Enkel valanalys

Anledningen till att Moderaterna gick så dåligt i årets val är enkelt.  Man kan inte sänka skatterna mer! För det viktigaste för alltför stora delar av Svenska folket är deras egen plånbok. Och nu har Sverigedemokraterna fått svenska folket att tror att det är invandringen som kostar för mycket pengar så dom själva inte kan få ännu mer pengar i sin egen plånbok. Därför bytte en hel del Moderater till Åkessonpartiet. För då tror/hoppas dom nämligen att i framtiden få mer pengar i sin egen plånbok eftersom invandringen (empatin) skall bort ur politiken.

 

 

Borg och Reinfelt kan avgå med belåtenhet eftersom dom nått sina mål att börja privatisera och amerikanisera Sverige. För nu kan fler som har fått sänkta ha skatter råd att köpa sin egen sjukvård, äldrevård, sina barns skolgång, spara extra till pensionen, etc, etc. Alltså precis som i USA. Dom som har det svårt får väl skärpa till sig och kämpa lite hårdare om de jobb som inte finns för dom. Och om dom har det riktigt dåligt måste dom kämpa ännu hårdare för att hitta dom jobben som ändå inte finns för dom! Förresten är det bara ett spel för galleriet, enligt Uppdrag granskning, att man vill ha full sysselsättning. Nej man vill ha si så där 5-6-7 % arbetslöshet för att hålla nere löner och kostnader så vinsterna hålls uppe för kapitalägarna.

 

 

Jag tycker verkligen inte det är fel att de som haft turen att födas intelligenta, friska, har rika föräldrar, har en egen hög drivkraft och verkligen kämpat sig till hög levnadsstandard. Det krävs nog en liten ”kapitalistisk drivkraft” i människan för att göra så gott man kan för att föra samhället framåt. Men alla har inte haft turen att föddas på rätt ställe och det hjälper inte hur mycket blåslampa du än sätter i röven på dom, av olika anledningar. Det är dessa människor som inte egentligen är så väldigt många som vi som har råd, skall hjälpa och dela med oss till.

Dom som redan har det bra har fått för sig att de som inte har jobb skor sig på samhället och inte vill jobba. Visst finns det kanske några ynka promille som inte vill arbeta. Men ALLA arbetslösa som jag träffat vill verkligen jobba och mår riktigt dåligt och skäms om dom inte har något jobb.

 

Det som retar mig mest är att man inte kan fördela alla resurser och tillgångar  på jorden och i sverige åtminstonde lite jämnare och att det skall vara så djävla stor skillnad mellan fattiga och rika! Man får försöka trösta sig med att det är inte rikedom, makt och pengar som gör en människa lycklig. Men har man inte mat, tak över huvudet och något vettigt att göra på dagarna är det mycket svårare att leva.


Kan du leva på 3150kr i månaden

Min berättelse är en historia ur verkligenheten som konsulent och tränare i Utby IK/Ullevi FK.

Det är nämligen så att Utby IK ´s huvudsakliga upptagningsområde för ungdomar är Nordöstra delarna av Göteborg d.v.s. Angered, Bergsjön, Kortedala, Gamlestan…..

 

 

I klubben har vi bl.a. 2 ensamkommande flyktingar som jag lärt känna mycket väl de senaste 2 åren. Vet du att dom lever på 3150kr/månad? Plus att om dom hittar en lägenhet står det sociala för det. Men hur lätt tror du det är att få en lägenhet? Inga privata fastighetsbolag tar ”naturligtvis” emot socialfall! Alltså är man hänvisad till kommunala fastighetsbolag. Båda mina vänner har naturligtvis inga egna lägenheter. Dom bor hos kompisar och betalar normalt för det 500kr för att man behöver ha en adress dit posten skall gå! Kvar 2650 att leva på till mat, kläder, hygienartiklar och allt annat man behöver. Hårda bud men har aldrig hört dom klaga över sin situation. Hellre bor dom naturligtvis här i Sverige och slipper bli tvingad ut i krig, förtryck och/eller riktig fattigdom!

 

Vi startade också för ca 2 års sedan ett samarbete med somaliska föreningen och hade som mest 53 många ungdomar med i föreningen från just Somaliern. Fem av dessa är numera med i min träningsgrupp och satsar nu på att bli duktiga friidrottare. Har genom detta sett hur deras ekonomiska situation är. Kanske har ungdomarna det något bättre än de ensamkommande eftersom dom bor i familjer. De föräldrar som har lyckats få jobb har det hyggligt bra! Men de som inte fått jobb har det verkligen inte lätt.

 

 

Naturligtvis har dessa barn ofta inte råd med träningskort till t.ex. Friidrottens Hus eller våra kommunala anläggningar. Man har ofta inte heller råd med träningsoveraller och/eller spikskor. Som tur är finns det idrottsföreningar som Utby IK/Ullevi FK som ställer upp ekonomiskt och ger dessa barn en chans att förverkliga sina drömmar att bli friidrottsstjärnor. Naturligtvis har inte ens Utby IK råd att hjälpa t.ex. alla de 53 somalier som började i föreningen. Men de 5 som visade stort intresse och kämpat vidare har vi efterhand stöttat med den ekonomiska hjälp som behövs för att dom skall få samma chans som andra ungdomar boende i t.ex. i sydvästra välmående Göteborg. Småpengar i det stora hela för Utby IK men mycket stor betydelse för dessa ungdomar att kunna vara med i föreningen och idrottsrörelsen. Kan ju också tillägga att en av dessa 16-17 åringar redan är Svensk Ungdomsmästare och 2 andra kvalade redan första året till ungdoms-SM.

