Man får inte glömma

Bilder från förintelsen av Judar under 2:a världskriget

Massmord/folkmord har tyvärr genomförts många gånger både före och efter förintelsen. Tex massmord på senare tid som tex i Rwanda, Srebrenica, Röda Kmererna, Vietnamkriget........

Tidigare i historien tex försöken att utrota av indianerna och andra urfolk speciellt under engelsmännens, Spanien, Portugals kolonisialisering av jordklotet är ju heller inga ljusa punkter i historien. Inte heller Stalin utrensning av oliktänkande i Sovjet. Uppräkningen kan tyvärr bli nästan oändlig.

 

DÄRFÖR är det viktigt att istället för att utrota människor måste vi utrota rasism, fanatism och religion i alla dess olika former. Istället försöka förstå, acceptera, försonas, respektera andra människor hur dumma i huvudet vi än anser dom är. Det är svårt. MYCKET svårt men troligtvis den enda vägen att få en bättre värld.
Mammor är bäst för spädbarn

Människan är en del av det naturliga biologiska systemet, precis som alla andra djur, som utvecklats under miljontals år. Ute i däggdjurvärlden är det inget tvekan om vem som bäst tar hand om nyfödda ”spädbarnen”. Det är naturligtvis mamma eftersom det är hon helt biologiskt som diar/ammar djurbäbisarna. Det ju faktiskt så att det fortfarande är kvinnan som har bröst och den enda i familjen som kan ge spädbarnet mat på detta naturliga sätt. Visst kan man välja att inte amma eller pumpa ut mjölken men det är en annan ”femma”.

 

Det är en annan situation när ammandet är färdigt. Då bör mannen ta ett större ansvar än tidigare i historien. Visst har det varit ojämlikt att mamman skall göra allt med barnen även efter ammandet. Men så har det varit från låt säga på 60–70-talet när mannen ”helt naturligt” var familjeförsörjaren och kvinnan var hemmafru och tog hand om barn och hem. Kvinnan har sedan helt riktigt och naturligt blivit mer och mer jämlik i samhället och mannen har fått en chans att umgås mer med barnen. En mycket bra utveckling även om det är en bra bit kvar till total jämställdhet mellan könen t.ex. i löneutveckling och mycket annat. Men allt tar tyvärr tid. Det går inte att ändra beteenden, tankar, mönster, och allra minst biologiskt över en natt.

Nu senast var det Göteborgsprofessorn Annica Dahlström på Hjärnfonden som fått kritik för att hon står fast vid ”att mammor, inte pappor, är mest biologiskt lämpade att ta hand om spädbarn”.  Det är ju helt självklar… Kritiken var så stark på sociala medel att hon fattad sitt beslut att sluta på Hjärnfonden. Tråkigt tycker i alla fall jag.


Dax för en dikt igen

Tar en liten paus i vanliga bloggandet med synpunkter på olika teman. Iblalnd är det skönt att bara vila hjärnan med en dikt eller liknande. Här nedan utdrag från min "okända" favoritdiktare från Mölndal Paul "Ajö" Trewe ur samlingen De finaste åren.


LIVET

Livet min vän, är ej någon lek
där finns en del att begrunda
du lär möta kärlekens kyssar och smek
men till och från, lär åskan dundra.

 

Livet sa någon, är som en dans
om du alltid är först vid kvarnen
glöm ordet hänsyn, ta din chans
men se upp, med de utlagda garnen

 

Du fäster blicken mot en karriär
bredvid dig, sitter Mammon vid rodret
du hatar förluster, är strax miljonär
men fasligt ensam, vid frukostbordet

 

Du snurrar med, i allt snabbare takt
ty den som har, vill ju bara ha mera
du stelnar en stund, i en hjärtinfarkt
det är dags, att dej operera

 

Bland via lakan, du möter dem alla
med blomster i hand, som en parad
du blickar upp mot väggar kalla
du undvek döden och borde vara glad…

 

Paul ”Ajö” Trewe


Varför denna tro på experter

Varför frågar man i TV-Radio-övrig press alltid experter. Vad menar jag?

