Ishockeyn har fått hybris

Ishockeyn har varit fantastiska på att marknadsföra sig. Riktigt stor började sporten bli när dom bästa spelarna fick välbetalda jobb i USA. Marknadsföra sig och sin idrott kan dom ”over there”. NHL organisationen började skickade små filmsnuttar till Svensk TV så fort någon svenska hade gjort poäng i ligan. Och det var ju inget större jobb att bara publicera det. I dag finns det ju 100-talet välbetalde svenska mångmiljonärer till spelare så någon gör ju poäng varje dag. Varje poäng får oss genom TV att uppleva som en fantastisk idrottsprestation. Inte konstigt att varje unge och många av deras föräldrar drömmer om att bli NHLproffs.

Men nu tror jag faktiskt t.o.m. ishockeyn övervärderat sitt marknadsvärde och satt alldeles för höga priser på biljetterrna till årets VM i ishockey. Lite skadeglad blir man nog tyvärr. För som den galne man kloke Hoa-Hoa Dahlgren sa i någon krönika för ett år sedan. Ishockey och fotboll dominerar idrotten i så hög grad d att alla andra idrotter blir marginaliserade i press-radio-TV och i förlängningen rent ekonomiskt också!

 

Själv kräks jag över alla superlativer reportrarna tävlar om att ösa över varenda ishockeyspelare som någon gång spelat några matcher i NHL. Pinsamt – men vi dumma tittare kan ju inte annat än hjärntvättas genom att höra det igen och igen och igen. Det ingår ju i spelet att göra ishockeyn värd att titta på och spendera pengar på. När någon av supermänniskorna gör ett misstag är det på grund av yttre omständigheter och när dom gör något bra öses beröm över dom för NHLmänniskor kan väl knappast göra något fel.

Att en av våra friidrottare i Utby IK/Ullevi FK som gjort 10-talet  landskamper och tagit 10talet SM-medaljer har det aldrig skrivits en rad om i vår kära stora Göteborgs-Posten. Hon tränar säkert dubbelt så mycket som dessa fantastiska undermänniskor till ishockeyspelare. Men hon har ju inte tjänat ”en krona” på sin idrott så det finns ju inte mycket att skriva om.

Kanske nu bluffen om dessa fantastiska slagskämpar på isen är avslöjad att det finns chans för andra idrotter som inte är lika penningstinna att få lite utrymme i media? Det skulle inte skada.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0