Mer intryck från New York

Idag blev det en heldag med frun på en dubbeldäckare för att försöka se en del av New York. En av våra guider på bussen prata så fort att ingen utom möjligtvis infödda New Yorkare kunde hänga med i snacket. Vi var ju faktiskt 90 % utlänningar i bussen och jag kunde nog bättre engelska än de flesta utan att skryta. Våra grannar på bussen var från Frankrike, Italien, Spanien, Indien efter en mycket kort ovetenskaplig undersökning . Vid flera tillfällen frågade guiden om någon skall gå av nästa hållplats. Ingen reagerade eftersom 50 % inte ens hade hörlurarna på, för där förstod man ingenting ändå. Men det fattade väl inte guide och körde helt sonika förbi hållplatserna ända till någon skrek till att dom ville av. Ett sånt nöt!

Frågade honom lite snällt att eftersom vi är mestadels utlänningar vore vi tacksamma om han kunde prata lite långsammare. - Jag gör mitt bästa sir, var svaret. Och hör och häpna han pratade lite lugnare i ca 2 meningar och sedan var han inne i samma ohörbara speed igen. Men han hade säkert sååå mycket att prata om och måste ju hinna med allt. Om någon förstod vad han sa gav han nog fullkomligt fan i. Han gjorde ju vara bara sitt jobb så gott han kunde. Halleluja.

 

Bytte buss flera gånger och dom guiderna var mycket bättre. Sämre kan man ju inte vara.
En av guiderna var överraskande kritisk mot det amerikanska samhället inte minst när vi passerade Wall Street.

New York från luften tagit av min mobiltelefon. Utvecklingen går framåt i alla fall i det avseendet..


Måste ju ändå tillstå att USA är fantastiskt på många vis. Inte minst dess fantastiska natur, många otroligt intressanta människor, fantastiska möjligheter att förverkliga sig och t.ex. bli rik om man tror att det är lyckan och har haft turen att födas med rätt förutsättningar. Människorna är otroligt vänliga och service minded för det mesta. Om det är naturligt eller beror på att dom kan bli sparkade när som helst kan inte jag avgöra. Kanske lite av en kombination av lite av varje som i det mesta. Jag har ju faktiskt bott "over here" i 3 år och besökt landet att antal fler ggr och både gillar landet och stora delar av dess befolkning, men samtidigt avskyr jag som ni alla vet den totalt hänsynslösa fria kapitalismen. 

 

Så här hade det kunnat se ut i år också...

 

Helt ofattbart tillkännagavs i går att NY maraton ställs in! Varför? Jo på grund av orkanen Sandys framfart och förstörelse runt NY. Vi har inte kunnat se något nämnvärda spår av det här i centrala NY och inte heller när vi åkte vår rundtur. Och visst, ett antal amerikaner har dött och många har fått lämna sina hus, ännu fler har ingen elektricitet ännu osv. Då tycker ”naturligtvis” många av de drabbade att om jag har det svårt skall ingen annan heller ha roligt, ungefär. Hur fan tänker människor! Bara för dom har det för djävligt skall man naturligtvis förstöra för andra. Eller? Missnöjet har spridit sig så mycket att borgmästaren som hela tiden sagt att NY maraton skall genomföras, till slut inte heller orkade hålla emot. Detta trots att han dagen innan sade att NY maraton som skulle genomföras för 40:e året i rad, är så viktigt för staden, dess identitet, dess invånare, dess ekonomi och rykte. Verkar lukta lite politik i det från högsta nivå? Tror helt enkelt att politikerna inför valet, om bara några dagar, har gjort bedömningen att det är fler för än emot att man stoppar loppet. Varje gång man slår på TVn handlar det bara om dessa människor som har råkat illa ut. Och i detta läge är det ju sååå viktigt det är att hjälpa varandra för vi är ju amerikaner. Halleluija. Säg det till 5% av de rikaste i USA som äger 50% av tillgångarna och totalvägrar att ens diskutera att höja deras skatt så de fattigaste också kan har råd att leva anständigt.   

Så tråkigt för så många löpare som kommer från hela världen och lagt ut massa pengar på förberedelser, resa. logi osv. Min gode vän Harri Mäkinen verkar dock ta det lite mindre allvarligt och sa i går när vi var ute och käkade att. – Då kan vi ta några extra öl istället. Och det är ju bara att hålla med!

 


Kommentarer
Postat av: tarmo

Håller inte med dig. Att NY marathon ställs inte var ett korrekt beslut. När resurserna behövs att städa upp så var det orimligt att använda, elektricitet, bensin, polis, brandkår etc till att genomföra detta stora arrangemang.

Tror du delar min uppfattning om du sätter in Göteborgsvarvet i en nationell trauma. Säg en stor terroristattack i centrala Gbg dagen innan. Skulle du då kunna försvara Göteborgsvarvet. Jag skulle inte det.

Ni har säkert en bra helg i "the apple" utan loppet. Ni får gilla läget.

2012-11-04 @ 08:34:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0