Om Johan Wallersteins kritik

Ulf Friberg är en mycket kunnig och bra medel/långdistanstränare. Hans träningsfilosofi tror jag i stora drag överensstämmer med dom flesta andra medel och långdistanstränarna i Sverige. Ulf Friberg startade sin karriär som medel och långdistanstränare med att få ta hand om några som skulle visa sig vara stora löpartalanger  bl.a. Mustafa Mohamed, Ahmed Mohamed och  Rizak Dirshe med flera. Dessa hade säkerligen inte blivit några löpare över huvud taget om inte Friberg haft turen att hitta och skickligheten att hjälpa dessa till framstående idrottskarriärer. Efter att ha haft dessa framgångrika löpare i sitt stall och med det enorma självförtroende och fantastiska förmåga att uttrycka i sig i framför allt tal har det ena givit det andra.

 

Snart blev Ulf landslagstränare och sedermera en ½ tidsanställning av SFIF som ansvarig för utvecklingen grengruppen medel och långdistans i Sverige. På detta sättet fick Ulf kontakt med många andra duktiga löpare/löperskor speciellt de som bodde i västra Sverige.  Många ville ”naturligtvis” träna med Ulf eftersom han haft mycket stora framgångar med just bl.a. Mustafa Mohammed och Rizak Dirche.

Ulf har stort självförtroende och ett pedagogiskt sätt att förklara för aktiva hur man kan bli en bra löpare under hans vingar. Den förmågan är jag väldigt avensjuk på och skulle behövt i lagom dos av i mitt eget tränarskap.

Med tanke på ovan är det inte konstigt att många velat träna med Ulf. Många har också utvecklats bra under Ulf ledning. Men många har också, vill jag hävda, inte klarar den hårda press och hårda träning dom upplevt och kanske inte utvecklats som dom kanske haft möjlighet med någon annan tränare. Det är naturligtvis alldeles för många aktiva som försvinner på vägen med eller utan Ulf som tränare. Och diskussionen är naturligtvis oerhört subjektivt. Ulf har haft flera av de bästa löparna i landet i sitt eget stall i många år vilket ingen kan ta ifrån honom och det skall han ha kredit och uppskattning för.

Problemet tror jag ligger i att Ulf är så väldigt säker på att han har rätt och med sitt starka självförtroende och verbala förmåga är det ”ingen” som i längden orkar argumentera med/mot honom. Ulf vill säkert bara av välvilja att vi andra skall förstå vad som verkligen är rätt! Det är just detta som gör att diverse problem uppstår i kommunikationen med Ulf, tror jag.

Varje människa är en unik individ och har olika förutsättningar både fysiskt och minst lika viktigt mentalt. Min bestämda åsikt, som jag förresten fått av den mer kände tränaren Jack Daniel, är att det viktigast för att bli en riktigt bra löpare är i ordning:

1. Den medfödda talangen är ”tyvärr” viktigast
2. Den aktives egen inre drivkraft
3. Att den aktive har optimala förutsättningar att kunna genomföra sin satsning.
4. Att ha en bra tränare/rådgivare på vägen.

Sorry Ulf och mina andra kära tränarkollegor. Vi är inte så viktiga som vi kanske tror. Det är bara att kolla genom åren hur många aktiva medel o långdistansare som mer eller mindre har varit sina egna tränare i Sverige och har lyckats minst lika bra som dom som haft hjälp av oss tränare de senaste 50 åren. Varför? Jo största anledningen är att ingen känner sin egen kropp (fysiskt och inte minst lika viktigt psykiskt) så bra som den aktive själv. Speciellt svårt är det att vara tränare i medel och långdistansare om man inte själv varit aktiv och kan förstå och sätta sig in i den aktives situation.

Naturligtvis är det olika behov hur mycket hjälp den aktive behöver i olika åldrar/skeenden. Här ovan pratar jag om låt säga aktiva i 18-årsåldern och uppåt. För att bli en bra löpare skall man helst som mycket ung haft turen att få levt ett aktivt liv och få röra på sig mycket. Bra också att ha börjar träna/leka friidrott i 10-12-14 årsåldern i en allmängrupp med mycket allmänstyrka och löpskolning för att få en bra löpteknik, etc., etc. Men det är en helt annan historia.

Hittills är det väl i stort sett bara Ulf Fribergs egna aktiva som yttrat sig med namn i denna debatt och försvarat Ulf. Bara detta att så få vill yttra sig med eget namn borde kanske höja ett varningens finger om att allt kanske inte står rätt till. Jag har pratat med Ulf då och då genom åren och sett honom ”in action” de sista 7-8 åren eftersom mycket av hans träning bedrivits i Göteborg. Jag har själv haft aktiva som tränat med Ulf under korta tider. Hade bl.a. själv en aktiv vid namn Mohammed Bashir för några år sedan som jag tränade från 13 års ålder som gjorde bl.a. 1.50.64 på 800m som 18-åring och var med i Junior-EM och vann i stort sett alla USM på 800m som 16-17-18-19 åring. Bashir tränade alldeles för lite och skulle inte bli något om han inte började träna mycket mer påtalade Ulf för mig ett antal gånger. Bashir var med i landslagssammanhang och där fanns även Ulf. Till slut gick Bashir över och tränade med Ulf. Han fick då träna med  dom andra stora kanonerna i Ulf stall. Efter ett halvår slutade han och kom aldrig mer tillbaka.

