte nog med att kvinnorna har menstuation en gång i månaden att ”jobba” med . Dom skall dessutom föda barn vilket, naturligtvis en fantastisk positiv upplevelse, men väldigt tufft i själva förlösningsstadiet. Kvinnorna har också en stor press på sig att alltid vara vacker med allt vad det medför i kostnader och annat. Dessutom skall dom utstå diskriminering i tillsättning av höga poster i samhället, lönemässigt, sexuellt och på många andra sätt! Inte allt rättvist och roligt.

 

Därför  är jag glad att jag är född till man.

 

Att kvinnor har en ännu mycket värre situation i många andra lände ofta med sitt religiösa ok över sig, gör ju inte saken bättre.  Allra väst verkar det vara i många djupt religiösa länder där kvinnorna är mer eller mindre slav åt deras män och har ingenting att säga till om i samhället. Möjligen får dom kanske bestämma lite grand i sitt eget hem men knappt där heller.

 


NHL strejk - en djävla Lyxstrejk

Det är ju ren skam att NHL spelarna strejkar ! Spelarna säger sig ju älska ishockey och vill spela ishockey mer än allt annat på jorden för det är såååå roligt. Halleluja. Det måste ju vara pengar dom älskar mest.  Snittlönen är ju förstås bara runt 10 miljoner kronor om året och nu hotar ägarna med 10 % lönesänkningar. Klart man måste strejka – det fattar väl varje vanlig arbetare. Stackars spelare – hur skall dom kunna överleva detta??

 

Konstigt att ”inga” journalister tar upp denna vinkling i intervjuer med spelarna. Nej dom är livrädda att stöta sig med dessa fantastiska, enorma supermänniskor. Inte konstigt att alla reportrar hela tiden försöker överträffa varandra med superlativer varje gång dessa NHL- ishockey"stjärnor" rör pucken.. Men hallå. Vakna – dom är på inget sätt undermänniskor bara för att dom tjänar massa pengar och får oproportionerligt mycket uppmärksam i press, radio och TV. Men vi dumma läsare/tittare tror till slut på det, eftersom det bankas in i våra små dumma hjärnor gång efter gång efter gång efter gång. Kanske svårt för lättlurade hjärnor att till slut tro på det? Men mig lurar dom inte.

Jag vet att flera av mina egna aktiva friidrottare i Utby IK/Ullevi friidrott tränar mer än många av NHL-ishockeyspelarna och är egentligen värd lika mycket uppmärksamhet och pengar om inte den fantastiska marknaden hade styrt så hårt.

 

Ett bra exempel är Charlotta Fougberg som tränar friidrott i 10 år, dom senaste 3-4 åren 2 ggr per dag och som jag har haft förmånen att träna de senaste åren. Hon har vunnit 10-talet SM medaljer på Hinder och medeldistans, deltagit i 10-talet landskamper, vunnit Finnkampen. Men hur många rader har GP/GT skrivit om henne. Svar:  0= noll. Hur många miljoner har hon tjänar. Svar: 0=(noll) Några 1000-lappar i prispengar är allt hon tjänat.  SM Guld, landskampssegrar ger 0=(noll) kronor. Samma sak med Lovisa Lind som förutom SM-Finnkampssegrar deltagit i Junior-VM på 800m,  Emelie Larsson spjutkastare med Junior-VM meriter, SM medaljer, Finnkampsdeltagande, Lynn Johnson 5a i Junior-VM i tresteg, Khaddi Sagnia Ungdoms-OS seger i tresteg. Bara för att nämna några i "min egen" förening. Ni som inte är med i friidrottsfamiljen är det någon som känner igen några av dessas fantastiska idrottstjejer från tidningarna i Göteborg?

 

Jag vet att livet inte är rättvist och kommer aldrig att bli hur mycket jag försöker påverka det i min blogg. Men man har ju försökt i alla fall! TiiHii.

 

Daniel Alfredsson är väl en av dom värsta exemplen på ishockeyälskare som började sin karriär over  there i NHL med att strejka när han ”bara” erbjöds 32 miljoner om året i lön. Han strejkade då från det han älskar mest av allt genom att vägra spela i 10-talet matcher tills han fick sina 52 rättmättiga miljoner per år. Då var det helt plötsligt jätteroligt att spela igen.

