Flyg eller buss

Befinner mig i Spanien i närheten av Barcelona på semester en vecka. Det mest naturliga och vanliga är ju att ta flyget hit. Och i vanliga fall brukar jag mer eller mindre betrakta dom som tar bussen ner som galningar. Varför? Jo för det e ju så fruktansvärt jobbigt, obekvämt och tråkigt!

Men förra året ”tvingade” min fru med mig på blivande svärsonen bussgolfresa till Loret del Mar 8 mil norr om Barcelona. Men efter dessa båda resor har jag tro det eller ej omvärderat mina åsikter om bussresor. Där ser ni även jag kan ändra mig. TiiHii. Lena och jag spelar ju inte golf själva men vi går med som s.k. caddy dvs trunkbärare. Men e det fint väder stannar vi hemma på hotellet och solar eller annat.

Och visst får man lite ont i ryggen under bussresan, speciellt när man skall försöka sova.  Och visst tar det längre av ens enormt dyrbara tid än att flyga. Men det finns andra positiva värden som överväger.  Naturligtvis beror det mycket på personsammansättningen, reseledarna betyder mycket, buss-schaffisarna en hel del och inte minst din egen inställning. Det går ju inte att sätta sig i bussen och sura hela resan och tycka synd om sig själv.

Vår bussresa startar från Heden kl 7 på morgonen där det plockades upp 20-talet golfare. Efter stop i Kållered, Halmstad och i Helsingborg var bussen ”full” dvs. 35 personer. Ålder mellan 20-75 år ungefär 50-50 på könsfördelningen. En salig röra alltså. Efter några timmar när det börjar bli lite segt tar reseledaren fram första tävlingen/utmaningen. Vi tilldelades ett antal ord vars bokstäver var helt omkastade och vi skulle försöka hitta dom riktiga orden. Alltså något annat att tänka på igen på resan. Var 3:e timma blir det toalett-stop vilket också är kul att se hur olika stoppens karaktär är. Tyskland naturligtvis rent och fint. Frankrike precis tvärt om och Spanien något mitt emellan.  Var 6:e timma stop för mat och samma olikheter med maten och matställerna i de olika länderna som på toalett-stopen..

Förresten under resan är det full service i ”bussbaren” genom att man kan beställa dricka, kaffe, öl, korv o bröd, Irish coffe,  whiskey "and you name it” till självkostnadspris. När det börjar bli tråkigt igen kommer en ny frågesport. Denna gången skall vi identifiera 250 dåliga kopior på foton av kända och mindre kända ansikten. Denna gången en lagtävling mot en annan bussresa.  Betyder att vi ”måste” börja prata med varandra och lösa uppgiften. Sen sover vi en stund. Efter frukosten skrattar vi oss igenom Solsidans 8 första avsnitt och vips e vi framme i Barcelona.

På bussresan har vi lärt känna varandra och kommer att göra det ännu mer i veckan med bl.a. prisutdelning varje kvälli hotellets bar där pristagarna ”måste” berätta var sin historia eller sjunga, spela gitar eller annat trevligt, när dom går fram och får sitt pris. Golf spelas på 5 st. fantastiska golfbanor runt staden och ibland stuvas det om i bollen (4mannagruppen som spelar ihop) så man för bekanta sig med nya människor. Efter några dagar är det ingen som skäms att gå fram vid prisutdelningen för då känner vi oss som en hel stor familj och skrattar tillsammans.

I samband med dessa bussresor måste jag erkänna ytterligare en  åsikt som jag fått ändra på. Nämligen att det stora flertalet golfare är direktörer och högfärdiga människor med stora feta plånböcker. Så kanske det var på 70-talet, vad vet jag,  men jag har bara träffat vanliga knegare som du och jag. Se där visst kan jag ändra mig!


Proffsen i USA strejkar igen

Stackars människor som behöver strejka igen. Har dom inte mat för dagen kanske?

Nu är det Basketproffsligans spelare som inte är nöjda med sina löner. Man har ju bara ca 10 miljoner i medellön stackarna. För något år sedan var det NHL som faktiskt strejkade ett helt år. Även FNL och baseboll-spelarna har varit missnöjda med sina låga löner. Mer skall mer ha. Javisst man kan motivera det med att ägarna får för mycket och andra skäl. Men hallå.