Jo när  ”man” tex frågar börsmäklare om varför börsen gått si o så. ”Aktieexperter” tror sig veta efter varje dag varför börs reagerat på ett visst sätt. Det kan vara bombningar, oljemöten, USA´s president har maginfuensa, etc, etc, Hallå. ”Alla vet ju” att ingen kan med säkerhet förutspå börsens rörelser innan en specifik dag-period-år bättre än tex dig, mig, apor eller faktiskt rena slumpen.  Ändå litar vi på de s.k aktie-experterna! Inte helt logiskt eller? Fattar ”ingen” att börsmäklare bara är säljare och vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Aktiemäklarna bryr sig väldigt lite om hur det går för ”oss”? Förresten behövs snart inte börsmäklare alls eftersom det är till mycket stor del datorer som gör deras jobb i dag. Om du nu nödvändigtvis måste aktiespara så är mitt råd att köpa aktier på lång sikt själv utan att behöva behöva betala de på lång sikt mycket höga avgiftena som mäklarna tar ut.

I fastighetsmäklarfrågor. Radio-TV-tidningar frågar experterna dvs. fastighetsmäklarna t.ex. hur prisutvecklingen kommer att gå framöver! Vad säger dom? Jo det som det gynnar deras intressen bäst ”naturligtvis". Eller hur? Naturligtvis vill dom tjäna så mycket pengar som möjligt! Men vi lättlurad tror naturligtvis på deras välvilja hela tiden och att dom sitter inne med sanningen.

Pensionerna samma sak. ”Naturligtvis” skall vi spara inför pensionen annars betraktas man ju som en idiot. Det får man ju ”information” om dagliga i annonser på TV och i tidningar med stora annonskampanjer. Våra snälla pensionsbolagen vill "naturligtvis" vårt bästa att hjälpa oss med sparandet. Inte är dom väl ute för att tjäna så mycket pengar som möjligt till sina egna bolag. Hallå. Vi människor verkar gå på vad som helst! Visst är man en idiot om man inte följer deras goda råd! Eller hur? Dom är ju bara sååå snälla och vill naturligtvis vårt bästa! Eller hur? Jag tycker man skall leva och njuta i nuet och i alla fall inte spara som en idiot till pensionen hela vägen upp till 65 år. Vem vet överhuvudtaget om man lever vid 65 års ålder? Mitt råd är att om man nödvändigtvis måste pensionspara så gör det på lång sikt genom att tex köpa dig en fastighet eller insatslägenhet som blir din pensionsförsäkring.

Hur dumma är vi egentligen? Varför låter vi oss styras av dessa expertkrafter?  Är det som i religionen att det är lättare för oss människor att följa bibeln-experterna istället för att tänka logiskt och kritiskt själv.

Vad har den gamla hederliga tveksamheten och ifrågasättandet tagit vägen som jag fick lära mig på 60-70-talet?


Bara fegisar kommenterar anonymt

Jag har skrivit 68 artiklar och fått en del kommentarer. Har aldrig stoppa någon enda kommentar. Har dock lust att stoppa den anonyma kommentaren på senaste inlägget men gör inte det. Först beroende på att den är kritisk till mitt blogginlägg och jag vill inte bli anklagad för att stoppa kritiska åsikter.

 

 

MEN tycker det är otroligt fegt att inte göra kommentar med sitt namn. Förstår överhuvud taget inte varför man inte vill stå för sina åsikter speciellt i detta sammanhang. Det var väl inget kontroversiellt på något sätt som den anonyme skriver. Det är ju ca 50 % av Svenska folkets åsikt han företräder. Men varför då inte kunna använda sitt eget namn. OTROLIGT FEGT enligt min åsikt.