Varför kan ishockeyspelarna i stället inte vara ärliga och säga att dom spelar mest för pengarnas skull?


Fantastiska människor

Jag har fått förmånen genom mitt jobb i IF Kville och Utby IK att lära känna många fantastiska människor. Här presenterar jag två av mina absoluta favoriter som jag blivit god vän med.

 

                                       

               

Bernt Hallberg, har jag känt i många år. Det började med att hans båda barn (Anna och John) började träna i min träningsgrupp. John slutade för några år sedan. Anna är stora damen nu och fortsätter springa långlopp. Även Berndt tränar löpning och springer en hel del motionslopp. Berndt är alltid glad och vinkar glatt under sina lopp. Trots att Berndt är styrelsemedlem i Majornas IK, ställer han alltid upp som funktionär när vi i Utby IK kallar bl.a. som Huvudfunktionär i föreningens största och viktigaste motionslopp Midnattsloppet.

Frågade honom en gång varför han alltid ställer upp?

- En självklarhet eftersom jag för det första tycker det är roligt. Dessutom är det ett sätt att engagera sig i samhället och göra lite nytta. Det känns bra.

Som idrottsledare är det underbart att höra och precis det man önskar alla funktionärer skulle tänka uppleva det när man hjälper till.

 

Berndt gillar bilar och har en stor fin BMW.   Men har börjar förbereda sig inför vägtullarna genom att börja köra moped istället. – Skitkul säger han, och bra inte minst för miljön och även den egna plånboken.

 

 

 

Matti Hiltunen har också två barn (Eveliina och Esa) som tränar och tävlar i ”min” klubben. Båda fortfarande aktiva, Esa som stavhoppare och Eveliina i kort medeldistanslöpning. Vill nog påstå att Matti är en av dom mest användbara funktionärer jag har haft under mina 30 år som idrottskonsulent och ställer alltid upp när och var det mest behövs bäst. Matti är viktig inte minst för sin oerhörda arbetskapacitet och särskilt som truckförare under Midnattsloppet från morgon till kväll 3 dagar i sträck. Enda vilan är när han tar en ”powernap” i trucken några minuter då och då.  

Mattis stora intresse är annars jakt och natur. Han åker till sitt sommarställe i Dalsland och jagar, plockar bär och svamp så fort han får en chans. För inte så länge sedan fick jag en spann med kantareller av honom vilket ändå bara var en bråkdel vad han plockat i år. För mig var det mer än jag hittat i hela mitt liv i skogarna genom alla år!

Matti bor i ett jättefint hus i Agnesberg där jag haft förmånen att testa hans bastu.

 

Båda herrarna är verkliga föredömen som människor och jag är tacksam att få vara deras vän!


Madeleine har förlovat sig – Halleluija

Fan va trött man blir ibland. Den största nyheten i dag i press – radio och TV är en ickenyhet.

En av kungafamiljens barn har nämligen förlovat sig. Vem fan bryr sig? Jo helt otroligt väldigt många!! 

 

På Facebook var det redan efter någon timma 25.000 människor som önskade dom lycka till. Dessutom flera 100-tusen sett den jättegulliga 40sekunder korta filmsnutten under dagen. Videon som förresten redan sönderanalyserats av alla förståsigpåare. Det verkar som många av dessa är nära vänner till Madeleine. Eller så hoppas dom vara det i sina drömmar. Varför skulle det vara något extra att vara vän med någon kunglighet? Det fattar inte jag i alla fall. Är dom kungliga bättre människor på något sätt pga att dom får 125 miljoner om året i socialbidrag för att representera Sverige. Det är väl inget att skryta med att man inte kan försörja sig på riktigt arbete. Eller hur! 

 

Samma  25.000 människor som rusar till facebook och lyckoönskande samt även de 100-tusentals videotittare  som hyllar detta fina nyförlovade gulliga lilla paret, ser säkert ner på de riktigt arbetslösa. Många av dessa människor är säkert väldigt intresserad av flärd, mode,  kläder, mat och allt annat viktigt i livet. Dessa människor är inte sällan många gånger ointresserad av sådana banala och mindre viktiga  saker som fattigdom, miljö, rättvisa......