Den värsta svensk som strejkat är väl ändå en svensk Kungälvsbo. Där var det inte tal om någon generalstrejk för alla som i ovanstående fall. Nej han strejkade själv under pågående ligaspel i 20 matcher för han bara fick 32 miljoner i årslön för några år sedan och han tyckte sig vara värd betydligt mycket mer. Och hör och häpna hans ishockeyklubb gav med sig till slut och han fick sina 52 miljoner och då kunde han tänka sig att åka skridskor igen. All heder år honom. Det var väl tur, för utan honom hade ju säkert laget inte klarat sig. Samme man kunde inte tänka sig att, som dom flesta andra Svenska NHL proffs i USA och Kanada, komma hem och "spela det dom älskar mer än allt annat" hemma i sitt hemland det året det var generalstrejk ”over there”. Konstig han ääääälskar ju ishockeyn. Men saken var den att han begärde att Frölunda skulle betala en försäkring, om han skulle bli skadad, på stora pengar annars kunde han ju naturligtvsi inte komma hem och spela. Det kallar jag lagkänsla!

Undrar varför han heller sällan/aldrig kommer hem och spelar VM för Sverige? Tror det hänger på att han inte får betalt för då kanske han skulle behöva ta pengar från sitt lilla bankkonto på gissningsvis 50x10 år ca 500miljoner och det vill man ju naturligtvis inte. Han måste ju tänka på pensionen och har ju ”bara några år som idrottsproffs” att få ihop till brödfödan.

Slår vad om att han kommer hem efter karriären och då börja gnälla om att skatterna är alldeles för höga. Någon som sätter emot?


Liten rolig historia

En liten pojke är med sin familj och badar på ett nakenbad och där upptäcker han att alla inte ser lika ut. En kvinna har mycket större bröst än mamman och han måste ju fråga. Mamman svarar att ju större bröst en kvinna har desto dummare är hon. Pojken är nöjd med svaret och går därifrån men efter ett tag kommer han tillbaka och frågar:
-Hur kan det komma sig att pappor har olika stora snoppar?
Mamman svarar återigen att ju större snopp desto dummare karl.
Pojken går iväg nöjd med det svaret. Senare kommer han tillbaka och säger:
-Pappa står och pratar med den dummaste kvinnan på stranden och ju längre han pratar desto dummare blir han...


Nu skall jag fasta igen

Nej Jag är fortfarande ateist och har verkligen inte blivit muslim och dessutom är det inte Ramadan nu. Muslimernas fasta med att inte äta i dagsljus och sedan ta igen det vid mörkrets timmar under dygnet är inte samma sak som min ”riktiga” fasta.  Riktig Fasta är när man inte äter utan bara dricker vatten, juicer och the.

I min ungdom hade jag under en mycket lång tid ont i mina hälsenor. Under en träningsrunda i samband med detta träffade jag den legendariske maratonlöparen i Solvingarnas  Erik Östby. Erik var en riktig renlevnadsman och tyckte jag skulle försöka med att fast bort inflammationen.  Erik Östby fastade ända upp till 30 dagar t.o.m under sin fantastiska karriär med otaliga SM-Guld , EM start och  otaliga åldersvärldsrekord. I korthet förklarade han att genom att fasta behöver inte kroppen hålla på med matsmältningen utan all energi  använder kroppen till att rena kroppen och läka eventuella skador/inflammationer i kroppen. Var ju lite tveksam men efter 10 dars fasta kändes mina hälsenor bättre än på mycket länge.

Men varför fast nu då. Jo jag fortsatte faktiskt fasta ca 1 gång om året under ett 10-tal år för det kändes som en bra reningsprocess. Det är jobbigt de första dagarna men tro det eller ej men efter några dagar känner jag mig i alla fall starkare och piggare. Men sedan blev det ingen fasta på många år. Men när vågen för 10 år sedan visade 80kg dök fastan upp i min lilla hjärna igen. Jag vet ju att det enda långsiktiga sätter att gå ner i vikt är äta mindre och röra på sig mer. Alltså göra av med mer kalorier än man stoppar i sig. Alla andra fantasiska bantingstips som 100.000 tals människor lägger många miljonen kronor på är bara försök att hitta genvägar och tjäna pengar.

Men eftersom jag har mycket svårt att banta den riktiga vägen började jag fasta för 10 år sedan och gick ner 8 kilo och var både stolt och lycklig i alla fall i några månader.  Det tog ju bara ca 1 år så var man tillbaka uppe på mitt världsrekord på 80kilo igen. Sedan dess har jag nog gjort samma resa 5-6 gånger. Och nu är det dags igen. Vågen visar igen 80 kilo och Jag känner mig som en stor fet gris. Men denna gången skall jag lyckas att hålla vikten.  Tro det den som vill. Ni håller väl tummarna för mig. TiiHii.


Barn är också människor

Ibland får man lite dåligt samvete att man kanske inte varit en perfekt förälder. Kanske skulle man vara ”tuffare” med att ”tvinga” barnen att tex. läsa sin läxor mer och oftare. Kanske borde man haft mer bestämda regler i uppfostran. Man kan kanske trösta sig med att många undersökningar visat att våra barn inte gör det man vill och säger till dom att göra genom regler utan barn tar mer efter hur föräldrarna själva är och agerar i olika situationer.

