58 år och nykär

Jag har varit gift i 28 år och har på vägen fått 3 barn. Under ett äktenskap har väl dom flesta haft upp och nergångar i förhållandet. Vissa äktenskap har säkert varit  fantastiskt rakt igenom men tror tyvärr de är förhållandevis få. Statistiken visar ju att ca 50% skiljer sig på vägen. Men dom flesta har nog som jag själv upplevt både höjdpunkter och vågdalar i äktenskapet.

En klok psykolog sa vid ett tillfälle på TV, av alla ställen, som jag tyckte lät logiskt. Nämligen att ett lyckorus eller motsvarande stor sorg avmattas succesivt så att efter ca 1 år sedan är man tillbaka på samma nivå igen. Kärlek är ju helt berusande i början och just den typen av lyckorus håller kanske lite längre än 1 år.  Men psykologen sa också att om man inte gör något speciellt är man sakta men säkert tillbaka till samma känslonivå inom ett år. Om man efter 1 år fortfarande har samma sorg är något helt fel. Om man e lika kär efter 1 år är det väl inte fel men ändå ovanligt tror jag.  För att behålla kärleken levande menade samme kloke psykolog att man måste stimulera den på något sätt innan det magiska året har gått.  Det behövde verkligen inte vara några långa exklusiva  resor till Thailand eller dylikt utan kanske ”bara” att ta långa promenader och tala/diskutera med varandra gärna ostört långa stunder.

Min fru  o jag har haft det jobbig långa perioder senaste åren och varit väldigt nära att gå skilda vägar.

När jag sagt till mina vänner senaste tiden att jag var nykär trodde nog dom flesta att jag träffat en helt ny kvinna i livet. Men så är det inte utan jag är faktiskt nykär i min egen fru och hon upplever tydligen samma sak. Hade någon sagt det till mig för 5 år sedan eller 6 månader sedan hade jag sagt att dom var crazy.

Hur lyckades vi hitta tillbaka? Min fru hade väl tröttnat lika mycket på mig som jag på henne och hon beslutade därför att sommarjobba 3 månader i Skåne. Vi började sms-a varandra mer och mer och mer. När vi varit ifrån varandra så länge visade det sig att vi faktiskt saknade varandra. Under de 3 sommarmånaderna hade vi planerat en enda veckas semester tillsammans. Där pratade vi om allt och ingenting på ett sätt som vi inte gjort på mååååånga år. Vi hade helt enkelt glömt att prata med varandra och såg bara negativa saker i varandra  under en alltför lång tid.

Har ju sagt att min blogg skall försöka vara en positiv och att det kanske kan påverka några människor på ett bra sätt. Min förhoppningen med detta inlägg är kanske att få några som inte har det så bra i sina förhållanden att stanna upp och fundera och kanske hitta tillbaka till varandra. Kanske genom att ta sig tid att prata och kramas helt förutsättningslöst för att försöka förstå varför det har blivit som det blivit. Jag menar absolut inte att alla kan försonas och hitta tillbaka men har man varit gift långa tider måste det väl finnas något gemensamt. Vissa  är nog väldigt olyckliga och borde nog skiljas och inte hålla ihop bara för giftemålets-grannarnas-släktens skull, utan i så fall för er egen skull.  Men sätt er ner och bestäm det tillsammans och gå inte runt varandra med skam- skuld- aggresion och annat.  Men man kanske inte skall ge upp för lätt. Ofta är det inte grönare på andra sidan.

Jag tror, inte det finns någon exakt perfekt kvinna för en man eller ett par som är ämnat för exakt varandra.  Nej det är ett samspel för att försöka vara lycklig precis som i resten av olika situationer i livet.


Är tränaren viktigast för att bli en bra medel-långdistanslöpare?

Många tränare tror att deras egen träningsmetod är den enda som leder till framgång. Många aktiva tror att tränaren kan göra dom till världsstjärnor bara dom följer tränarens program. Det är ju enklast så för då slipper man tänka själv och överlåter besluten till tränare.