Vad kan det bero på? Är personen rädd att stöta sig med mig? Tror "han" inte jag klarar kritiken eller blir arg på honom. Då känner han inte mig. Många av mina absolut bästa vänner har helt motsatta politiska åsikter som jag men vi älskar varandra ändå. Så skall det vara.

 Hårda bud för Juholt

Tycker Juholt och socialdemokratin har haft ett fantastiskt tålamod. Jag gillade Juholt från början mycket för att han verkade vara en ganska vanlig människa med en humoristisk inställning till sin roll. Men det får man inte vara för då är man inte trovärdig tyckte pressen och hoppade på honom direkt. Man skall vara en iskall beräknande  Reinfelt  för att få riktig respekt. Löjligt.

 

Nu har pressen bestämt sig att avsätta Juholt  pga av ett antal tveksamma handlingar/uttalanden av honom. Har pressen bestämt sig att köra drevet är det tyvärr nästan omöjligt att vinna.

Jag röstade inte på Socialdemokraterna i förra valet men om dom fortsatt tar striden mot pressen och låter honom sitta kvar har dom en röst ifrån mig i alla fall. Ty vi måste alla bekämpa pressen som tror att dom bestämmer vad vi skall tycka. 90% är ju ägt och styrt av borgliga vinstintressen som bara vill tjäna pengar på kändis-politik-skandaler och allt annat skit som vi medborgare vill läsa enligt dom själva.

Fan heller – vi medborgare måste skärpa oss och kritiskt tänka självständigt utan alla felvinklingar från press-radio o TV som alla leker följa John för att nå sitt mål. I detta avseende att få bort Juholt. Istället för att diskutera arbetslöshet, utanförskap, äldreomsorg, förskoleproblem, pensioner som alla håller på att urholkas på grund av den nya borgliga regeringen sänkt skatterna på bredd front inte minst för dom rika och medelinkomsttagare. Till och med jag har fått lägre skatt. Men mig lurar dom inte att rösta på det "nya arbetarpartiet" Högerpartiet/Moderaterna för det. För tyvärr har man också fått gemeneman att tro att det är bättre att själv få mer i plånboken än att solidariskt dela med oss.

Tyvärr tror jag inte Juholt orkar hålla ut mot de starka krafterna. Tyvärr tror jag inte heller verkställande utskottet vågar låta honom fortsätta länge till. Och då förlorar dom min röst som jag i så fall lägger på ett annat parti. Och lika bra är kanske det så pressen får något annat sliskigt att skriva om.......


Är man rasist

Är man rasist om man förespråkar att slöjförbud skall införas i Sverige?
Heltäckande slöja är förtryck. Visst finns det kvinnor som säger sig uppleva frihet från omgivningens krav bakom slöjorna. Men viktigare är att det kraftigt begränsar kvinnornas möjlighet/rättigheter i förhållande till männens. Förtrycket är ett objektivt faktum oavsett hur det subjektivt uppfattas.
I skolan skall man utbilda pojkar och flickor att kunna arbeta och fungera i det svenska samhället på jämställda villkor. Slöjan begränsar och definierar kvinnans roll i samhället och försvårar samspelet mellan människor.
Är detta rasism?

Bilsäkerhet i Sydafrika

Just tillbaka från en underbara resa till Sydafria hittar jag ett kort taget på en lastbil på motorvägen till Johannesburg. Lite skillnad från säkerthetstänkandet i Sverige!! OBS. Ni kan se att jag har säkerhetsbältet på mig i sidospegeln.
Såg ett ännu "värre" fall där en stor lastbil kom till Kapstaden med 50-talet resenärer på flaket, som var på en komunresa från en närliggande kommun. Tyvärr hade jag inte med mig kameran vid det tillfället men ingen av barnen eller föräldrarna hade av naturliga skäl säkerhetsbälten på sig.....Men dom var lika glada för det. Det man inte vet något om har man inget ont av.

Vilket skattesystem är bäst

Jag har inte gjort någon vetenskaplig undersökning och kan på intet säga att allting stämmer till 100%. Mina efterforskningar har gjorts genom att prata med folk på plats i de tre länderna och också dubbelkollat med Wikipedia.

