Varför och hur sprids "sanningar"

Igår skrevs en hel massa professorer och kända idrottsförebilder och kritiserade klubbar som bedriver Elitträning för barn under 12 år. Man förslog att dessa klubbar inte skulle få aktivetsbidrag.  Allt detta stämmer med vad alla undersökningar, erfarna tränare/ledare och utbildade idrottsledare redan vet. Men vilseledda, oerfarna, outbildade föreningsledare, inte sällan föräldrar, vill överallt annat än att deras barn skall bli en ny Zlatan eller Peter Forsberg

Varför och hur sprids det så många felaktiga ”sanningar” bland allmänheten som inte alls stämmer med verkligheten?

För att bli riktigt bra elitidrotta måste man börja träna sin idrottsgren i mycket unga år!
När all forskning visar att barns skall få vara barn, har roligt och prova helst spontant olika idrotter.

 

För att en träning skall vara riktigt bra måste man träna stenhårt varje träningspass och helst spy.
När det är tvärtom att undvika alltför mycket mjölksyra och extrem trötthet så långt upp i åldrarna som möjligt.

 

För att bli bra medeldistanslöpare är snabbheten det viktigaste.
När det är andra kvaliteter som är betydligt viktigare.

 

När det går dåligt behövs en rejäl utskällning av spelarna i pausen.
När sanningen är att ett klarsynt resonumang om vad som inte funkar och skapa en vikänsla är det bästa receptet  

 

Ett av ploblemet är "som vanligt"  press, radio, TV som ju tyvärr har en enorm genomslagskraft. Men naturligtvis också föräldrar, idrottsföreningar, ledare, tränare och kanske inte minst vårt högsta organ RF.
 
 
När det nu är så här inom ämnet idrotten, som jag kan, är det naturligtvis högst sannolikt att andra felaktiga "sanningar" sprids i press, radio och TV i andra ämnen som inte jag känner till. Eller vad tror du?

Kommentarer
Postat av: Elisabeth Östberg

Hihi du mal på om att det finns vissa som säger att man skall bara träna snabbt om man är medeldistansare. Jag känner inte en enda tränare som sagt så; inte en enda av alla jag känner. Den aeroba basen är själva grunden. Däremot tycker många att man skall komplettera med olika snabba lopp för att aktivera dom olika energikällorna. Vad är mjölksyra? Vad är mjölksyreträning? Vad är medeldistans?? Curre mjölksyra ger musklerna energi och bildas även vid långvarigt aerobt arbete. Utan kroppens förmåga att använda sig av mjölksyra skulle vår förmåga vara än mindre.

Svar: Vill man missförstå så vill man. Följande skrev jag på bloggen.
För att bli bra medeldistanslöpare är snabbheten det viktigaste. (dvs en felaktig sanning)
När det är andra kvaliteter som är betydligt viktigare.

Trodde faktiskt du var läskunnig Elisabeth! Ingenstans står det väl att man bara skall träna snabbhet. Och som vanligt kan du inte heller hålla dig till ämnet!! Utan svävar ut i massa frågor som argument.

Min poäng är ju att alltför många tränare lägger för mycket betoning på snabbhetsträning/teknik (som förresten är till mycket stor del medfödd) och hoppas det skall ge en lättare genväg till att bli en bra medeldistansare. Som du säkert vet är Athur Lydiard min ledstjärna och han (som förresten de flesta framgångrika medeldistanstränare) förespråkar en lång uppbyggnadsträning för att i första hand förbättra syreupptagningsförmågan med distanslöpning alla dagar i veckan under ca 1/2 året. Först därefter styrketräning=backe i 6 veckor och därefter 10 veckor med "teknik"-bantillvängning och diverse intervaller och "snabbhet" tillvänjning vid snabbare hastighet i 10 veckor innan tävlingsmålet för säsongen. Men i Sverige tror man sanningen är tvärt om, att om man tränar mycket snabbhet/tekning behöver man nog inte träna lika mycket uthållighet för då har man fått en så bra löpekonomi. Det är ju dessutom mycket roligare inne i Friidrottens Hus och inte så jobbbigt. Halleluija
currestankar.blogg.se/curre

2013-02-07 @ 12:34:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0