Det viktigaste är nog ändå att man accepterar barnen för vad dom är och visar sin kärlek så ofta som möjligt i uppväxten. Vet inte om jag gjorde det tillräckligt under mina barns uppväxt. Det kommer jag inte ens ihåg. Det får väl barnen själva avgöra. Men har man bara försökt göra sitt bästa kan man inte göra så mycket mer och förresten nu är det för sent.

I familjeterapeuten Jesper Juuls senaste bok, Ge plats för familjen, menar han att den bästa barnuppfostran är att ge barnen empatisk vägledning i livet i stället för förmaningar. Han uppmanar istället föräldrar att samarbeta och ge riktlinjer istället för regler. Dessutom blir det sällan en bra lösning på problem när man är upprörd och bråkar med sitt barn.

- Föräldrar använder oerhört mycket energi för att uppfostra barn. Men man kan ta det lugnt och framförallt lita på sina barn, säger Jesper Juul.
- Barn kan inte lyssna och vi måste komma ihåg att ett barn som blir kritiserat lär sig ingenting. Kritik och inlärning går åt motsatta håll, säger Jesper vidare.

Låter det klokt. Ja varför inte. Barn och ungdomar är ju också människor.

 

Ha en trevlig helg…

 

Ps. Fr.o.m. nu kan man lämna en kommentar om man så vill !  Ds


Alla lika mycket värda

Visst är alla människor lika mycket värda, eller hur! Alla oavsett hudfärg, religion, storlek, var vi bor etc. har vi ju alla samma känslor som t.ex. sorg, glädje, känsel, hörsel, kärlek, hat etc., eller hur!

Men i dag har det återigen visat sig hur olika människors värde är. I dag växlas 1 israel ut mot ca 1000 palestinier. Mest värt är nog trots allt fortfarande ändå ett amerikanskt liv. Men Israel är nog god 2:a ändå. Det finns ju hur många bevis på detta som helst. Lite titt o tätt dör ju 10.000-tals människor i översvämningar , svält, orkaner, och allra värst i krig men det blir ofta inte några stora rubriker i tidningarna för det. Vem tänker på att över en miljon vietnameser dog i vietmankriget, eller 800.000 massakrerades i Rwanda, eller ett par miljoner mördades i Cambodjan … Det finns inga stora manifestationer världen över för dessa händelser mig veterligen. Men när ca 2000 amerikaner dog i attacken mot World Trad Center sörjde hela världen i flera dagar och detta uppmärksammas och kommer säkert att uppmärksammas varje årsdag i framtiden.

Vi svenska är ju egentligen inte mycket bättre. Vår press och journalister ger inte heller något större utrymme och ger inte några större rubriker när det dör 10.000-tals människor likt ovan. Men om en svensk är bland de 10.000-talet döda blir det stora rubriker. Missförstå mig rätt. Naturligtvis är det en oerhörd tragedi när varje dödsoffers anhöriga får reda på att en närstående har dött. Men var finns propotioner?

Naturligtvis kan vi inte gå omkring o sörja varje dag när det dör människor runt om i världen då blir vi ju deprimerade och tokiga allihop och det löser naturligtvis inga av problemen. Men tycker ändå man skall fundera lite över hur olika människors värde verkligen är olika inte minst i vilket land man bor.

Krig har och kommer nog tyvärr alltid vara den värsta form av död.


Vem ganskar journalisterna

Med tanke på drevet på Håkan Juholt. Visst har han gjort fel men vem fan gör inte det. E du själv helt felfri? Jag är det absolut inte. Jag redovisar själv utlägg-reseersättningar etc. som en enkel kanslist på Utby IK. Och visst har jag gjort fel flera gånger i all stress oavsiktligt både stora o små omedvetet och slarvigt. Fråga vår käre kassör i Utby IK de senaste 49 åren Per Olsson som alltid rättar till felen. Men det föranleder naturligtvis inget drev. Jag är ju en vanlig människa. Men det är väl Juholt också. Ransaka dig själv - har du aldrig betalt svart, arbetat svart, varit helt ärlig med någon reseräkning, tagit upp allt i deklarationen, etc, etc  Visst ställs det högre krav på Juholt och det skall det väl göras. Han fifflat så då får jag väl fiffla försvarar en den sig med. Men alla har väl ett eget personligt ansvar. Men det finns väl ingen anledning att låta drevet gå för ”allra minsta fel” speciellt om det är oavsiktligt till bevisas motsatsen. Å hur lyckas man gräva fram all denna skit undrar man.  Har verkligen inte tidningarna något annat att skriva om som är betydligt viktigare och intressantare?

