Så djävla bra

Omar Mustafa, du glömde ett par saker ...

 

Var inte det rätt synd, att Omar Mustafa, ordförande i Islamiska förbundet, blev tvungen att lämna den socialdemokratiska ­partistyrelsen?

Och så där hux, flux…

Jag har visserligen inte en susning om vad Omar ­Mustafa står för, men han om ­någon, hade väl till exempel kunnat rycka tag i komplexiteten och regelverket i de så kallade hedersrelaterade ­familjerna? Och försöka dämpa det hedersrelaterade förtrycket en smula. Ett förtryck som slår lika hårt mot både flickor och pojkar.

Men på olika sätt.
 

Ja, Mustafa kan ju förstås allt det här på sina fem fingrar, men ni andra kan ju alltid läsa en av de 500 rapporter i ämnet, till exempel Ungdomsstyrelsens ”Gift mot sin vilja”, som redogör för hur det hedersrelaterade förtrycket begränsar livet för tiotusentals flickor och pojkar i Sverige.

 

Här några regler för pojkar:

 Måste gifta sig med ­någon som är oskuld och har ”gott rykte”.

 Förväntas bevaka och kontrollera sina systrar.

 Kan tvingas ”straffa” sin syster om hon bryter mot någon av ”hedersnormerna”.

Och om en kille misslyckas som ”bestraffare” kan han straffas hårt:

 Kan bli hotad, misshandlad, inlåst, förföljd och bevakad. Kan bli utfrusen från familj och gemenskap.

 Kan bli bortgift mot sin vilja.

 Kan bli tvingad att begå brott, hota, slå och förfölja.

 

 

Och tjejerna har det ­snäppet värre:

 Noll eller liten tolerans om hon vill gifta sig med en kille från en annan etnisk grupp eller religion.

 Förbud att ha sex utanför äktenskapet. Måste vara oskuld när hon gifter sig.

 Får inte flirta eller in­leda ett kärleksförhållande.

 Måste ta hand om yngre syskon och ansvara för hushållet.
 

Och om en tjej bryter mot kyskhetsregler och hedersnormer är risken stor att hon blir utesluten från sin familj. En tjej blir också ofta hårdare straffad än en kille. Ett straff som kan bestå av: Spotta, ­hota, skälla, låsa in. Fysiskt våld, bannlysning, isolering och ännu tuffare regler.

I sitt avskedsbrev i Aftonbladet skriver Omar Mustafa att hans engagemang i det muslimska civilsamhället handlar om ”rättvisa, jämlikhet och mänskliga rättigheter.”

Lade märke till att han glömde nämna både jämställdhet och kvinnors rättigheter i sitt brev. Men det var väl bara som ett slags…förbiseende?

Eller?

 

Saxat ur dagens Aftonbladet .........


Är man död så är man..

Har aldrig riktigt förstått allt ståhej över när någon människa avlider och skall begravas. Det är ju helt naturligt att vi alla skall dö och grävas ner eller eldas upp. Varför är det så viktigt att hedra någon som dött? Hedra dom genom att besöka dom innan dom avlider istället.Och varför blir människor så mycket bättre efter sin död?

Kolla bara på den senaste ”stora människan”, Marget Thatcher, som ”alla” nu hyllar. En kvinna som var en stor nationalist, motståndare till apartheit och fackföreningar, som aldrig kunde kompromissa etc. etc.  

 

Är man död så är man och hylla vederbörande är lite för sent och ofta missriktat som tex med Thatcher!

 

Det viktigaste verkar ju vara hur många som kommer till begravningen. Då har man varit en fin människa och allt är så bra. Att man sedan inte sällan börja bråka om ev. arv efteråt är en annan historia. Förresten har jag bestämt mig att aldrig mer gå på en begravning!

Eftersom jag inte är en vanlig människa som bara följer strömmen utan protesterat mot konstighet, orättvisor och annat och öppet deklarerar det, har jag fått en del ”fiender” på vägen. För det är ju inte normalt att inte ha samma inställning till saker som ”normala” (hjärntvättade) människor och helst skall man vara en lugn och fin/snäll människa som inte syns och bara låta tiden gå utan att protestera.

 

Jag vet – jag är inte riktigt klok. Men det är jag, tro det eller ej, stolt över !

Men vill man försöka få förändring måste väl några höja rösten. Är övertygad om att om 100 år kommer fler att ha samma uppfattning som mig. D.v.s. starkt ifrågasätta alla form av religion och dess uttrycksformer som t.ex. konfirmation, dop i kyrkan, giftermål i kyrkan och begravningar i kyrkan. Detta eftersom bättre upplysta människor mer och mer kommer att avslöja religionerna, koranen, bibeln, astrologi, tarotkort och alla andra påhittade historier som en bluff för att hålla människor i deras makt och fler kommer att inse att vetenskapen och evolutionen är svaret på livet. 


