JAS Gripen - avveckla skiten

Historien om Sveriges fantastiska stridsflygplan Jas Gripen var en parodi och katastrof från "the very beginning" när planet störtade vid den första upphaussade flygförevisningen den 2 februari 1989 å Saabs flygfält i Linköping. - Eller -Den 8 augusti 1993 när planet havererade under en flyguppvisning i samband med Vattenfestivalen i Stockholm och landade på Långholmen.

 

http://www.youtube.com/watch?v=lbtzsVQx6KY klicka på länken...

 

Men militären hade ju redan bestämt sig hur fantastisk viktigt och avgörande för landets säkerhet Jas Gripen är. Hallelulja... Det är mycket svårt att veta vad den totala kostnaden är för detta fantastiskt viktiga  stridsflygplan. Det är ju naturligtvis hemligt för det skall inte vi vanliga medborgare veta. För vi vanliga människor kan naturligtvis inte förstå hur viktigt det är av många olika obegripliga anledningar.

Men enligt ganska säkra uppgifter är dom redan nu för gamla/omoderna och absolut nödvändigt att modernisera. Dessa fantatisk viktiga plan måste naturligtvsi moderniseras annaras kanske våra fienden kan övermanna Sverige. Hallå.... för det första finns det egentligen inga realistiska hot över huvud taget på lång sikt framåt. Och för det andra om det mot all formodan skulle det bli krig har vi ändå inte sucken att klara oss med några omoderna flygplan. För även om vi nu lägger massa pengar på modernisering är dom snart omoderna igen. Nu är det ju investerade såååååå mycket pengar i projektet så det går ju ”naturligtvis” inte att avsluta fattar vi väl enligt militär ”expertis”. Klart att dom inte vill bli av med sina fina prestigefulla viktiga jobb.

Vad kostar då detta fantastiskt nu redan omoderna plan? Enligt ganska säkra uppgifter beräknades 2008 kostnaderna för ett helt Gripensystem med 48 plan, utbildning, service och reservdelar ca 28 miljarder kronor. I dag pratar man om ca 1 miljard per styck. Grundbeställningen är på 110 plan som är helt nödvändiga för att försvara oss fattar ni väl. Halleluja.

Nej gör som Costa Rica gjorde för många år sedan (1949) där man avskaffade all militär verksamhet i landet. Med sina 4.3 miljoner är landet det största i världen utan militärmakt. Flera av landets närmasste grannar i mellanamerika har haft krig sedan dess men Costa Rika har klarat sig. Ett föredöme enligt min mening.

Tänk vad mycket mer pengar man skulle få över till mycket viktigare saker i samhället som skola, vård och äldreomsorgen om regeringen vågade ta beslut om nedläggning av skiten.

Lägg ner skiten….. Gärna på rygg...


Kommentarer
Postat av: Pierre

Herregud, du verkar inte fatta mycket du. Hotet ligger och har alltid legat i öster. Ryssar övar ständigt mot våra gränser och till och med innanför ibland, vilket ser ses som en stark överträdelse.

Sverige & Norge är perfekta punkter för att kontrollera atlanten och södra europa.

Dessutom är planen med på uppdrag genom FN.

Skulle vi avskaffa militär finns det stor risk att vi blir invaderade av ryssar som just vill åt denna strategiska punkt.

Sluta gnälla på grejer du inte fattar please.

2013-09-11 @ 19:44:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0