Nej börja granska journalisterna och deras jobb istället. Börja med deras reseräkningar, hotellövernattningar, spritnotor, arbetstider, har dom svartjobbat, köpt svarta tjänster, betalat svart  etc., etc., och kanske ännu viktigaste granska vad dom skriver om. Men vem skall göra det? Enda sättet vi kan protestera är väl egentligen att inte köpa just deras tidningar?

Journalisterna har enligt mitt förmenade alldeles för stor makt att påverka attityder i dagens samhälle.  Det förekommer alldeles för lite riktig grävande journalistik om t.ex. orättvisorna i samhället typ Janne Josefsson, uppdrag granskning etc. Men journalisterna försvarar sig med att man skriver det vi vill läsa om. Ja tyvärr kanske dom har rätt ty vad är genomsnittssvensken intresserad av? Jo, mode, utseende, kläder, mat, inredning, skandaler, musik, film, vad kändisarna gör (stackars kändisar) och annat "oviktigt". Vi kanske får läsa i tidningarna det vi förtjänar ändå? Eller varför inte lägga ner mycket mer på att granska börsmäklare, finansvalpar som i snitt ofta tjänar mer än stadsministern eller ännu bättre kanske granska riktiga skurkar som motorcykelgängen och kriminaliteten i samhället. Men det vågar dom väl inte.

Eller är verkligen ingen intresserad av att t.ex. läsa om goda insatser i det dolda som tex vilken fantastisk insats Rannebergens IF som försöker bedriva idrottsverksamhet med ett mycket stort socialt och empatiskt ansvar i Angered.  Varför skrivs det inte om dessa otroligt fantastiska vardagshjältar?  Det är tydligen MYCKET intresssantare var kändisar har varit eller haft på sig och/eller inte minst om dom träffat en ny kärlek, det säljer tydligen mycket bättre, vilket för mig är helt djävla otroligt. Är det  detta vi vill läsa om? Inte jag i alla fall. How about you?

Starkt av Johult att våga och orka vara kvar och kämpa vidare! Stå på dig mot journalisthetsarna.


Fredag - Rolig historia

Fredag och snart dags för en förhoppningsvis lugn och trevlig helg. Min kloka hustru säger att det inte passar sig med några tunga tankar inför helgen. Och då får man väl ta lärdom av det och istället försöka liva upp stämningen med en rolig historia.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hemligheten bakom ett långt liv………..
Hemligheten om hur man får ett långt liv……En läkare uppmärksammade på sin morgonpromenad denna gamla dam, 
du ser avbildad här ovan, som satt utanför sitt hus och rökte en cigarr.


Han gick fram till henne och sa: ”Jag kan inte undgå att lägga märke till
hur lycklig du ser ut. Vad är din hemlighet?”


”Jag röker tio cigarrer om dan”, sa hon. ”Innan jag går till sängs röker 
jag en stor skön joint.

Dessutom dricker jag varje vecka en hel flaska Jack Daniels och äter bara skräpmat.
Till helgen häller jag i mig piller, har sex och utövar ingen sport.”
”Det är ju helt otroligt! Hur gammal är du?”
”Fyrtio”, svarade hon.

---------------------------------------------------------------------

Ha en trevlig helg och välkommen att läsa mina tankar nästa vecka igen.


Pensionssparande och finansvärden

Vi överöses av reklam om hur viktigt det är att pensionsspara speciellt av banker, fondbolag och andra i finansvärlden. Dom får det att låta som om man är dum i huvudet om man inte följer deras råd. Och vi svenskar hänger naturligtvis på. Tror ni dom lägger ner massa pengar på reklam för att dom är måna om oss som tror på reklamen och springer till snälla banken för att rädda det som räddas kan. Ni tror väl inte dom hjälper oss av andra skäl än att tjäna ännu mer pengar. Naturligtvis” pensionssparar jag också ett antal 100kr/mån annars är man ju ”en idiot”. Det är ju så gemene man tänker eller hur? Så banker/fondbolag/finansvalpar

Har ju verkligen lyckats med sin reklam. Det går väl an för mig som började spara för många år sedan eftersom man e en gammal man. Men dom stackarna som började spara för några år sedan är nog inte lika glada. Och inte minst otryggare med tanke på hur svängig börsen varit de senaste åren.