Kort kommentar till olika jävsituationer. Krister från jogg.se som försvarar att Ulf jobbat mer eller mindre ideellt på deras hemsida och med resorna till Kenya. Men att vara objektiv när man är tränare, agent, personlig vän och dessutom har ekonomiska intressen med bl.a ha betalt för att träna ett antal av dom bästa löpare gör att jag tror det är oerhört svårt att vara objektiv i bl.a landslagsuttagningar.

Jag tycker att en landslagsansvarig på ett annat sätt skall värna för utveckling av HELA Sveriges medel och långdistansutveckling. 8-10 år räcker att vara  grengruppsansvarig i vilken grengrupp de må vara och nya friska krafter bör ta över ansvaret för medel/långdistans efter sommarens tävlingar.

Ni som vill sätta er in i hela debatten gå till  http://jwallerstein.blogspot.com/

 

 


Varför alla dessa vaccinationer

För ett par år sedan när ”alla” skulle vaccinerade sig mot svininfluensan blev jag anklagad att vara oansvarig och egoistisk och utsatte andra för fara därför jag inte vaccinerade mig. Nu i efterhand visade det sig nog vara rätt med tanke på de biverkningar som uppstod med alldeles för många människor som fått narkolepsi. Vaccin är en medicin och alla mediciner är en ”gift” vid fel användning. Det måste vara väldigt svårt att veta med 100 % om ett läkemedel/vaccin är helt säkert. Alla kroppar är ju unika och jag tror att inga tester hur säkra dom än är kan garantera/förutse  vad och hur allvarliga biverkningarna blir i längden. Samtidigt finns det som vanligt ekonomiska intressen i detta som allt annat. D.v.s. det finns krafter som vill sälja vaccinet, tjäna pengar och dess försäljare påtalar hur viktigt det är att vaccinera sig.

Nu uppmanas ”alla” unga kvinnor att köpa och används Gardsin mot livmodercancer. Vem kan säga nej till det? Men kolla på internet så kan ni hitta fakta om vilka biverkningar dettas vaccin kan har. Enligt visa uppgifter har många dött till följ av vaccinet. Visst är det nödvändigt och viktigt att vaccinera där det brutit ut en svår smittsam sjukdom i vissa akuta situationer i tex fattiga länder.  Men att vaccinera sig mot allt möjligt för säkerthet skull verkar inte vettigt.

Ofta när vi åker utomlands frågar aktiva mig om dom behöver vaccinera sig. Jag har aldrig vaccinerat mig. Men om man ringer Vaccinationscentralen vad tror ni dom svarar? Jo naturligtvis att det är oerhört viktigt att ta sprutor mot både det ena och det andra. Varför – jo dom lever ju på att sälja sprutor och  propagerat ju ”naturligtvis” för en hel massa sprutor. Om du t.ex. åker till Kenya kostar det mellan 2-3000kr.

Kanske är jag extra försiktig med läkemedel eftersom jag råkade riktigt illa ut för 15-20 år sedan. Jag hade problem med inflammation i prostatan och hade fått pencillin mot problemen. Efter någon dag fick jag 40 graders feber och trodde jag hade Hongkonginfuensan eftersom det härjade fritt då. På  4e dagen när kroppen blev helt röd och fortfarande med  40-graders feber åkte jag till sjukhuset. Dom lade in mig på intensiven efter som det visade sig att jag fått allergi mot pencellin och mina vita blodkroppar var i botten. Det var jobbiga timmar på sjukhuset men jag hämtade mig .

Tycker faktiskt att naturen skall ha sin gång och att för mycket  manipulerande kan inte vara bra för evolutionen. Ta tex användandet av antibiotika som många varnar för att vi använt alldeles för mycket. Visst e det mycket dramatiskt och tragiskt med att det dör människor ibland i sjukdomar som går att vaccinera sig emot.  Men döden är egentligen en helt naturlig del av livet och det enda helt säkra i livet är faktiskt att vi alla skall dö.


Nyhetsmedia

Vad är viktigt att rapportera om i tidningar-radio-TV? Jo i dag var det t.ex. någon som blivit rånad, tågen har inte kommit i tid, hur polisen skall bevaka kronprinsessans födsel, någon smet med en fullastad kundvagn, någon sålde receptfria läkemedel på Kvibergs marknad, Marcus Allbäck frias, pengar saknas till Alfons Åbergshuset lite utrikesnyhet och annat smått o gott.

