Alla människors lika värde

Har alltid undrat varför ett amerikanskt och israeliskt liv är så mycket mer värda än andra nationaliteter. Blev påmind om det i New York när man ställde in NY maraton dit 10-tusentals löpare från hela världen kommit för att springa men ställdes in för några amerikaner råkat illa ut i orkanen Sandy.

 

När en(1) Israel byts i fångutlämning mot 700 palestinier 2011.

När 3000 amerikaner dör i attackerna mot World Trade Center 2001 sörjer USA och hela världen i 3 dagar. Samtidigt som hela världens säkerhetssystem ändras och man ser terrorister i snart sett varje liten buske.

När en miljon vietnameser bombades ihjäl under Vietnamkriget, för att stoppa kommunismen, var det i början inte många som höjde på ögonbrynen tills vi insåg vad som pågick. Vi gick utan på gatorna och demonstrerade i hela världen tills amerikanerna slutade bomba.

 

 

När mellan 100 000–140 000 dör i översvämningar i Bangladesh 1991 höjer vi knappt på ögonbrynen.

 

Vad beror det på att ett liv är  mer eller mindre "värt" beroende på var man lever på jorden. Beror det på att dessa människor inte har samma köpkraft och inte kan bidraga till vinsterna för kapitalägarna? 


Alla människor oavsett ras, religion, var man bor i världen, så har vi väl samma känslor, glädje, sorg, smaksinne, syn, drömmar, önskemål om ett bra liv för oss själva och våra barn. Då borde vi väl alla i princip vara lika mycket värda! Eller har jag fattat det hela fel igen.

 

 

Eller är verkligen t.ex. Israeler värda mer för att dom tror att dom står närmare den påhittade Guden i Bibeln och bor på helig mark? Varför anser sig amerikaner mer värda? Bara för dom är starkast/mäktigast landet i världen inte minst militärt där USA står för ofattbara 43 % av hela världens militär kostnader?

 

För att inte tala om alla människor av det kvinnliga könet som inte är mycket värd över huvud taget i stora delar av världen.

 

Ja, inte fan vet jag men rätt är det inte i alla fall inte! 


Kommentarer
Postat av: Gay Glans

Håller med dig till ett hundra procent. Att granskande media inte ser genom situationen, är beklämmande.

2012-11-13 @ 10:33:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0