 

Jag VET att jag generaliserar för det vildaste. Vem skulle annars vilja läsa Curres tankar!? Men nu kanske var alldeles för stygg och gått över gränsen, ”igen”.

En av dom största nyheterna var hennes förlovningsring som kostar någon miljon. Hoppas den inte är betald av våra skattepengar för då djävlar. 

  

Men den största skandalen var nog ändå att någon stackars tidning lagt ut fel bild !!!


Curre effekten

Bytte favoritfotbollslag till Hisingens stolthet BK HÄCKEN för drygt ett år sedan.  Eftersom jag inte kunde hjälpa att min far var Blåvitt och tog med  mig på Blåvittmatcher i min ungdom. Hävdar att jag på detta sättet, som många andra barn, blev hjärntvättad att hålla på samma lag som farsgubben. Jag ångrar inte på något sätt att jag följt Blåvitt genom mitt numera ganska långa liv. Jag gick på varje hemmamatch i ett antal år och minns mest Blåvits båda UEFA-cup segrar på 80-talet.


Jag bytte favoritfotbollslag för drygt ett år sedan. Har trots allt bott på mitt älskar Hisingen i 55 av mina 59 år. Och det finns väl ingen lag på att man inte kan ändra favoritlag, eller? Någon riktig fanatiker var jag ju faktiskt aldrig riktigt ändå! Men ändå har förvånadsvärt många, nästan alla, sagt att så kan du väl inte göra! Det är ju inte så att man vänt kappan efter vinden i tid och otid, eller hur!

Tycker det skulle vara befriande om fler vågar byta favoritlag i fotboll och ändå viktigare försöka åtminstonde förstå den andra sida i tex religion  och inte fastna i den åsikten man hjärntvättats i under sin uppväxt utan att själv egentligen fått välja sida.

 

Lite av en protest, är det väl också, mot ”alla” dessa fanatiker, som hellre dör (och för den delen slåss) än byter favoritlag … och sedan jag bytte till Häcken har ju faktiskt klubben gått spikrakt uppåt i tabellen och jag vill hävda att det beror uteslutande på Curreeffekten. Eller vad tror ni?

Nu ser vi fram emot att fira Häckens allra första SM-GULD i fotboll om några veckor!

 

Ps. Jag skrev faktiskt ett inlägg på denna blogg redan för ett år sedan om att jag bytt favoritlag, så kom inte och säga att jag bytt därför Häcken ligger högt upp i Allsvenskan nu. Tvärtom så har hela organisationen lyft sig när DOM fick se mig börja gå till Rambergsvallen  o stötta Hisingens stolthet HÄCKEN. Ds.


Halleluija

När man har en blogg som min där jag sätter pränt på mina tankar är det ju ofrånkomligt att vissa ämnen kommer tillbaka mer frekvent än andra.

Om det enligt vetenskapen går otroliga 60 000 tankar igenom människans hjärna varje dag är det naturligtvis vissa ämnen som återkommer. Antingen av lycka, drömmar, problem, irritationsmoment, problemlösningar, sorg ….. and you name it.

Ett ämne som säkert rusar igenom min lilla hjärna många gånger om dagen är frågan om religionen. Jag kan inte fatta att så många människor kan tro på gamla historier  skrivna i bibeln och/eller koranen för några 1000 år sedan tillbaka.


 

Jag kan förstå att människor för 1000 år sedan kunde gå på historierna i bibeln och koranen med tanke på att vetenskapen kommit så långt och inte kunde förklara evolutionen på den tiden. Tex trodde man en sådan enkel sak som att jorden var platt och det fanns så mycket som inte gick att förklara på ett vettigt sätt på grund av okunskap.

Jag kan ju förstå i de områden i världen där barn undervisas i religion från det första ordet som dom får lära sig och att dom blir hjärttvättade in i ”deras” religion.

Jag kan väl också kanske till vis del förstå att många människor inte mår bra och behöver något att vända sig till i sin ensamhet eller vilsenhet. Att man då finner tröst i att ha något att hänga upp livet på i religionen.