Kan ju berätta att jag en gång i tiden trodde att aktier var sanningen till att bli rik och lycklig. Det började med att jag försiktigt köpte aktier och genom s.k. teknisk analys lyckades fördubbla mina pengar på ett par år till ca 200.000. Men sedan blev jag girig och informerad om betydligt bättre och inte minst snabbare sätt att tjäna mer ännu pengar och bli ännu lyckligare.  Detta genom optioner och annat där man kunde tjäna stora pengar både på uppgångar och nedgångar. Halelulija. Det slutade med att jag i samband med fastighetsbubblan i början på 90-talet till slut förlorade allt jag tjänat och ytterligare 300.000kr till. Dessutom blev man ett nerv-vrak på köpet. En erfarenhet rikare (fattigare). Tur att man hade ett hus som man kunde belåna upp. Egentligen så här i efterhand var jag aldrig lyckligare ens under tiden då jag tjänade pengar. Nej egentligen var man mer orolig över hur börsen skulle gå varje dag. Det var ju inte som idag att man kunde se aktiekurser i realtid (omgående) utan i början fick man ringa sin mäklare och kolla på börskurserna i nästa dagens morgontidning. Några år senare kom börsen på TV och kurserna slog om var 15 minut. Ibland kunde de 15 minuterna kännas som evigheter. Nej så här i efterhand kanske det var lika bra att göra en jätteförlust annars kanske nerverna hade gått helt åt helvete istället.

Finansvärlden vill få oss tro att dom kan förutse börsen och dess svängningar. Icke sa Nicke. Hur många gånger som helst har det bevisats att ingen allra minst dessa herrar (ytterst få damer) inte kan förutse börsen säkrare än du, jag eller en apa som kastar pil och slumpmässigt träffar ett antal börsföretag. Hur kan vi då gå på detta lotteri? Ja det är helt otroligt. Men eftersom det är i stort sett omöjligt för dig o mig att förutse och förstå börsen tror vi naturligtvis att dom är mycket duktigare än oss eftersom reklamen pumpar oss med det. Börsens värdering av företagen har väldigt lite att göra med reella värden på företagen utan mer med förväntningar, prognoser , psykologi och annat hokus pokus.

Det enda aktiemäklarna och finansvalparna (med snittlöner på i nivå med statsministerns) är bättre än dig, mig och apan på, är att göra olika obegripliga upplägg med optioner, valutor, räntor, hedging, derivat, swap, warrant för att minimera förlusterna och maximera vinsterna. Ibland har dom tur och tjänar enorma pengar och ibland har dom otur då vi läser att någon smart aktiemäklare försnillat miljarder för deras arbetsgivare som ofta är en bankman som leker med dina pengar. Hur många av dom dåliga affärerna tror ni mörkas för att inte förstöra finansvärldens ”goda ryckte"?

Birgitta Piper, sedan 1985 anställd som privatekonomisk krönikör på Sydsvenska Dagbladet  sammanfattar det bra när hon säger att  ”det är mycket hokus -pokus i detta finanshav fyllt av både smarta hungriga hajar som lurar av oss stora sparkapital till usla villkor med munviga säljare och stora valar som slukar våra sparpengar som plankton dvs. i jättelika volymer till för höga avgifter. Det är dags att ställa omfattande krav på lägre fondavgifter på den privata fondmarknaden utanför de stora pensionsuppgörelserna mellan arbetsmarknadens parter”.

Mitt råd är att spara pengarna i banken eller allra helst i en egen bostad som i alla fall jag ser som min pensionsförsäkring.

 


Bankerna leker med pengarna

Hur mycket tror du min bank tjänade på mig när jag tog ett 10-årigt på 400.000kr på mitt radhus år 2000 ? Det är ju lätt att räkna ut om ni visste att  räntan på lånet var 7%. Just det 280.000kr fick dom in utan att anstränga sig ett d-a dugg. Jag har alltså hela skulden på 400.000 kvar eftersom jag valde att inte amorterade av någonting på lånet. Visst jag får ju skylla mig själv som idiotiskt nog tog lånet eftersom jag var övertygad om att räntorna skulle börja skena uppåt. Som tur var hade jag resten av lånen (ca 1 miljon till) rörliga så det jämnade kanske ut sig. Men det betyder ändå att vi under en 10-årsperiod betalt ca 5000kr i ränta per månad eller hela 600.000kr bara i räntor på mitt bostadslån.

Men min poäng är att Bankerna gör enorma vinster på våra lån men ändå snackar dom om att dom nu snart MÅSTE och i vissa fall redan börjar ta betalt för bankomatuttag-insättningar-lämna in småmynt-betala räkningar, när småföretagare skall lämna in sin dagskassa, småföretagare växla till växelpengar,  etc, etc, etc, etc, etc.  Skitsnack.  Det verkar ju nästan som man inte egentligen vill ha några kunder alls på banken. Fler och fler bankkontor är ju numera kontantfri. Alla skall göra sina bankärenden på nätet istället för att bankerna skall slippa vanliga människor. De som drabbas värst är ju många äldre personer som varken vill eller kan lära sig internet.

De svenska bankerna gör idag mycket stora vinster och enligt analytikernas prognos i början av året ligger dom på 44,6 miljarder för 2010, 57,6 miljarder för 2011 och 63,8 miljarder kronor för 2012.