Kollektiv bestraffning är fel

Så har det då hänt igen. Någon idiot har kastat in, denna gången bl.a. ett  päron, på en fotbollspelare på Stockholms stadion. Spelaren faller som om det vore ett pansarskott till marken. Ja men hallå! Bara för att en idiot kastat in ett päron och en fotbollspelare slänger sig till marken skall övriga spelare och publik straffas med att stoppa matchen.

 

 

 

Hade det funnit någon som helst civilkurage i den som kastade eller folk runt om kring honom som såg händelsen så hade dom slängt ut idioten och stängt av honom från arenan för gott. Nej men inte får man ange sin egen kompis som håller på samma lag?

 

Jo i ett just samhälle med justa värderingar borde man göra det utan att skämmas.

 

Precis som man inte skall försvara sina barn om dom gör något idiotiskt eller sina föräldrar om dom gjort något kriminellt. När ens föräldrar, ens barn, ens religiösa vänner, sina fotbollsfanatiska kompisar, MC kompisar, bankdirektörer, eller liknande gör något idiotiskt/kriminellt så skall man på något konstigt sätt skydda varandra och kunna göra i stort sett vad som helst. Visst det kan det vara svårt i dessa lägen. Men så länge man har denna för mig obegripliga inställning kommer det att bli svårt att lösa problem på fotbollsläktarna. Och många andra problem i samhället för den delen.

Så länge fanatismen och/eller det konstiga skyddandet av sina närstående finns  inom fotbollen, religionen, familjen, MC-klubbar, direktörer, så får vi knappast någon förändring på fotbollsläktarna och i samhället!


Lågintensiv träning grunden och viktigast

Senaste tiden har jag återigen fått 2 nya bevis på att lågintensiv träning är grunden och viktigast i medel o långdistansträning. Skriver inte det för att få rätt utan att försöka rädda Svensk medel o långdistanslöpning. Såg ni  intervjun med skidåkaren Marit Björgen på TVn för några dagar sedan? Hon tränade 100-talet mer timmar än Svenskorna. Men var inte 100 timmar mer kvalitetsträning utan focus  på lågintensiv träning för att bygga en stor bas som sedan ger resultat när man intensifierar träningen. Marit och hennes norska kollegor är väl bevis på att det funkar.

 

 

 

Andra bekräftelsen var att lyssna på Ants Nurmekivi, tränare och professor från Estland. Där focus också låg på samma lågintensiv som jag kallar LSD (Lång Slow Distans).  Detta glädjer naturligtvis mig och många andra tränare. Ants var själv en duktig löpare med bl.a 13.46på 5000m  – 28.59 på 10.000 som var väldigt respektabla tider på 1960-talet. En av hans ider var att avsluta långpassen med några koordination lopp över 100m för att aktivera dom röda muskelfibrerna och att under själva bansäsongen springa korta rusher 50-60m för att aktivera samma snabba muskelfibrer men utan att framkalla mjölksyra!

 

 

Vi som förespråkar mycket lågintensiv träning har emot oss att högintensiv träning  ger snabbare men kortsiktigare resultat. Och när dessutom gemeneman /allmänhet/ press/radio/TV  tror och förmedlar att snabbhet/teknik samt att man måste träna så man spyr för att bästa resultat skall uppnås är det inte lätt för oss gamlingar att få gehör för enkla men långsiktiga mål.

Tack Björgen o Ante  och måååånga andra tränare i världen.

 

Lite mer……........................................

Lågintensiv träning 90 min o längre är för att förbättra grundförutsättningarna för att öka syreupptagingsförmågan blodcirkulation, syreupptag, kapillär bildning, hjärtats pumpvolym, mytocondiebildning. Allt som ligger till grund för att kunna klara och tillgodogöra sig den mer intensiva träningen under tävlingssäsongen ! Men det är för många tränare och aktiva för enkelt för att vara sant. Eller för tråkigt/enformigt. Snarare är det roligt om man är en grupp som tränar tillsammans och mår bra än att få smaka på mjölksyrepass var och  vartannat träningspass. Mjölksyrepass som inte hjärnan gillar och bara är nedbrytande både fysiskt  och psykiskt,  inte minst bland ungdomar.

 

Den psykiska inverkan är minst lika viktig som den rent fysiska i många lägen. Vilket är roligast att gå till träningen och springa 90 min lugn distans eller att köra mjölksyre och spy efteråt. Vilken träning tror du håller i längden? Varför tror ni många stora talanger slutar alldeles för tidigt? Jo efter några år med hård högintensiv ofta mjölksyreträning är det inte lika kul/skönt att komma till träningen längre. Inte minst när man ser de som tränat lågintensivt kommer i kapp. Kanske inte bara på grund av träningen men också att de talangfulla "bara" ofta är tidigt utvecklade.

 

Många tror att det är den tuffa intensiva träningen som ger resultat när det är den lågintensiva som är viktigast och grundförutsättningen  för att få nytta av den kvalitativa träningen! 

 

 


RSS 2.0