Jag kan väl kanske också till viss del förstå att många människor inte kan finna någon mening med livet och att det därför måste finnas ett högre väsen i form av en gudomlig förklaring.

Men bara för att många vill och behöver ha tröst och en mening med livet betyder det väl inte att GUD finns, eller är jag ute o cyklar nu igen?

Men vad jag inte kan förstå i ett upplyst land som Sverige där man själv, i alla fall till ganska stor del, får tänka fritt och bilda sig en egen uppfattning ändå finns så många troende människor.

                            Richard Dawkins - Ni kanske känner igen honom från Skavland.

 

Nästan lika illa som i de muslimska länderna är det ju ”over  there” i USA faktiskt. Där i världens friaste land, halleluja,  borde ju inte religionen betyda så mycket kan man tycka. Speciellt med tanke på att i alla fall enligt boken "Illusionen om GUD" av Richard Dawkins  så var flera av USA:s tidiga presidenter öppet ateistiska. USA´s 3e president Thomas Jeffersson säger i sin självbiografi "att kristendomen är det fördjävligaste en människan någonsin belastats med” slut citat. Han beskrev också ”GUD som en varelse med en förfärande läggning – grym, hämndlysten, nyckfull och orättfärdig” och ”Herregud vilken skitstövel  Gud är”.

Det är bara att hålla med…

För ett par hundra år sedan hävdar Margaret Downey att hälften av förtroendevalda medlemmar i USAs representanthus var i grunden ateister. I dagens USA går det överhuvudtaget inte att kalla sig ateist, av någon underlig anledning, för då är du direkt helt körd som politiker. "Gamla presidenter som Thomas Jefferson, George Washington, John Adam, James Madison skulle ha vänt sig med avsky mot dagens teokrater i 2000-talets Washington” hävdar Margaret.

 

Vad har hänt sedan dess kan man fråga sig eftersom det idag är en ”dödssynd” att säga sig vara ateist och som politiker alltid avsluta alla tal med God bless you och/eller America.  

 

---------------------------------

För mig att vara ateist är att jag lever ett befriat liv. 

 

Nej nu blev det lite för långt igen. Men jag lovar eller hotar att återkomma med mer i detta viktiga ämne…. 


Curre i Ring P1

Min kommentar i Ring P1 idag mellan Kl: 9.45 – 9.50 efter gårdagens båda debattörer som enligt mitt förmenande gav en orättvis bild av Zlatan Ibrahimovic. Här kommer mitt svar i skriftlig form !

------------------------------------------------------------------------------------

Visst var Zlatan lite stöddig och stökig i sin ungdom. Och det var innan han riktigt hade bevisat sin storhet som fotbollspelare. Många, tyvärr inte minst människor i min ålder, runt 60 år o äldre, skapade sig då en uppfattning av ZLATAN som person som man nu inte vill ändra på av någon oförstårlig anledning.

Detta trots att ZLATAN i 10 år nu visat vilken fantastisk fotbollsspelare han är. Trots att lagen han spelat i  vunnit landets högsta liga 9 av 10 år. Kan ju knappast  vara en ren  tillfällighet! Han har vunnit Guldbollen som bästa Svenska fotbollspelare de senaste 5 åren och får det med största sannolikhet i år också! Han har till och med blivit en riktig måltjuv på ”gamledar” och vunnit skytteligan de senaste åren. Vad mer kan man begära? Den som inte kan se och numera erkänna att Zlatan är en gudabenådad fotbollsspelare är förblindad av någon form av hat emot honom.

En del hävdar att ZLATAN är inte är lagspelare och tar för mycket plats. Precis tvärt om som lagkapten sprider han ju självförtroende – glädje i laget. Tror ni Zlatan mutat till sig lagledarbindeln eller att Hamren är en idiot som ger honom det? Såg ni senast när han kramade om Sana när han som nybörjare missade ett helt öppet läge vid 3-4 mot Tyskland – när både Elmander o Zlatan var helt fria. Elmander blev rasande och rusar mot Sana som om han skulle ge honom en propp. Vad gjorde Zlatan – jo klappade om killen. Eller var ni på toaletten då också eller blundade ni då.