Detta tack vara att våra bankdirektörerna är så fantastiskt duktiga så dom måste ha mer betalt och glöm inte bonusen för att dom skall orka jobba.

Enligt wikipedia var Svenska bankernas kreditförluster vid förra krisen 1990-93, 179 miljarder kronor, varav skattebetalarna stod för 65 miljarder för att rädda dom från konkurs.

Nu verkar det kanske som bankerna håller på att leka bort pengarna igen genom att låna ut till andra banker som i sin tur lånat ut till länder som inte sköter sin ekonomi. Spännande fortsättning följer. Men så smarta och duktiga bankdirektörer är gör dom väl inte samma misstag igen som i början på 90-talet. Eller?  Det som lever får se.

Jag vill inte på något sätt klaga på min egen situation i detta avseende om nu någon trodde det. Nej tvärt om är jag väldigt  priviligerad eftersom jag turligt nog köpte ett radhus för 725.000kr 1988 som idag är värd närmare 2.5 miljoner. En värdeökning som jag inte gjort ett skit för att egentligen förtjäna.

Värre är det för dom som inte haft råd eller tur att köpa en egen bostad. Känner en familj i Hjällbo som bor i en 4:a och betalar över 8000kr i hyra per månad (mer än jag betalar för hela mitt boende) och utan att dom får någon värdeökning och samtidigt går på knäna varje månad för att få det att gå ihop. Dom är det däremot synd om, eller hur!


Tro på dig själv

Jag kanske inte är någons allra första val, men jag är ett utmärkt val.
Jag kanske inte är rik men jag är i alla fall värdefull.
Jag låtsas inte vara någon jag inte är, eftersom jag är bra på att vara mig själv.
Jag kanske inte är stolt över allt jag gjort, men jag är stolt över vem jag är idag.
Jag kan inte vara perfekt, men det behöver man inte heller alltid vara.
Ta mig som jag är, eller titta åt ett annat håll när jag går min väg.
Jag är faktiskt stolt över att vara den jag är.

Inte lätt att komma på något vettig att skriva om varje dag. 
Därför får det bli en liten annorlunda tanke i dag.

Dessutom åker jag och min fru till min kära son Daniel som bor i
Uppsala över helgen så ni får klara er utan mina tankar i några dagar.

Ha en grymt trevlig helg!!!


Fri konkurrens alltid bra ?

Svenska livsmedelsverket lade ut en artikel om smarta miljöval på deras hemsida. Bl.a genom att uppmana oss svenskar att minska på köttätandet och öka ätandet av frukt och grönsaker. Dessutom förordade man att handla närproducerad mat. Men aja baja så får man inte göra tycker EM-kommissionen. Mycket troligt är det några av de stora multinationella företagen och deras lobbyister som har klagat och sagt att det är illojal konkurrens.

Men snälla nån. De stora multinationella bolagen får lägga hur många miljarder på reklam och lobbyverksamhet som helst för att vi skall köpa deras skräpmat och annan mer eller mindre oätlig föda. Är det inte bättre att vi försöker förbättra miljön genom att inte behöva frakta djur, frukt, grönsaker, fisk och annat över hela världen. Och inte minst förbättra hela befolkningens hälsa genom att uppmana och informera om bättre levnadsvilkor. Inte konstigt att Sveriges och stora delar av världens befolkning blir tjockare och sjukare och håller på att äta ihjäl sig samtidigt som stora delar av jordens befolkning svälter. Det är allt en fin värld vi lever i.

Är detta förebilden för EU-kommissionens ledamöter

Och vad tror ni Livsmedelsverket gör. J blir livrädda för överheten och ”naturligtvis” lyder man EU-kommissionen och gör om i texten så att den blir utvattnad. Men det viktigaste är att man inte stör den orättvisa illojala fria konkurrens. Som vanligt styr mammon.

Halleluija


Blondinhistoria

En blondin blir stoppad av en polisman för att ha kört för fort. 
Polisen: Få se ditt körkort. 
Blondinen: Jag har inget. Det togs ifrån mig för några månader sedan när jag kört full för tredje gången. 
Polisen: Få se ditt bil bevis då. 
Blondinen: Jag tror jag såg det när jag stoppade in pistolen i handfacket! 
Polisen: Har du en pistol i handfacket? 
Blondinen: Ja såklart! Den lade jag ditt efter jag hade skjutit ägarn till bilen och slängt liket i bagaget. 