 

------------------------------------------

Det amerikanska systemet ?

6% statlig skatt
ca 15 %  i ”kommunal skatt” tillkommer efter alla avdrag hit o dit för en normalinkomsttagare Sjukförsäkring på allmän nivå infördes först 2010
max 3 månaders barnledighet dock obetald
Pension har ca 2 miljoner krigsveteraner. Annars måste man spara ihop till den själv.
Arbetslöshetsförsäkring finns men i stort sett bara för de riktigt fattiga o handikappade.
Semester är inte lagstadgad utan avtal mellan arbetare o arbetsgivare. Normalt ca 2 veckor.

Universitetsstudier kan kosta allt från några 1000kr till 500.000kr per termin beroende på vilken nivå av skola man väljer/har råd med. D.v.s. om man inte har någon form av stipendium som ca 40 % av studenterna har.  Stipendium kan man erhålla pga. att man är duktig i idrott, musik, teater, matematik, biologi, rent allmänt bra akademiskt, men även vissa minoriteter etc., etc., etc.

Mina kommentarer: Om du som amerikan vill ha samma grundtrygghet som i Sverige får vederbörande lägga minst lika mycket som vi svenskar i skatt dvs. 35 % av sin lön till Sjuk/ Pensionsförsäkringar etc.. Inga större problem för den rika delen av befolkningen. Men de 25 miljoner fattiga måste ju prioritera mat o rum för dagen och har följaktligen inte råd med dessa försäkringar.

 

Det svenska systemet?

40 % genomsnittsskatt där varje medborgare har
25% moms på det mesta
Fri sjukvård
Pensioner vid 65 års ålder - tidigare ca 75 % av lönen men har urholkats betydligt senaste åren.
Arbetslöshetsersättning det 1a året numera. Därefter utstämplad.
1 års betald ledigt vid barnafödsel
5 veckors semester
Universitetsstudier i princip gratis

 

Det sydafrikanska systemet?

38 skatt
14 % moms
Som anställd har du en viss fri sjukvård men inte annars.
Pensionen är  1.250kr/månad oavsett vad du tjänat tidigare under åren om du inte tecknat egen extra försäkring
Arbetslöshetsersättning de första 4 månaderna 80 % av lönen därefter 1250kr/månad.
4 mån betald ledigt vid barnafödsel
4 veckors semester
Universitetsstudier bekostas själv o kan kosta några 1000kr till 100.000kr per termin.

 Slutledning...................

Man kan naturligtvis gå mycket djupare in i systemen och jämföra allt möjligt som t.ex. ev. barnbidrag, kollektivavtal, bostadsbidrag, barnbidrag etc. etc. Naturligtvis har inget land den helt perfekta lösningen för alla. Det finns det kanske inte tillräckligt med pengar till?

Min slutsats är i alla fall att var man än kommer i världen så har vi i Sverige ett av dom bästa välfärdsystemen. De flesta människor jag pratat med i olika länder skulle med glädje byta till det svenska systemet. Nu har jag ju bara talat med låg o medelklassmedborgare i länderna. ”Naturligtvis” har säkert många av de välbärgade rika höginkomsttagarna en annan syn på saken, tyvärr.

Tyvärr ”måste” väl Sverige kanske följa efter den övriga världen för att kunna konkurera med t.ex. USA, Kina och Sydafrikas genom möjlighet till billig arbetskraft. Jag vill påstå att det är ett slavliknande utnyttjande av de fattiga i dessa länder. Enda möjligheten till förändring åt rätt håll är det ”vi” påbörjat i Europa.  D.v.s.. att vi rika länder (Sverige, Tyskland, England, Frankrike, Holland, Danmark, etc., etc.  dela med oss med de mindre rika länderna (Polen, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien,  etc., etc.,) inom ramen för EU så rikedomarna fördelas och att USA, Sydafrika och Kina anpassar sig till den vägen med mer inriktning på större jämlikhet mellan fattiga o rika. Tyvärr har jag själv inget större hopp om det ”pessimist/realist” som man är. Vi kan bara se i Sverige hur tendensen med rasande fart går mot det amerikanska systemet att de starkaste-inteligentaste människorna får mer och de sämst ställda får det sämre.