En del säger att ZLATAN är dålig i landslaget. Helt fel  igen!!  . Många, speciellt de som av någon anledning inte gillar Zlatan har alldeles för stora krav och förväntningar på att han skall göra hela landslaget. Han skall lägga mål i varje anfall. Han får aldrig göra en felpass, han måste springa på varje boll…..! Så funkar det inte ! En spelare gör inte ett helt lag men Zlatan gör stor skillnad i alla lag! Har ni redan glömt att Zlatan har avgjort flera  landskamper inte minst med kanonskotten i krysset mot Ungern, eller klacken mot Italien EM 2004, drömmålet mot Frankrike….. Eller nu senast mot Tyskland där Zlatan startade den fantastiska upphämtningen och förde laget till oavgjort/”segern”. Bara Henrik Larsson har gjort fler landslagsmål i modern på sina 108 landskamper (37) – Zlatan är uppe i 35 på i 84 landskamper. Skall vi slå vad att Zlatan passerar nästa år? Zlatanhatarna måste ha varit på toaletten just då också eller valt att blunda alla dessa gånger !

 

Oj - ZLATAN fick ett nytt pris - framröstad av europeiska sportjournalister i går.  

 

Att han sedan behandlar press-radio och TV tufft är ju bara bra tycker jag. Pressen letar ju bara efter fel – precis som Zlatan sa på en presskonferens för inte alltför länge sedan - när journalisterna började ifrågasätta Erik Hamren med en gång efter en halvdålig match.

 

Heder åt Zlatan som vågar säga som det är och säger det rakt ut utan krusiduller. Ytterligare en storhet han besitter tycker jag..  Kolla gärna ZLATANS härliga skratt  http://www.youtube.com/watch?v=SLBFH0U_vyw


Hur dumma får människor vara

Att gå ner i vikt finns bara ett enda säkert sätt! Ta in mindre energi i kroppen än du gör av med! Men det är enkelt men ändå så svårt. Så enkelt kan det inte väl vara? Jo så enkelt är det!

Otroligt att så många människor ändå köper en massa dyra bantningstips och olika maskiner när det är helt gratis att gå ner i vikt. Ja eftersom du ”bara” behöver äta mindre tjänar du faktiskt pengar eftersom mat också kostar pengar. Vill du påskynda processen lite är det gratis att ta en promenad-cykeltur eller springa lite. Varför är det så svårt att förstå att det är så lätt??

Om du äter lite mer än du gör av med i energi kommer du obönhörligen sakteliga, normalt sett, att gå upp i vikt. Det finns naturligtvis här, som i alla sammanhang, individuella skillnader enligt normalkurvan dvs. att 90% är ”normala” men några stackare i ytterkanten har lättare att öka i vikt och måste jobba hårdare för att gå ner  och motsvarande i andra kanten att några kan äta hur mycket som helst utan att gå upp ett gram. För att gå ner 1 kg rent fet behöver du rent teoretiskt springa ungefär 15 mil och då förstår vem som helst att det är lättare att äta lite mindre istället.

 

Den absolut dummaste historien såg jag på Plus häromdagen. En kvinna hade köpt en maskin från USA för att bränna bort fett företrädelsevis på magen-rumpa-lår med en varm bred stav som fördes över huden under lång tid (60-90 min). Kostnad för patienten 1500kr/timma. Kostnad för maskinen kontrakt att betala ca 3.900kr i 54 månader= summa summarum smått otroliga 210.000kr. En maskin som av tillkallad expertis dessutom inte helt överraskande var helt verkninglös att bränna fet.

 

Den stackars kvinna som hade kontraktet med företaget ville bryta det när det visade sig att någon kund hade bränt sig och hon själv blev tveksam om det verkligen hade någon effekt! Hon börjar då leta efter motsvarande apparat på nätet och hittar exakt samma att köpa i Kina för 4000kr. Alltså hade hon köpt exakt samma apparat 54 gånger dyrare. Stackars människa. Detta är bara ett riktigt extremfall på hur desperata människor är på att gå ner i vikt.

 

Det svåra är inte att veta hur man går ner i vikt – det svåra är att det  tar tid och det krävs stort tålamod och det är en bristvara i dagens samhälle där allt skall ske NU ! 