 

Åter till våra ensamkommande flyktingar. En av dessa är ledare/tränare i föreningen. Vid tillfälle skickade vi tränarersättningen direkt in på hens bankkonto, som alla andra tränare/ledare får dvs. 200kr per träningstillfälle i form av rese och matersättning. Det var sammanlagt 800kr. Men det skulle vi inte ha gjort för då drog man 800kr från månadsersättningen dvs. 3150-800kr=2350kr den månaden. Besökte och pratade med hens socialsekreterare och frågade om det verkligen stämmer att hen inte fick ta emot denna ersättning utan att behöva dra det på sitt bidrag. Jo så är det och socialsekreteraren sa att det har ingen betydelse om det är en stor eller liten summa! Regler är regler och om vi ger ”lön” utan att redovisa det så är det fel, sa hon. ”Du får ju tänka på att det är våra skattepengar” som hen får, sa socialsekreteraren!

 

 

Som vanligt behöll jag mitt lugn (TiiHii) i den fortsatta diskussionen och lämnade mötet med ytterligare en erfarenhet hur det kan vara att vara ensamkommande flykting i Sverige!

Curt-Roland Ljung


Därför röstar jag på FI

Såg i en av många opinionsundersökning för några dagar där Feministiskt Initiativ (FI) hade 4 procent och tillsammans med alla andra ”vänsterpartierna” fick dom 52 procent tillsammans.

 

Tror det resultatet skulle gillas av mer än 52 % av svenska folket ty det innebär ju att Sverigedemokraterna inte får någon vågmästarroll och mycket litet inflyttande över svensk politik de närmaste 4 åren. Kanske t.o.m. Reinfeld skulle tycka att det inte vore helt fel att få bort Sverigedemokraterna från inflytande om han nu ändå skulle förlorar valet?

 

Svårt att tro att inte Sossarna och Löften skulle neka ta in vänstern och FI i regeringssamarbetet om det skulle bli verklighet med tanke på ovanstående resonemang.

 

Men att FI får över 4 % hänger på ett (Förlåt) ett fitthår. Därför tänker jag ändå ta chansen att taktikrösta på FI även om dom egentligen inte är mitt första val. Förresten har jag ganska ofta taktikröstat ibland på vänstern och ibland på miljöpartiet när dom riskerat att hamna under 4 %. Egentligen är jag nog en Sosse men mycket långt till vänster inom partiet!

Moderaterna och övriga borgliga partier litar jag inte ett skit på. Det är bara att titta på historien hur dom alltid varit emot folket bästa och stöttat företagen, kapitalet och de välbeställda. Men till slut fått ge sig för verkligheten.

 

Tycker att alltför många borgliga väljare tänker bara på sig själv i sin egen situation. ”Klart” att dom som redan har det bra, ofta redan från födelsen, inte vill ge bort något eller få det sämre. För mig själv, rent egoistiskt, har det ingen betydelse egentligen, om vi har borgligt styre eller sossestyrt. Jag borde kanske gilla Moderaterna för jag har ju fått ta del av alla skattelindringar de senaste 8 år sedan. Men jag försöker se lite längre än det, för jag har samtidigt sett många andra som fått det sämre i Sverige under samma tid. Det är dom som  jag försöker värnar om!

 

Tycker vi alla borde hela tiden ha i baktanke att det är rena turen eller för den delen oturen var och när man födds. Ingen kan välja föräldrar, hudfärg, intelligens, handikapp, land eller något annat. Jag hade turen att födas i Sverige, någorlunda normalintelligens utan några större handikapp, men kunde lika gärna hamnat mitt i slummen av 2 aidsmittade sydafrikaner. Är oerhört tacksam för det och tycker att alla andra i världen borde få chansen till ett lika bra liv som jag. Har du tänkt så någon gång Jimmy Åkesson?

 

När vi här talar om att få det bättre talar vi ”naturligtvis” bara om ekonomi. Men hallå, det finns faktiskt andra värden i livet. Pengar gör ingen människa glad eller lycklig och mycket pengar innebär inte mer lycka. En klok ”lycklighetsforskare” sa vid tillfälle att om man tjänar 30-35.000kr har man allt man behöver som mat, boende, möjlighet till semesterresor etc. Allt över är bara ytterligare konsumtion och ingen öka lycka!

 

Åter till valet och FI! Jag inser väl att FI kanske inte har en helhetsbild vad det gäller ekonomi etc. Men vem bryr sig. Dom skall ju inte regera själva utan i samarbete med dom andra partierna som har koll på läget. Men med FI i regeringen sätter dom en blåslampa på resten av regeringen vad det gäller jämställdhet, anti rasism och ett bättre och rättvisare samhälle för dom mest utsatta.

 

Har vi inte alla det djävligt bra och om ”vi” får 1000kr mer eller mindre i plånboken gör väl i ärlighetens namn ingen större skillnad. Och om det blir så som jag hoppas med 52 % med ”vänstern” mot rasismen, nationalism och främlingsfientlighet genom att Sverigedemokraterna hålls utanför beslut och inflytande i Sverige är jag övertygad om att vi får ett bättre Sverige att leva i.

 

Så gör gärna som jag och taktikrösta på FI och ge svenska folken en chans att ge Sverigedemokraterna minimalt utrymme i svensk politik de närmaste 4 åren!

Curre Ljung


RSS 2.0