Eller har jag fel?


Olika roller i livet

Som människa inbillar jag mig att man agerar lite olika i olika situationer. Man spelar lite av teater genom att ha olika roller i olika situationer. En del har tydliga gränser mellan rollerna andra, inkluderande mig själv tror jag, har inte så stora skillnader i de olika rollerna. Jag är lika barnslig och galen i vilken roll jag än är i. Kanske skall man agera mer olika i rollerna för att inge mer respekt, vad vet jag.

 

Föräldrarollen är nog kanske den viktigaste rollen man har i livet. Skall man vara mer som en kompis eller är det viktigt att vara en sträng uppfostrande förälder eller kanske något mitt emellan. D.v.s.. sträng ibland och kompis ibland i olika situationer. Naturligtvis gör det skillnad på vad man gör och säger som förälder. Men hur stor skillnad blir det i slutändan kan ingen med säkerhet säga. Alltså är det oerhört svårt hur uppfostrande kontra kompis man skall vara. Många menar att det viktigaste är hur man beter sig och agerar i föräldrarollen och inte vad man säger. Naturligtvis är det ju samtidigt olika i olika stadier av barnens uppväxt. Det finns ju otaliga exempel på att barn har uppfostrats av samma föräldrar under samma tid och barnen har blivit väldigt olik i slutändan ändå. Inte minst i min egen brödraskara där vi är 4 st. Min grundfilosofi är att man som förälder gör så gott man kan sen får framtiden utvisa hur ens barn klarar sig i slutändan. Mer kan man inte göra.

I tränarrollen kanske man skall vara mer autoritär och inte för mycket kompis med sina aktiva. Vad vet jag? Samma ”problem” som i föräldrarollen att det är olika under olika perioder i den aktives stadier. Naturligtvis måste man vara mer fostrande/autoritär med de yngre aktiva eftersom de behöver ledas eftersom vi äldre sitter inne med kunskapen i det stadiet. Men sedan är jag övertygad om att det viktigaste är att den aktive med åren lär känna sin egen kropp fysiskt och inte minst psykiskt. Det är enda sättet att nå riktigt långt i sin idrottsliga karriär, anser jag. Ingen kan ju helt logiskt känna vad som funkar eller ej bättre än den aktive själv. I längden blir tränarrollen mer att vara ett pollplank/rådgivare, anser jag. 
Kanske skall man inte gå med de aktiva på disco på nyår o dansa som en gammal gubbe som jag. Får man mindre respekt som tränare då? Ja kanske. Men jag bryr mig egentligen inte. Man är som man är och jag är inte det typen som springer omkring o planerar strategiskt vad som är bäst eller inger mest respekt i respektive situation.

Det finns ju en massa andra roller också naturligtvis som t.ex. mansrollen, kanslirollen, vuxenrollen, lärarrollen, etc, etc men det får vi ta en annan gång

 

 


Svårt att sova

Ibland har man svårt att sova som jag i natt. Säkert har ni där ute också upplevt det någon gång.

Vad gör man? Om man är en galning som jag och bloggar kan man gå upp o skriva ett blogginlägg.  Inte för att jag på något sätt ofta har svårt att sova men det händer ibland då och då. Varför undrar man? Jo ibland kan det vara uppenbart att man t.ex. inte kan släppa någon tanke eller att man är oroligt/nervös för något som man skall göra kommande dag.

Katter är bra på att sova

Men ibland också helt omotiverat som just den här dagen. Jag är inte orolig över någonting – har det hur bra som helst – har inte ont någonstans. Alltså helt oförklarligt. Men samma sak inom träningen att man ibland har en riktigt dålig dag och att det det helt enkelt inte finns någon förklaring att ge till den frustrerade aktive.