Är det verkligen det viktigaste att bevaka. Är det detta vi medborgare vill läsa om? Tror att det mesta är med i alla medier och att t.ex. TT eller dylikt har skickar ut det till alla nyhetsmedium. Varför är det annars i stort sett samma nyheter i alla medier

 

Sportjournalister jag träffat säger att dom skriver om vad vi medborgare anses vilja läsa om. I dag betyder det framför allt ishockey och fotboll och oproportionerligt mycket om internationellt dylika. Hur har det blivit så? Inom idrotten kan jag tro att det har att göra med att nyhetsmedierna inte minst TV matas med färdiga bilder och reportage från NHL och internationell fotboll. Det betyder att det är lätt att ta fram och köra direkt ut i dumburken. Inget större jobb för som jobbar på medierna här hemma.

Hur vet man att det är detta vi medborgare vill se? Har man gjort undersökningar om det? Har man inte i själva verket skapat detta behov hos medborgare genom att mata oss t.ex. med NHL hockey år efter år efter år och simsalabim så är det detta vi vill läsa om. Helt sjukt. Men vi dumma människor sväljer det rätt av. Detta kanske inte var meningen och avsikten från början från våra medier men definitivt från NHL och dom kommersiella krafterna. Samma sak inom skönhetsindustrin, modevärlden, filmindustrin, musikindustrin, matindustrin…….. Svårt att stå emot och vi ”alla” människor är lättlurade och bara följer strömmen annars är men ju inte modern och hänger inte med i utvecklingen.

Jag tror mer att man ofta skriver om det som är lättast att ta fram och visa! Sådan är människan i dom flesta avseenden, så även säkert även jag. Själv skulle jag önska att medierna  valde att t.ex. bevaka och försöka avslöja den kriminella verksamheten. Men det är nog alldeles för jobbigt och farligt och därför orkar och vågar man nog inte vilket jag också kan ha en viss förståelse för. Men det skulle göra stor nytta för samhället och skulle säkert vara mycket intressantare att läsa för oss medborgare.

 


Nu behöver SÄPO mer pengar igen

Nu har det gått för lång tid utan några större några störningar i samhället. Hotet mot Sverige och oss medborgare har ökat säger justitieministern som förstanyhet på TV-nyheterna i kväll. Säpos pengar helt enkelt börjar ta slut och vi skall skrämmas upp lite lagom och därför är det dags att hålla grytan kokande” ,tror jag. "Vi måste jobba förebyggande” säger justitieministern och under stor hemlighet naturligtvis tillägger jag. För allmänheten måste hållas utanför och inte få insyn i verksamheten naturligtvis.

Nollvisionen skall gälla även här ”naturligtvis”. Ingen skall behöva bli utsatt för ”terrordåd” och behöva känna sig orolig. Men nyheten skapar ju precis det som man inte vill uppnå. Vad är priset? Jo ännu mer kontroll och stora onödiga ekonomiska kostnader. Ingen kan ju säga nej till ökat skydd för oss medborgare. För naturligtvis vill säpo oss väl, det finns väl ingen kan väl tvivlar på?

George Orwells idéer i boken 1984 närmar sig med stormsteg dvs. konstant övervakning av alla medborgare av "staten", och hjärnkontroll av allmänheten. Staten styrs av ett politiskt parti som går under namnet "Partiet". Individen är alltid underordnad staten (läs säpo), och det är den filosofin som gör att Partiet kan manipulera och kontrollera människorna.

Men vad vet jag? Jag är ju bara en sjukligt misstänktsam person som ser spöken överallt.


Krisgrupper

Återigen har det tyvärr hänt en tragisk olycka! Vad händer ? Jo krisgrupper kallas in, vilket naturligtvis är bra för människor i kris. Men varför skall alltid Kyrkan hoppa på tåget? Är det någon som frågar efter det? Har Kyrkan monopol på empati med dom som har det svår. Icke sa nicke!

Bort med Kyrkan som en självklar part här också. Kyrkan är ju inte dumare än att man tar chansen att göra reklam och publicitet  för sin verksamhet.  Naturligtvis om de människor som hamnar  i kris vill ha hjälp av kyrkan skall dom naturligtvis få det. Vi bor ju i ett någorlunda ”fritt samhälle”. Men inte skall Kyrkan komma springande när jag ev. behöver hjälp i kris. Det vill jag avgöra själv. Jag har andra som jag tror och litar på betydligt mer i dessa svåra tider.

Vi bor i ett upplyst samhälle där Kyrkan och religionen naturligtvis betyder mindre och mindre. I länder med stor analfabetism är religionen tyvärr ofta fortfarande stark. Det är ju mycket lättare att lura, styra och ”undervisa” dessa människor om Guds/Allahs existens och godhet.

Så låt inte Kyrkan ha monopol på empati och krisgrupper. Flera komuner har redan varit framsynta nog att skapa egna kristeam. Bra.


Foto

Vet inte varför men bilden fick mig att tänka till baka på Sydafrika.

RSS 2.0