Avskaffa arvsrätten

Visst vore det helt galet om barn skulle behöva ärva föräldrars miljonskulder? Samma sak borde ju då också gälla i det omvända förhållandet med tillgångar!

Orättfärdig om slumpen skall avgöra när, var och av vem man föds av. Slumpen kan göra att man föds av 2 aidssmittade föräldrar i slummen eller om man föds av 2 friska välbärgade föräldrar som har allt.

Inget barn har ju frågat efter att få komma till världen! Alltså borde väl alla nyfödda ha åtminstonde någorlunda samma förutsättningar när  livet börjar.

Med detta som underlag tycker jag man skall avskaffa dagens Arvsrätt. Inte skall din framtid avgöras av vad dina föräldrar är eller har på banken. Det räcker väl med att generna direkt är orättvist fördelade.

 

Sedan förstår jag ju också att inget är rättvist och kommer heller aldrig att bli det. Men lite mer rättvisa går att skapa om tillräcklige många vill det.

Men varför går det inte att göra direkt idag? Jo för väldigt få av dom som har det bra vill lämna ifrån sig det dom har. Saknar dessutom ofta tillräckligt med empati för att bry sig längre än till sina egna barn.

Jag tycker att man ska belönas efter förtjänst. Eftersom föräldrar inte delas ut efter förtjänst (vad jag vet i alla fall) så tycker jag ur rättvisesynpunkt att arvsrätten bör avskaffas.

Ett förslag kan vara att man få behålla en del av arvet tex låt säja 1 miljon kronor. Resten går det det allmänna för att förstärka tex barnomsorg, skola, sjukvård och äldrevård.

Varför inte??


Kommentarer
Postat av: Johannes

Det stämmer inte att man ärver skulder. Om dödsboet har mer skulder än tillgångar så försätts dödsboet i konkurs.
Men, har du skrivit på en borgensförbindelse med den avlidne så övergår skulden till dig.
Vi har en stark äganderättvisa i Sverige som vi ska vara rädda om. Har man arbetat ihop en förmögenhet så ska man också ha rätt att få bestämma över den, även efter sin död.

Svar: Det var ju det jag menade Tarmo. Skall man ärva tillgångar skall man väl lika gärna ärva skulder! Varför inte? Varför skall det gemensamma betala dödsboets konkurs för det blir det ju i förlängningen. Till och med ditt gamla parti hade ju att avskaffa Arvsrätten ett tag men vågade inte. Varför ! Jo för då hade dom tappat röster igen från de som redan har det bra !
currestankar.blogg.se/curre

2013-02-18 @ 15:53:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0