Tillbaka till sömnproblemet. Vad gör man åt det? Många av oss har nog något eget trick. För några år sedan hade jag en period när det var svårt att sova ganska ofta. Först låg man och åla sig en stund. Har faktiskt försökt räkna får också – alltså på något sätt försöka avleda eventuella tankar. Ibland gick jag upp o drack ett glas mjölk o åt en tomat. Ibland hjälpte det, ibland inte. Det finns ju också ett lätt sätt att bli av med det genom att ta en sömntablett men det vill ”man-jag” inte göra i första taget. Speciellt inte när klockan är 2-3 4 på natten när man går upp och går upp ur sängen. Tar man en tablett så sent går man ju i dimman första delen av nästkommande dag.

Det är lättare att somna om man suttit och tittat på 
en underbar solnedgång innan man går o lägger sig.

Har man haft problem under en längre tid, som jag hade vid något tillfälle, var jag hos farbror doktorn som förklarade att kroppen kanske hade kommit ur balans. Då kunde det vara bra att ta en lättare sömntablett i 4-5 dagar innan läggdax för att kroppen skulle komma in i normal rytm igen. Det har funkat på mig och kan kanske vara ett tips till den som haft svårt att sova under lång tid. Nej nu går jag och lägger mig igen och får se om det går att somna igen.

Funderar ni på hur det gick i natt. Jo jag somnade om direkt efter jag skrivit denna bloggen....


Nytt år med roliga historier

Tyvärr har vi varit utan internet ett antal dagar. Men vad kan vara bättre än att starta det nya året med lite roliga historier? Ett gott skratt förlänger ju livet säger ”dom”……..


Norrländsk filosofi

Två män i Norrland sitter och pimplar och filosoferar på riktiga mäns vis och dricker öl. 
Efter att ha suttit stilla i några timmar så säger Jim till Tommy :   
” Hörrudu Tommy, jag tror att jag vill skiljas från frugan. Hon ha int´ prata med mig på två månader!” 
Tommy funderar, och dricker sakta ur sin Öl innan han långsamt svarar:   
”Näe, det tyck´ ja att du nog ska tänk igenom. Såna kärringar ä svåra å hitta".... 

Vädjan om städhjälp
En städerska jobbade tidiga morgnar på en vårdcentral, varje morgon var diskmaskinen full av disk men ingen hade satt på den. Hon blev arg och skrev en lapp och satte upp:
SÄTT PÅ MIG NÄR JAG ÄR FULL , STÄDERSKAN


KÄRINGDJÄVLAR.....

Igår kväll diskuterade jag och min fru det ena och det andra. Efter en stund kom vi in på ett ämne gällande eutanasi (dödshjälp). 
Jag sade till min fru: Om det någon gång händer mig något så tillåt inte att jag blir liggande raklång med näring från en flaska. Stäng bara av alla apparater som håller mig vid liv! 
Då reste sig min fru, stängde av TV, kopplade ur dator och hällde ut min öl i vasken. 
Kvinnor är snabba att ta livsviktiga beslut.

Otack
Läraren försöker förklara för sina unga adepter att man ska tacka för allt man får av någon annan person. Att man ska göra det omedelbart. 
Han frågar lilla Eva:
- Vad säger din mor när hon får hushållspengarna av din pappa?
- Var det allt?

 Körde bättre
Länsman körde i diket och gick in till närmaste bondgård för att få hjälp.
Det fanns bara en elvaårig pojke hemma, men han tog fars traktor och drog upp länsmannen ur diket:
- Är inte du för liten för att köra traktor. Muttrade länsmannen.
- Det må så vara men jag håller mig i alla fall på vägen, svarade pojken.

Vara pensionär
- Hur är det att vara pensionär Hugo?
- Tja det går väl an. Men det är klart att man saknar ju semestern.


RSS 2.0