Ansvar är svårt

Curres tankar gick igång efter artikeln i Expressen om Linus Törnsblad i går där han tyckte att SFIF och SOK borde tagit större ansvar för hans tragiska utbrändhet och djupa depression.

Som föräldrar har man naturligtvis stort ansvar för att ens barn får en så bra uppväxt manöverhuvud taget  har möjlighet att ge dom. Allra minst till 18 årsåldern då barnen blir själva blir formellt vuxna. Dom har ju faktiskt inte själva bett att få komma till jorden.

Hur man sedan som vuxen har för ansvar mot dina egna föräldrar är lite klurigare. Det bästa är ju att man har ett bra förhållande hela livet med sina föräldrar och då följer det sig som naturligt att också hjälpa (ta ansvar) för dom när dom blir gamla. Men jag tycker egentligen inte att man har ett självklart ansvar för det! Ponera att man blivit illa behandlad av sina föräldrar genom livet. Har man då verkligen ansvar för att ta hand om dom bara därför dom har satt dig till livet? Nej tycker jag!

 

Samhällsansvar för mig är att man tar ansvar inte bara för sig själv utan även för sin situation i samhället. Man  kan ju inte begära att stat/komun skall ta hand om allt för oss samhällsmedborgare, för det finns varken tid eller pengar till.  Även om vissa människor tycker att just dom behöver och skall ha hjälp med allting och det först av alla!! Störst ansvar har samhället för dom som har det extra svårt som t.ex. fysiskt och psykiskt handikappade och de som på olika sätt inte klarar sig själva.

 

Inom ungdoms idrotten har ledaren/klubben givetvis ett visst ansvar. Naturligtvis som ung idrottare behöver vi mycket hjälp av vår tränare/ledare i föreningen. Ledaren har  ansvar för att träningen bedrivs vettigt och med ett bra innehåll. Men föräldrar kan inte lämna över hela ansvaret på tränaren/ledaren inte minst med tanke på att 95 % av alla ungdomsledare är helt ideella och ställer upp frivilligt på sin fritid och inte är anställda på något sätt.

 

När det är frågan om elitidrott har den vuxne aktive själv ett mycket större eget ansvar. Elitidrott bör inte förekomma på något sätt innan 18 års åldern. Efter år av träning bör hen lärt känna sin egen kropp och hur den fungerar och därför ta ett större eget ansvar. Ingen kan ju bättre än den aktive själv känna både fysiskt och psykiskt hur hen mår och hur kroppen reagerar på olika träning! När tex. någon aktiva tränar för hårt och blir övertränad eller skadad är det i första hand hens ansvar. Detta även om det är tränaren som sätter ihop träningsprogrammen och påtalar att det är hen som måste avgöra vad som känns bra och lagom eller inte träningsmässigt. Man kan inte som tränare hoppa in i hens kropp och avgöra hur kroppen reagerar av olika träningsbelastningar . Vill hävda att om man verkligen skall gå hela vägen och bli riktigt bra idrottare  måste man som aktiv ta MYCKET STORT eget ansvar och känna sin kropp MYCKET BRA annars når man inte toppen.

 

Nej fan, nu blev det för långt igen. Nu orkar ni kanske inte läsa hela..... 

 

Ps. Observera att jag använt ordet HEN där jag tycker det kan passa! Ds


Aktiv dödshjälp jaaaaaaa

Dödshjälp på tapeten igen. En av mina många hjärtefrågor.

Som vanligt är det religionens förespråkare som är mest emot dödshjälp precis som dom var emot kvinnlig rösträtt, aborter, homosexuella, evolutionen,  osv.osv.  Men ha tålamod mina vänner. Ju mer upplysning och frånvaro av religiösa inverkan så kommer förnuftet  att segra till slut.  Låt människorna tänka själva utan religiös indoktinering/hjärntvätt så kommer världen att bli en mycket bättre planet att leva på. Men det är i dag ”naturligtvis” en utopi.

Vi kan bara se oss om i världen var tex aborter och dödshjälp inte är tillåtit. Jo i antingen länder med starka religiösa inslag tex. USA,  Saudarabien, Mexico ……  och/eller i länder där utbildningsnivån är låg och fattigdomen stor, som stora delar av Afrika är låg.