Efter denna upplysning kallar polisen på förstärkning. Polisenchefen anländer till platsen och denna konversation äger rum: 

Polischefen: Visa mig ditt körkort. 
Blondinen tar upp sitt giltiga körkort och visar det. 
Polischefen: Visa mig ditt bil bevis. 
Blondinen visar sitt bil bevis. 
Polischefen: Jag måste få kolla i handfacket för min kollega säger att det finns en pistol där. 
Blondinen: Visst jag har inget att dölja. 
Polischefen kollar i handfacket och mycket riktigt finns det ingen pistol där. 
Polischefen: Men jag måste också kolla i bagaget efter ett lik, som min kollega sa fanns där. 
Polisechefen öppnar bagaget och där finns inget lik. 
Polischefen: Nu fattar jag ingenting min kollega sa att det fanns en pistol o ett lika men inte något körkort. Ljuger han om allt det där? 
Blondinen: Jag slår vad om att han sa att jag hade kört för fort också!


Fattig och/eller Lycklig

I indien är enligt statistik 37 procent fattiga dvs lever på mindre än 6 kronor om dagen. Det betyder att bara i Indien med sina 1200 miljoner invånare mer eller mindre svälter 440 miljoner av landets invånare. De 6 kronorna skall inte bara räcka till mat utan kläder skola, transporter, utbildning, hälsovård och bostadskostnader. Helt djävla otroligt. Naturligtvis får man mer för de 6 kronorna i Indien än här i Sverige eftersom penningvärdet är annorlunda men ändå är de för djävligt. Samtidigt finns det ett antal miljoner nyrika i Indien som i alla andra länder som lever i otroligt överflöd. Är det inte en konstig värld vi lever i? Nu vill någon smart Indier göra något åt fattigdomen genom att ändra gränserna för vad som menas med fattigdom. Man vill räkna på ett annat sätt. Det är nämligen så att om man har mindre än de 6 kronorna per dag är man berättigad till subventionerad mat och socialbidrag. Och det börjar bli för dyrt för Indien så nu föreslås att ändra gränsen  och få ner kostnaderna för landets fattiga. Man har inte funderat på att höja skatten för de som lever i överflöd? Nej det går ju naturligtvis inte!

Så vi som här hemma i Sverige gnäller dagligen över vädret, försenade spårvagnar, fastighetsskatter, moms (mest egenföretagare), utseende, dyra kläder, höga bensinpriser, dåliga vägar, höga skatter etc,etc,etc, - Lägg av…..

Men vet ni vad det allra konstigaste är. Jo att vi som har det så bra är inte, i snitt, i ett dugg lyckligare än Indiern, snarare tvärt om enligt statistiken! Det är nämligen inte om man är fattig eller rik, svart eller vit, religiös eller inte, svensk eller Indier som avgör om man är eller blir lycklig.

Enligt forskaren Sonja Lyubomirsky är det att kunna att ta vara på de små ögonblicken av njutning i vardagen, att visa lite vänlighet mot andra och att uppskatta det du har.

Det mesta har att göra med tre nyckelbegrepp: vänlighet, tacksamhet och optimism. Mycket är som allt annat genetiskt betingat men går att göra någonting åt om man jobbar på det.

När man tog studenten var man lycklig i alla fall den dagen.

Förklaringen, enligt forskarna, är ett fenomen de kallar för hedonisk anpassning. Människor tenderar att vänja sig vid saker i sitt liv. När man väl har vant sig vid till exempel en ny bil, att vara gift, att bo i ett stort hus, köpa nya kläder etc så får man inte ut lika mycket lycka av det längre utan man måste har mer av allt.

Låter det vettigt? Skall vi börja idag att försöka bli lite lyckligare? Jag tänker göra det i alla fall. Lycka till!


TACK LISEBERG

Idag var vi som stödfamilj med Kim på Liseberg. Eftersom Kim är ett autistisk barn bjuder Liseberg på gratis åkpass till oss båda s.k. ledsagare till Kim. Dessutom bjuder Liseberg på inträde för oss alla 3. Tror inte att gemene man vet att det fungerar på detta fantstiska sätt. Vill verkligen ge en eloge till Liseberg för denna fina insats för familjer med handikappade barn.

 

Inte nog med det. Dessutom får man som ledsagare med handikappade barn alltid gå före i kön. Bra därför att det är väldigt svårt att förklara för t.ex. ett autistiskt barn att man skall stå i kö och vänta på sin tid. Kan tala om att då hade inte många (om någon) förälder orkat gå ofta på Liseberg med sina olika handikappade barn. Inte nog med det. Ledsagarna och deras barn får dessutom åka 2 varv utan att behöva hoppa av emellan. Detta eftersom det är nästan lika svårt för barnen att gå av när dom har roligt som att stå i kö. TACK Liseberg och Göteborgs kommun i förlängningen som äger nöjesparken och säkert beslutat reglerna.

Jag lovad ju i bloggens historiska inledning att försöka skriva mest positiva inlägg. Det är inte lätt med tanke på alla orättvisor och elände i världen. Men denna artikeln var väl i alla fall positiv.