Men tränaren är bara den 4:e viktigaste ingrediensen för att bli en framgångsrik idrottare.  Detta är inget som jag hittat på själv utan det är en av världens mest respekterade tränare, Jack Daniel, som hävdar det i boken Running Formula.

1.     Den medfödda talangen är det absolut viktigaste. Väldigt orättvist men ”tyvärr” en realitet.

2.     Därefter den egna inre drivkraften att verkligen viljas bli bra. Många säger sig verkligen vilja satsa. Men snacka är en sak och genomföra en helt annan. Tålamod och glädje ingår som en mycket viktig ingrediens här.

3.     Därefter krävs en optimal miljö  vilket betyder att man måste ha maximala träningsmöjligheter, träningskamrater, möjlighet till vila, näringsrik mat och leva ett lyckligt liv.

4.     Vägledning av en tränare  är naturligtvis mycket viktig i unga år men bör mer och mer överlämnas till den aktive med åren. För vem kan bättre än en rutinerade aktive känna hur vederbörandes kropp och psyke fungerar bäst.

Jack Daniels, säger dessutom att det kan vara bättre att vara sin egen tränare i medel och långdistans än att ha en dålig tränare. Hur skulle man annars kunna förklara alla de som var, mer eller mindre, sin egen tränare och lyckats utomordentligt bra i lilla Sverige genom åren som t.ex. Dan Wearn, Gunder Hägg, Anders Gärderud, Kjell-Erik Ståhl, Ulf Högberg, Bengt Nåjde m.fl., m fl. Tränare är olika viktig i olika grenar o idrotter speciellt när mycket tekniska moment är involverade.

Naturligtvis är det som vanligt i generella termer. En del aktiva behöver mer eller mindre hjälp av sin tränare i olika skeden i karriären. Men jag vill hävdar att för att bli riktigt bra elitidrottare måste den aktive ha ett skärpt intellekt och kunna ta stort ansvar för sin träning.

Naturligtvis kan man också bli en mycket duktig idrottsman även om man inte har alla dessa förutsättningar. Undantag som bekräftar regeln finns ju alltid, men någon världsstjärna blir man inte utan alla ovanstående ingredienserna

Yannike Tregaro

Enligt min uppfattning en mycket bra tränare/människa och dessutom på väg att bli bra långdistanslöpare.En tankvärd dikt

 

Tro det eller ej men jag läser faktiskt dikter ibland. Kan inte undanhålla er en fantastisk dikt jag hörde på radion för någon vecka sedan. Var på biblioteket och några bokhandlare men ingen kände igen dikten. Till slut hittade jag författaren, letade upp hans namn på eniro och bad honom skicka häftet till mig för 89 kr.

Diktsamlingen heter  DE FINASTE ÅREN …    av Paul ”Ajö” Trewe

Dikten jag hörde heter     AV VEM FICK DU TRÖST ?

 

En sådan underlig värld vi lever uti
jag skäms, av dess lagar och seder
där religionen styr tycks allt värre bli
Som en farsot över jorden den sig breder.

Man mördar sin nästa i Herrens namn
medan flickebarn ej tillåts födas
Uti extatisk glädje tas små gossar i famn
när deras systrar stympas och dödas.

Världen är galen och styrs av dårar
Kvinnan är svag medan mannen har makt
Det regn som faller är kvinnotårar
Religionen är grundad på kvinnoförakt

Trots att hon gav dem livet, hon gav dem töst
Vem gav då mannen rätt att plåga
Nog somnade du mätt vid moders bröst
för att som ett blossväxa upp till en låga

Få ett slut på gamla djävulska seder
Behandla kvinnan som det unikum hon är
Ty bland religionens labyrinter det virrvägar leder
skriva av män som förakt inom sig bär.


