Kan du leva på 3150kr i månaden

Min berättelse är en historia ur verkligenheten som konsulent och tränare i Utby IK/Ullevi FK.

Det är nämligen så att Utby IK ´s huvudsakliga upptagningsområde för ungdomar är Nordöstra delarna av Göteborg d.v.s. Angered, Bergsjön, Kortedala, Gamlestan…..

 

 

I klubben har vi bl.a. 2 ensamkommande flyktingar som jag lärt känna mycket väl de senaste 2 åren. Vet du att dom lever på 3150kr/månad? Plus att om dom hittar en lägenhet står det sociala för det. Men hur lätt tror du det är att få en lägenhet? Inga privata fastighetsbolag tar ”naturligtvis” emot socialfall! Alltså är man hänvisad till kommunala fastighetsbolag. Båda mina vänner har naturligtvis inga egna lägenheter. Dom bor hos kompisar och betalar normalt för det 500kr för att man behöver ha en adress dit posten skall gå! Kvar 2650 att leva på till mat, kläder, hygienartiklar och allt annat man behöver. Hårda bud men har aldrig hört dom klaga över sin situation. Hellre bor dom naturligtvis här i Sverige och slipper bli tvingad ut i krig, förtryck och/eller riktig fattigdom!

 

Vi startade också för ca 2 års sedan ett samarbete med somaliska föreningen och hade som mest 53 många ungdomar med i föreningen från just Somaliern. Fem av dessa är numera med i min träningsgrupp och satsar nu på att bli duktiga friidrottare. Har genom detta sett hur deras ekonomiska situation är. Kanske har ungdomarna det något bättre än de ensamkommande eftersom dom bor i familjer. De föräldrar som har lyckats få jobb har det hyggligt bra! Men de som inte fått jobb har det verkligen inte lätt.

 

 

Naturligtvis har dessa barn ofta inte råd med träningskort till t.ex. Friidrottens Hus eller våra kommunala anläggningar. Man har ofta inte heller råd med träningsoveraller och/eller spikskor. Som tur är finns det idrottsföreningar som Utby IK/Ullevi FK som ställer upp ekonomiskt och ger dessa barn en chans att förverkliga sina drömmar att bli friidrottsstjärnor. Naturligtvis har inte ens Utby IK råd att hjälpa t.ex. alla de 53 somalier som började i föreningen. Men de 5 som visade stort intresse och kämpat vidare har vi efterhand stöttat med den ekonomiska hjälp som behövs för att dom skall få samma chans som andra ungdomar boende i t.ex. i sydvästra välmående Göteborg. Småpengar i det stora hela för Utby IK men mycket stor betydelse för dessa ungdomar att kunna vara med i föreningen och idrottsrörelsen. Kan ju också tillägga att en av dessa 16-17 åringar redan är Svensk Ungdomsmästare och 2 andra kvalade redan första året till ungdoms-SM.

 

Åter till våra ensamkommande flyktingar. En av dessa är ledare/tränare i föreningen. Vid tillfälle skickade vi tränarersättningen direkt in på hens bankkonto, som alla andra tränare/ledare får dvs. 200kr per träningstillfälle i form av rese och matersättning. Det var sammanlagt 800kr. Men det skulle vi inte ha gjort för då drog man 800kr från månadsersättningen dvs. 3150-800kr=2350kr den månaden. Besökte och pratade med hens socialsekreterare och frågade om det verkligen stämmer att hen inte fick ta emot denna ersättning utan att behöva dra det på sitt bidrag. Jo så är det och socialsekreteraren sa att det har ingen betydelse om det är en stor eller liten summa! Regler är regler och om vi ger ”lön” utan att redovisa det så är det fel, sa hon. ”Du får ju tänka på att det är våra skattepengar” som hen får, sa socialsekreteraren!

 

 

Som vanligt behöll jag mitt lugn (TiiHii) i den fortsatta diskussionen och lämnade mötet med ytterligare en erfarenhet hur det kan vara att vara ensamkommande flykting i Sverige!

Curt-Roland Ljung


Kommentarer
Postat av: Elisabeth Östberg

Mycket bra Curre och all heder åt dig! I helvete att du bibehöll ditt lugn!

Svar: Dy har rätt som vanligt!
currestankar.blogg.se/curre

2014-09-09 @ 17:11:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0