Albert Einstein en klok man

Alla vet ju vi att Albert Einstein var ett supersnille som bl.a. upptäckte relativitetsteorin, bevisade atomernas (och molekylernas) existens, beskrev den fotoelektriska effekten, för vilken han senare, år 1921, fick Nobelpriset i fysik.

 

 

Men visste ni att Albert Einstein var radikal. Han uppfattade den kapitalistiska ekonomin som ett brott mot människans natur. Vi människor vill egentligen främst samarbete för att nå ett bra resultat menade han. Han skrev bland annat i ett förord till en radikal tidskrift 1949, att produktionen under kapitalismen bedrivs i för hög grad av vinstintresse, inte med tanke på hur dess resultat används bäst. Det vill säga han var kritisk till kapitalismen som inte producerade för mänskliga behov i centrum som drivkraft utan ”bara” av vinstintressen.

 

Einstein såg ett demokratiskt problem i centraliseringen av den ekonomiska makten, att det var fåtalet med ekonomisk makt som hade samhällets viktigaste beslut i sina händer. Men Einsteins syn på socialismen är att han inte trodde att socialismen var något självklart och inte lätt att förverkliga, som vi bara kunde sätta oss ner och tillsammans förverkliga.

 

Visste du att Einstein var och föreläste i Göteborg 1923.

 

Han ansåg att det krävdes en mycket hög etisk moral hos människorna och att socialismen måste vara ett beslut av majoriteten. Socialismen går därför inte att genomföras genom en väpnad revolution utan genom parlamentariska val.

Einstein blev med tiden allt mer olycklig över utvecklingen i det stalinistiska Sovjet. Ett samhällsystem som han inte kände samhörighet med. Han ville en annan socialism, en demokratisk socialism.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

Min reflektion blir att människan tyvärr är alltför egoistisk, kortsiktig och saknar tillräckligt med empati för att Einsteins socialismen skall kunna genomföras i denna värld. Kapitalismen är tyvärr överlägsen i att ge drivkraft för människorna att kämpa sig till ”lycka” i pengar och olika typ av framgång på olika sätt. Bara synd att man inte kan fördela gracerna på ett mer rättvist sätt människor emellan.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0