Muslimer är också människor

Känner ni till den etniska rensningen av muslimer i Centralafrikanska republiken? Över 6 000 människor har mördats av milisen anti-balaka som utgörs av kristna och animister. De tvångskonverterar muslimer, förbjuder deras rätt att utöva sin religion och har satt eld på 436 moskéer det senaste åren. 30 000 flyktingar har tvingats ta skydd i FN-läger.

I Burma håller fanatiska buddister en miljon muslimer, Rohingya, i apartheidliknande gisslan. De har förnekats medborgarskap och rättigheter sedan 1970-talet. De utsätts för tvångsarbete och tillåts inte röra sig fritt. De tre senaste åren har 120 000 rohingyer flytt från det land som vi nyss firade för att den öppnat upp sig för reformer.

I januari i år mördade hinduiska fanatiker i östra delen av Indien tre muslimer genom att bränna upp dem. Sekteristiskt våld har pågått här sedan Indiens delning 1947 och flera massakrer har genomförts på främst den muslimska minoriteten.

 

 

Det är vidrigt att skriva den här artikeln. Religion mot religion. Men jag vet inte hur jag annars ska kunna nå fram i det rasistiska samhällsbruset: Våld är inte inpräntat i islam eller i någon annan religion! Det handlar om makt, resurser, rasism som finns överallt. I dessa tider där svart ställs mot vit, det partikulära vinner över det universella och invandrare har blivit ett ord som döljer människan, är det nästan revolutionärt att utbrista: vi är alla människor!

De sekulära är inte mycket bättre. Två år har passerat sedan militärstyret i Egypten mördade 1 000 demonstranter från Muslimska brödraskapet i Rabaa. Västvärldens krig i Afghanistan och Irak drevs med många sekulära argument. Demokrati sa ni. Resultatet blev minst en miljon dödade och fröet till IS började gro.

 

Idag framställs Mellanöstern som en religiös krutdurk. Men under den större delen av 1900-talet var det faktiskt socialism som utmärkte Mellanöstern, inte jihadism.

Kvinnorna levde ofta som sina europeiska systrar. Läs till exempel Maxime Rodinsons Marxism and the Muslim world. Det gick inte alltid så bra (precis som i Europa). Ofta tog nationalismen över eftersom kampen mot västerländsk imperialism tvingade dem till det och klasskriget fick vänta. Men att sekulära socialistiska rörelser nyligen dominerade i muslimska länder, visar att islam och reformism, sekularism och mänskliga rättigheter är lika möjliga kombinationer som kristna diton. Fortfarande finns sekularismen där, om en vill se. Den 7 augusti samlades över 100 000 demonstranter på Bagdads gator för sekularism och mot korruption. I Malmö demonstrerade Vänsterpartiet i fredags den 21 med ett hundratal irakier för ett sekulärt fredligt Irak. Dessa krafter behöver vårt stöd!

 

 

Istället skriker liberalerna att feminister inte agerar mot IS. Ni tycks ha fiskminne. Det var ju faktiskt ni som kritiserade Margot Wallströms brytning av handelsavtalet med Saudiarabien.

Vet ni inte eller ignorerar ni att Saudiarabien och IS är två sidor av samma mynt av bestialiskt, patriarkalt och medeltida våld? Att finansiellt stöd går mellan de två? Dagens ETC samlade in 15 000 underskrifter av feminister till stöd för Wallström och feministisk internationell politik för världens mest utsatta kvinnor. Men ni skrek halsarna hesa, tillsammans med ert näringsliv, för att rädda avtalet och pengarna.

Feministiskt Perspektiv har skrivit massor om IS-övergrepp, vänstern och feministerna har knappt pratat om något annat denna vår än kurdernas kamp i Kobane och kvinnliga peshmerga-soldater. Visste ni att feminister i organisationen Allt åt Alla bland annat samlar in pengar för att bygga en vårdcentral och till andra projekt i Kobane för att stötta kampen mot IS? Genom att ta ställning och engagera oss för Syrien har många av oss feminister tagit ställning mot både IS och Assadregimen, där den senare ”sekulära” regimen faktiskt varit sjukt mycket brutalare. I juli till exempel stod IS för 8 procent av mördandet  i Syrien, Assadregimen för 80 procent (se Syrian Network for Human Rights).

 

Antingen kan en välja att presentera hela den komplicerade verkligheten där både IS och muslimsk sekularism finns. Eller så kan en fortsätta cykloppolitiken och hjälpa SD att bli ännu större.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0