Dödshjälp jaaaa! Motståndaren kallar det inte sällan för mord och att döda människan vid aktiv dödshjälp och också aborter.  Men det är bara för att försöka skrämmas. Det är ju precis tvärt om i dödshjälp nämligen medmänsklighet och frihet att bestämma över sitt eget liv.

 

Religiösa vill ju att Gud skall bestämma över deras liv - jag vill bestämma själv!

 

Visst kan det missbrukas som motståndarna befarar . Men det kan ja allt, eller hur! Skall man inte tillåta dödshjälp för att det är svårt att sätta gränser. Då skall man ju inte våga göra någonting som är svårt att sätta gränser i! Visst är det svåra dileman och svåra frågor men därför kan man väl inte låta bli att genomföra aktiv dödshjälp!

Även i debatten aktiv dödshjälpen kommer sunt förnuft att vinna i längden precis som det "redan" gjort i Nederländerna, Schweiz och Belgien. Aktiv dödshjälp ger ju samtidigt stora möjligheter till att donera organ och ge liv till andra människor, eller hur?

 

 

Hundar, hästar och ibland andra djur skall man visa empati med och avliva när dom bedöms lida för mycket. Men hur kan man veta det? Men människor som är vid fullt medvetande och döende får inte själv bestämma om man vill dö eller måste behöva lida, ibland i långa tider. Ologiskt och underligt, eller !?


Ett år har gått

För ett år sedan skrev jag ”58 år och nykär” i denna blogg.

 

 

Nu ett år senare vill jag bara  meddela att allt går fortsatt bra. Man vet ju faktiskt aldrig. Mycket bra till och med faktiskt. Jag och min kära fru Lena har inte haft det bättre på mååånga år. I flera år  gick vi runt varandra och nästan undvek att prata med varandra under alldeles för långa perioder. Nu längtar vi båda att komma hem, prata, skratta och bara umgås. Svårt att förklara men ett 2.a nytt liv har öppnat sig för oss.

Fråga inte hur det gick till och det är naturligtvis inte helt perfekt varje dag. Men nu funkar det bra 90% av tiden mot 10 % när det var som allra värst om man skall försöka förklara matematiskt!  Kan väl tillägga att vi också haft proffesionell hjälp utifrån.           

 

Tror fortfarande inte det finns någon exakt perfekt kvinna för en man eller ett par som är ämnat för exakt varandra.  Nej det är ett samspel ”parterna emellan” för att ha det bra. Försöka att förstå varandra, respektera varandras olikheter och avigsidor för det har vi alla. Tänk er själva att behöva bo ihop med en så snurrig, tankspridd, glömsk och i vissa lägen väldigt intensiv individ som mig. Inte lätt alla gånger. Lena har också både positiva och mindre positiva sidor som alla andra levande varelser. Konstigt för nu ser jag bara dom positiva mot tidigare då jag bara såg dom mindre bra egenskaperna.

 

Kan ju inte säga hur det går i framtiden för oss. Men vi bestämt oss att inte se tillbaka och försöka att inte hänga upp sig på småsaker. Samtidigt försöka hitta de små händelser som håller kärleken vid liv och framför allt prata med varandra och försöka förstå. Ett litet kärleks SMS sitter aldrig fel mitt på dagen heller, bara som ett litet tips.

 

 Kan inte undanhålla er en bild på våra 3 underbara barn, tagit vid vår äldsta dotter Jennys bröllop i somras.

 

 
 
 
 

Låt barn vara barn

Det har varit mycket prat om tidig specialisering inom idrotten i veckan. Bl.a. i debatt i TV med på ena sidan ledare/föräldrar som menade att tidig sprecialisering är nödvändig och avgörande för att lyckas bli elitidrottare. På andra sidan Magnus Hedman och Christian Olsson som förespråkade att lek för barn är bättre och dessutom ger större möjligheter att lyckas som idrottare i längden.

 

Man har svårt att förstå att vuxna människor inte kan förstå att barn skall få vara barn. Det viktigaste i en idrottskarriär är aldrig att vara bäst när du är 8-10-12-14 år.

Problemet är inte att barn inte förstår det, problemet är att vuxna inte gör det.