Nu kanske en del tycker att detta stred mot mitt blogg-mål att skriva om människor och händelser som skall ge en mer positiv värld.

Men jag tycker precis tvärt om nämligen att utan religion blir världen absolut en bättre plats att leva i.

Har full förståelse och respekt för människor som är religiösa. Att det ger dom frid i sinnet och en ”bok” där men hittar sanningen och inte behöva tänka själv.

 

 


Varför en blogg ?

Vad är meningen med livet funderar man ju på emellanåt? Speciellt om man som jag är ateist och inte har ett fritt inträde i himmelriket (alt. helvetet) att se fram emot. Kanske skall man försöka förändra lite, lite av världens alla fruktansvärda orättvisor så länge man finns här på jorden? Kanske det är meningen med livet?

Eller skall man bara leva för sig själv och acceptera denna sjuka värld och orättvisorna eftersom man ”ändå inte kan förändra något”.

Tanken med denna blogg är att blanda mellan att presentera människor som har haft betydelse i denna värld och kanske kan förändra den  lite i positiv riktning, med egna tankar och synpunkter på saker och ting som jag tycker är bra eller mindre bra, med inställningen att försöka vara så positiv som möjligt.

Jag har inte på något sätt förväntningar och ambitioner att försöka ändra många människors åsikter och beteende om saker och ting . Vet själv hur otroligt svårt det är att ändra sina egna personliga värderingar och sina karaktärsdrag .  Hur mycket svårare är det då inte att ändra andra människors tankar och värderingar med några blogginlägg!

Men jag tycker inte man skall låta bli att yttra sig ändå. Är vi många som vill ha förändring så går det faktiskt att påverka hela länders förehavanden ute i världen. Varje enskild människa är faktiskt viktig. Ett bra exempel är väl när hela världen protesterade mot kriget i Vietnam vilket med all säkerhet påverkade USA att sluta kriget tidigare än man planerat. Eller när hela världen protesterade mot Apartheid i Sydafrika. Någon enskild människa startade säkert snöbollarna som sedan rullade vidare.

Något måste man ju fylla sitt liv med, eller hur !

 


Vem är jag

 

Curt-Roland Ljung. En gammal man i 58-årsåldern med ett ungt sinne.  Gift med Lena sedan 28 år tillbaka. Boende i ett radhus i Tuve med 3 katter och frun. Tre utflugna barn Jenny 28, Daniel, 25 och minstingen Sandra 23 år.  Friidrott har varit mitt stora intresse hela mitt liv. Först som aktiv själv och därefter som tränare och anställd konsulent.

 

Lite om mig;

Har gått 3 år på universitet i USA
Har bott på Hisingen hela mitt liv utom de 3 åren i USA.
Har varit med i 2 st. världsrekordlopp. 1975 när John Walker sprang 1 engelsk mil på 3.49.1 hemma i Göteborg på Slottsskogsvallen och samma år när Anders Gärderud slog världsrekord i hinder på Stockholm stadion
Var med i bilolycka 1978 och skadade foten så illa att jag fick sluta med löpning.
Starkaste personliga upplevelse;  när mitt första barn Jenny föddes.
Starkaste naturupplevelse;  att vandra upp o ner i Grand Canyon.

Favoritmänniska alla kategorier Nelson Mandela
Favoritidrottare  Jan-Ove Wallner, Torbjörn Nilsson, Kenny Bräck…….
Favoriträtt   Rotmos med fläskkorv.

Värsta saker;

Alla otroliga orättvisor i Sverige och ute i hela denna sjuka värld.
Religion, eftersom det förorsakar alldeles för mycket skit.
Pengars betydelse i livet och orättvisan i fördelningen av dem.
Rika snåla människor som bara sparar pengar på hög och vill ha mer och mer.
Människor som kan försvara att en höginkomsttagare med 6-7-8 miljoner i årslön  ”behöver” ha bonus för att orka jobba och ge allt.


RSS 2.0