Kvinnlig omskärelse

Såg en film igår vid namn ”Öknens blomma” som handlade om en kvinna som blivit omskuren vid 3 års åldern och flytt hemifrån vid 13 års ålder när hon skulle giftas bort. Rekommenderar er att se filmen som är en självbiografi av en känd fotomodell vid namn Dirie Waris.

Könsstympade i  AFRIKA

Fler än 80% av kvinnorna

Djibouti

90-98%

Egypten

97%

Eritrea

89-97%

Etiopien

70-90%

Guinea

99%

Mali

92-94%

Sierra Leone

80-90%

Somalia

90-98%

Sudan (norra)

90%

Könsstympning på bild

Ur Wikipedia,

Kvinnlig könsstympning, också kallat kvinnlig omskärelse innebär  borttagande av hela eller delar av de yttre kvinnliga könsorganen, d.v.s. klitorisinre blygdläppar och yttre blygdläppar. Kvinnlig könsstympning utförs på flickor i olika delar av Afrika och Asien, ibland inom ramen för en initiationsrit, och betraktas i många fall som en förutsättning för att flickan ska kunna gifta sig. I vissa grupper anses ingreppen vara religiöst motiverade, medan de i andra inte alls anses ha att göra med religionWHO beräknar att tre miljoner flickor omskärs varje år, och att totalt minst 100 miljoner kvinnor i världen är omskurna.

I olika delar av världen praktiseras olika former av kvinnlig könsstympning, som är mer eller mindre omfattande. Ingreppet innebär alltid smärta och blödning, och omedelbara medicinska komplikationer som svårighet att urinera uppstår. Långsiktiga medicinska komplikationer  uppstå ofta och beror på vilken typ av ingrepp som gjorts. Problem vid menstruation och med urinvägsinfektioner kommer som ett brev på posten, liksom smärta vid samlag och problem vid förlossning. Som vid alla snitt i kroppen finns också alltid storn risken för infektioner i såret speciellt om man bor i Afrika

.

Vad kan man säga annat än fy fan….om dessa kulturella hemska seder och bruk…

 


Äntligen helg.

Med överskriften associerar nog dom flesta till att äntligen är man ledig från jobbet. Nej så är inte fallet för mig eftersom jag råkar älska mitt jobb och går med glädje och förväntan till jobbet ”varje” dag. Tänk att ha ett jobb som man inte trivs med och bara längtar till helgen för att slippa jobba några dagar. Jag har själv varit i den situationen för många år sedan och det var inte roligt.

Varför längtar jag till helgen om det inte är för att slippa jobba. Jo, var fjärde helg har jag och min fru Lena förmånen och glädjen att få ta hand om Kim. En liten underbar autistisk kille på 6 år som skänker enorm glädje var 4:e helg. Dessa helger är annorlunda eftersom Lena och jag alltid hittar på lite extra roliga grejer tillsammans med Kim. Lena är fantastisk på att hitta på enkla saker som Kim tycker om och samtidigt gör vi något tillsammans. Det behöver verkligen inte vara stora fantastiska äventyr för att vara roligt. Kim nöjer sig med det mesta. Nu i helgen tex började vi med att på fredagen gå bort till Tuvevallen och titta på ett gäng fotbollsungdomar som tränade fotboll. Kim gillar att bara stå och titta för det händer ju något hela tiden. Ännu roligare är det när vi lånade en  bollen och sparkar till vandra en stund. Han skrattar nästan hela tiden. På vägen hem gick vi in i Tuve ishall och kollade ishockey som han också älskar att titta på för där händer också något hela tiden. Roligast är det när någon ramlar på isen då skrattar och jublar han högt.

Kim älskar att fladdra med gardiner

I dag lördagen delar Lena och jag på oss på förmiddagen. Hon tar med Kim till Alingsås och tittar på en kompis som skall rida. Det gillar nämligen Kim också. Själv åker jag till Skatås för att vara med på den traditionella lördagsträningen där ”alla” friidrottsklubbars medel och långdistansare kör långa intervaller tillsammans. Senare på dagen blir det besök på Liseberg med Kim.

Nu när våra egna 3 barn är stora och utflugna var det Lenas ide att vara s.k. stödfamilj eftersom hon både saknade att ha barn runt sig och verkligen älskar barn.  Själv var jag lite tveksam i början men är oerhört tacksam att jag blev övertalat.

Jag vill verkligen uppmana er där ute att ta chansen att vara stödförälder om ni har funderat på det. Slå till det behövs många. Lite jobbigt innan det blir av eftersom det är ett antal möten och ifyllande av papper innan det kommer igång. Vi har i alla fall aldrig ångrat oss utan det har verkligen gjort att man riktigt längtar till att det blir helg.


RSS 2.0