Det är bra att den här debatten blossar upp lite då och då, för fenomenet existerar överallt i idrottens Sverige. Mest i lagidrotter och redan toppning av lagen inte sällan i 8-9-10årsåldern i fotboll, handboll, innebandy och allra värst tror jag i ishockey.

Men även i individuella idrotter som bl.a. min egen älsklade friidrott luras många tränare/föräldrar att sätta press på ungdomarna alldeles för tidigt dock oftast något senare i typ 14-15-16 årsåldern. Vuxna människor/ledare inte sällan föräldrar - älskar att skryta om att deras lag deras nio åringar är bäst i stan eller att deras gäng gått till final i Gothia Cup. Ofattbart att vuxna människor låter detta ske.

Per Crona - en av landets absolut klokaste friidrottstränare, speaker, tävlingsarrangör......
Här i skatås som tränare för sina käraste ÖIS-are.

 

Det finns inte en enda människa i hela världen som kan se på ett lågstadiebarn och säga om det blir en världsstjärna eller inte. Som vår kloke idrottsledare i friidrotten  Per Crona säger – I friidrott kan du inte avgöra förrän i 20-årsåldern om det blir en elitidrottare eller inte !

 

Hade det varit så enkelt att bara de allra bästa små barnen blir bäst av alla så hade vi  tex kastat ut Henrik Larsson,  Zlatan Ibrahimovic, Magnus Hedman etc,etc,etc,- från fotbollen för länge – sen eftersom de mognade senare båda mentalt och fysiskt.

 

Så låt barn vara barn så länge som möjligt för då kan dom bli riktigt duktiga idrottsmän/kvinnor som vuxna 


Behöver Assange vara rädd

Julian Assange har avslöjat många av USAs krigsförbrytelser och bl.a. publicerades 90 000 hemliga NATO-dokument som rörde USA:s krigföring i Afghanistan. En videofilm av amerikansk stridshelikopter i Irak visar hur de skjuter ihjäl civila reportrar från Reuters. Detta var ju inget som amerikanerna gillade precis och USA:s vicepresident har sagt att Assange är en internetterrorist och bör straffas därefter. Det ”eviga” kriget mot terrorism gör att människor kan interneras på livstid utan rättegång i många länder däribland USA.

I april 2010 sade sig Assange vara beredd att placera delar av Wikileaks verksamhet i Sverige därför att landet har en stark grundlagsskyddad yttrandefrihet. I samband med besöket anhölls Assange misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor. Ordinarie chefsåklagare beslutade först att det inte fanns anledning till anhållan. Men Claes Borgström förmådde åklagare Marianne Ny blåsa liv i ärendet. Anhållandet hävdes knappt ett dygn senare, den 25 augusti, av ordinarie åklagare och Assange begav sig till England för att numera bo på Ecuadors ambassad i London.

Assange har en utvisning till Sverige på halsen. Men han säger sig vara rädd att komma till Sverige av för rädsla att CIA skall komma och hämta honom eller att han skall utvisas till USA. Har han våldtagit tjejerna skall han naturligtvis åtalas!! Våldtäckt är som jag skrivit tidigare i bloggar ett av de värsta brotten. Om man läser på internetsidan Flashback kan man få en annan uppfattning om tjejernas avsikter. Men vad vet jag?

Men det stora frågan är om Assange har den minsta anledning av att vara rädd för att inte rättvisa skall skipas i Sverige och/eller om det finns anledning att vara rädd för att CIA kommer och hämtar honom.

Jag TROR ju inte att Sverige låter USA komma hit och hämta honom  inte heller att han kommer att bli utlämnad. Jag TROR ju också att vårt rättssystem är tillförlitligt och att han kommer att få en helt rättvis rättegång i Sverige. Men vad vet jag ?

MEN om jag var Assange och skulle ha den allra minsta oro att hamnar i klorna på CIA och krigsrätt i USA skulle jag nog reagera på samma sätt. Jag och Assange litar nog lika lite på CIA och vad dom kan ta sig till. Glöm inte att det inte var så väldigt länge sedan CIA kom och hämtade ett par asylsökande egyptier mitt i natten.


RSS 2.0