Banken och marknaden bestämmer

Jag och min fru har bestämt oss för att bli särbo efter 33 års äktenskap. Det händer dom bästa familjer. Jag vill bo kvar i radhuset vi ägt i 28 år. Eftersom det i princip inte finns några vanliga hyresrätter vill Lena vill köpa en lägenhet i Kungälv för att få nära till jobbet.

Vi litar på varandra och har bestämt att jag köper ut henne för att hon skall kunna köpa en insatslägenhet. Vi har räknat ut att efter reavinst och annat blir det ca 500 000kr över till henne.

Vårt radhus har en mäklarfirma värderat (gratis) till mellan 2,8 – 3,0 miljoner baserat på inventering av huset och tidigare försäljningar i området.

Husvärderaren från Fastighetsbyrån som var hos oss insisterade på att vi skall använda deras jurister så allt blir rätt och rekommenderar gärna några bra personer. Lena och jag litar på varandra och vill inte göda juristerna och det säger vi till dom.

 

 Utsikt från vårt radhus för bara några veckor sedan...

OK. Jag ringer till banken – dom vill inte ha folk springande på kontoren längre med -  sådana här småsaker görs via telefon. Pratar med en dam som tar alla mina uppgifter – min fru måste ringa själv om sina önskemål. Jag får besked efter ett dygn att jag kan låna 500 000kr till på huset. Ringer upp damen och tänker fixa lånet. Men får låna bara om vi anlitar (deras) jurister och gör en riktig bodelning. Jag ställer frågan rakt ut – t.o.m. två gånger. Så du menar att jag inte kan låna om vi inte gör en bodelning (med era jurister). Ja tyvärr så är reglerna säger hon.

Dom känner inte mig. När någon säger att jag måste följa reglerna då jävlar. Alla jävla idiotiska regler i dagens samhälle gynnar bara dom redan rika och redan välbärgade. Nordea gick med 10 miljarder i vinst sista kvartalet (3 månader) – 40 miljarder på 1 år dvs = över 1000 miljoner/dag. Läste häromdagen att 4 av världens största ekonomiska bolag i världen är banker! Snart äger kanske bankerna och oljeländerna hela världen och resten stannar i fattigdom. Utdelningen till dom redan rika aktieägarna i dom svenska banker är ca 75 % eller 30 fucken miljarder!! Och det är bara en av 4 stor banker i. Bankernas vinst skulle tex. lätt kunna finansiera alla eventuella kortsiktiga integrationskostnader.

Vill bara då nämna att Banken har tjänat 2,3 miljoner bara i räntor på vårt radhus sedan vi köpte det 1987. Då låg räntorna på runt 14 %. Och att både jag och Lena klarar kostnaderna för våra båda kommande boenden.

Som tur är finns det andra banker än de 4 största. Det kostar några tiondels procent mer i ränta men vem fan bryr sig. Någon måste väl bryta alla jävla regler som t.ex. när man säljer sitt hus. Banken bestämmer om man skall skiljas eller inte. Man ”måste” stila huset innan försäljning, göra fin broschyr, klart man skall ha budgivning etc., etc.. Allt för att motivera de skyhöga helt orimliga mäklarkostnaderna Och detta är bara när man säljer sitt hus. Så många andra jävla oskrivna regler kommersialismen har skapat sista tiden. Köpa – köpa – köpa. pengar - pengar - pengar. Och folk e så jävla lättlurade..

Jag köpte mitt radhus privat och kommer att sälja det privat. Kommer inte ha budgivning och säjer det till någon som jag bedömer behöver det. Om jag känna ännu mer pengar skiter jag fullständigt i. Det är mera värt att känna glädje över att t.ex ha hjälp en barnfamilj att hitta ett bra boende.. 


Solenergi ger hopp

På 90 minuter träffas jorden av solljus som motsvarar lika mycket energi som hela mänsklighetens energianvändning på ett år.” Just den meningen kommer från en av IEA-SPVS__ årliga rapporter och citeras i de flesta artiklar som skrivs på temat solenergi. Men vad betyder det egentligen? För att få en uppfattning om hur möjligheterna är för att tillgodose vårt behov för elektricitet med hjälp av solceller kan man betänka följande:

·         80-90 % av solceller som tillverkas nu är baserade på kisel, ett av de vanligaste grundämnena i jordskorpan.

·         1-2 år efter att solcell installerats har den genererat lika mycket el som det gick åt i tillverkningen (ca 2 år i Sverige och ca 1 år på sydligare breddgrader)

·         42% är tillväxttakten i installerad effekt solceller i snitt sedan 1995 (53% sedan 2010).

·         300 TWh per år, ungefär, genereras med den kapacitet solceller som finns installerat i världen idag.

·         År 2028, någonstans kring midsommar, skulle hela mänsklighetens elektricitet kunna komma ifrån solceller om man räknar med en fortsatt installationstakt-ökning på 42% och att vi också ökar vår elanvändning med ca 2% per år, från dagens nivå på ca 23 000 TWh.

 

 

I siffror ser det ut som nedan. 

År                  Sol-el TWh                    Total-el TWh

2015                    303                                23000

2016                    430                                23460

2017                    611                                23929

2018                    860                                24408

2019                  1232                                24896

2020                  1749                               25394

2021                  2484                                25902

2022                  3527                                26420

2023                  5009                                26948

2024                  7113                                27487

2025                10100                                28037

2026                14342                                28598

2027                20366                                29170

2028                28920                                29753

 

Visst är det hissnande. Så vill man så går det säkert. Tyvärr finns det andra krafter inte minst de som vill skydda sina inkomster. Inte minst oljeindustrin

 

Riktigt så här enkelt är det ju dock inte. Elektricitet är en speciell handelsvara då den helst bör konsumeras i samma ögonblick som den produceras, och solen skiner inte alltid på beställning. Men hela tiden utvecklas ju också sättet att lagra solenergi. Om man tittar till någon form av genomsnitt för hela jorden så stämmer dock tillgången till sol-el ganska bra med efterfrågan. Mer energi används till kylning och luftkonditionering än till uppvärmning, globalt sett, kanske svårt för oss i Sverige att förstå när vi får el eller fjärrvärmeräkningen på vintern.

Men när jag bodde i Tucson Arizona där det var varmt året om fanns inte ett enda hus med centralvärme men ALLA hus hade luftkonditionering . Och så är det ju i stora delar av världen….

 

 

Spännande eller hur!!!

Texten har jag fått från min vän Dan-Eric Archer som jobbar med Solenergi och petat in lite egna kommentarer…

RSS 2.0