Nelson Mandela

Nelson Mandela måste väl ändå vara en av världens mest respekterade och fantastiska människa! Efter att ha suttit i fängelse  i över 27 år pga protest mot  aparteidsystemet  och för att han var svart. Han kom ut  ur fängelset utan att på något sätt visa hämndbegär mot de som fängslat honom. Snarare visar han ett stort mått av förståelse och ville ha försoning med de vita motståndarna. Tänk om man fanns många andra människor i närheten av att vara så klok, empatisk, försonande och förstående. Då tror jag världen skulle se mycket bättre ut än i dag. Nelson är i dag 92 år gammal

 

Nelson Rolihlahla Mandela, född 18 juli 1918MvezoÖstra Kapprovinsen (dåvarande Transkei), är en sydafrikansk advokatpolitiker och statsman. Mandela var Sydafrikas president mellan1994 och 1999. Han var landets förste president som valts i demokratiska val med rösträtt för hela befolkningen.

Under apartheideran var Nelson Mandela en framträdande företrädare för den fredliga kampen mot apartheid, men efter Sharpevillemassakern blev han involverad i den beväpnade motståndsrörelsen. Under Mandelas 27-åriga fängelsevistelse, varav 18 år på Robben Island, var han en viktig symbol för kampen mot apartheidregimen både inom och utanför Sydafrika. Apartheidregimen och länder sympatiska till regimen, som USA och Frankrike, stämplade ANC och Nelson Mandela som terrorister, men idag anses Mandelas agerande av de flesta ha varit berättigat i kampen mot förtrycket. Övergången till ett mer försonligt budskap under 1980-talet banade väg för Mandelas frigivning 1990, för Sydafrikas fredliga övergång till en representativ demokrati och för Mandelas val till president efter avskaffandet av apartheid.

Efter sitt presidentskap har Nelson Mandela fortsatt att engagera sig i politiska och diplomatiska frågor. Han har belönats med över 250 utmärkelser, däribland Nobels fredspris 1993. Mandela är känd som Madiba i Sydafrika, vilket är en hederstitel som användes för att titulera äldre medlemmar av Mandelas klan men som har blivit synonymt med Nelson Mandela. Det förekommer även bland vissa sydafrikaner att han kallas för 'mkhulu', vilket betyder farfar.

I samband med sin nittioårsdag 18 juli 2008 avfördes Mandela slutligen från USA:s terroristlista, där han varit införd alltsedan 1980-talet. Det betraktades av många som en formalisering av ett konstaterat faktum, särskilt med tanke på hans välkända engagemang för fred och samexistens.

2009 gjorde regissören Clint Eastwood filmen Invictus om Mandela och det sydafrikanska rugbylandslaget Springboks. Man frågade Mandela själv vem han tyckte skulle få den stora äran att spela honom och han svarade Morgan Freeman.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0