Myter om de höga skatterna..

Svenska skatter är långt ifrån världens högsta. Enligt OECD-siffror ligger de långt under genomsnittet för medelinkomsttagare. För höginkomsttagare är de däremot fortsatt bland världens högsta.

 

För både medel- och höginkomsttagare ligger skatterna i Sverige långt under genomsnittet. Det visar en sammanställning av OECD-siffror som tidningen Arbetet gjort. Skattetrycket kan mätas på två sätt: Skattekilen är skillnaden mellan kostnaden för arbetsgivaren och det som löntagaren får utbetalt på sitt lönekonto. Marginalskatten är hur mycket en anställd betalar i skatt på den sista intjänade kronan. När det gäller skattekilen för medelinkomsttagare ligger Sverige på tionde plats bland OECD-länderna. Och Sverige placerar sig långt under medel när det gäller marginalskatterna för låg- och medelinkomsttagare. Till och med USA, Storbritannien och Israel ligger högre. Med undantag för just Israel, är Sverige det land i OECD-området som haft störst nedgång i beskattningen på arbete från år 2000 och framåt. Anledningen är främst jobbskatteavdraget som infördes i fem steg av den förra regeringen.

 

Även kapitalskatter har sjunkit

Men även kapitalskatterna har sjunkit i Sverige. Exempelvis avskaffades arvs- och gåvoskatten 2004, förmögenhetsskatten 2007 och fastighetsskatten 2008.

– De här förändringarna har genomförts av olika regeringar från både vänster och höger. Och det har egentligen skett utan någon större politisk debatt vilket kan tyckas märkligt, säger Peter Englund, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, till sajten KIT.

Sett till marginalskatter för höginkomsttagare ligger Sverige dock fortfarande i OECD-toppen. Det är bara i Belgien som de som tjänar bäst betalar mer. Trots de sjunkande skatterna för breda inkomstlager lever bilden av Sverige som ett högskatteland kvar. Men Peter Englund menar att det i dag snarare är tvärtom. Sett till både kapital och inkomster beskattas medelsvensson inte alls särskilt högt.

– Sannolikt var det så att vi i Sverige tidigare stack ut internationellt när vi tidigare hade alla de här kapitalskatterna tillsammans. Men jag tror man överreagerade lite i politiken. I dag vill jag påstå att Sverige sticker ut åt andra hållet som ett av de länder som beskattar hushållens kapital allra minst, säger Peter Englund till KIT.

 

 

Statistik -------------------------------------

Marginalskatt

Marginalskatt är den skattesats som betalas på den sist intjänade kronan. Den beskriver hur mycket av en extra intjänad krona som individen får behålla. Uppgifterna avser ensamstående utan barn, år 2014.

Källa: Arbetet och OECD

Låginkomsttagare

OECD-snitt: låginkomsttagare 31,84

Sverige: 28,32 (24:e plats)

Högst på listan hamnar: Belgien 54,92, Tyskland 46,95 och Österrike 44,36

Medelinkomsttagare

OECD-snitt: 36,1

Sverige: 31,86 (24:e plats)

Högst på listan hamnar: Belgien 54,92, Tyskland 52,31 och Irland 52

Höginkomsttagare

OECD-snitt: 40,37

Sverige: 56,86 (2:a plats)

Högst på listan hamnar: Belgien 59,75 och på tredje plats Danmark 56,22

Fotnot: Som låginkomsttagare räknas den som tjänar 67 procent av medelinkomsten. Som medelinkomsttagare räknas den som tjänar 100 procent av medelinkomsten. Som höginkomsttagare räknas den som tjänar 167 procent av medelinkomsten. Medelinkomsten i Sverige låg 2014 på 26 400 kronor i månaden före skatt

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0