Jag är atheist

Herrarna Per Ewert och Mats Selander släpper i dagarna boken ”Gud och hans kritiker” och påstår  att ”nyateismen diskvalificerar sig själv”. Herrarna vill påstå att ”nyateismen” är  både aggressiv, intellektuellt ohållbar, intolerant och totalitär.

Vad skribenterna menar med ”nyateism” är oklart; ateismen, det vill säga bedömningen att det med all sannolikhet inte existerar någon gud eller några gudar, finns ju skriftligt belagd flera tusen år tillbaka.

Min livsåskådning kallas sekulär humanism och innebär att jag föreställer mig att världen är naturlig snarare än övernaturlig och att jag tilltror människan ett förnuft och en moralisk kompass som inte bygger på religiösa dogmer. Jag tror att godhet kommer inifrån, inte uppifrån. Tyvärr också ondhet.

Förbundet Humanisterna är den livsåskådningsorganisation i Sverige som företräder denna livssyn. I vårt idéprogam säger vi tydligt att ”humanismen som livsåskådning är uttalat sekulär, obunden och oberoende av varje föreställning om påstått gudomliga eller magiska krafter” och “humanismen förespråkar ett sekulärt och pluralistiskt samhälle präglat av respekt, omtanke, rättvisa, solidaritet och ansvar”.

Hur det kan tolkas som intolerant eller aggressivt låter sig svårligen förstås. Frågan om Guds existens är dessutom för oss humanister en ickefråga. Det relevanta är att många människor tror att Gud existerar och många människor tror att Gud inte existerar, och ingendera uppfattningen kan bevisas.

Således måste samhället organiseras så att det är helt oberoende av och helt neutralt i förhållande till vem som har rätt i denna fråga. Det är ett sådant samhälle vi sekulära humanister vill se.  Vi efterfrågar inte huruvida våra medlemmar har en gudstro.

Problemet är att Selander och Ewert inte vill ha ett sådant samhälle. De vill inordna alla människor i en teokrati och underordna medborgarna Guds vilja. Mats Selander håller föredrag i svenska skolor och delar ut bilder på blodiga embryon för att skrämma tonårsflickor till att ställa upp på hans linje med ett totalt abortförbud. I debatter med Per har han förvägrat den i ALS döende patienten rätten att själv avgöra när hon vill släppa greppet om livet. Homosexuella är syndare och samhället ska inte respektera samkönad kärlek. Listan om dessa båda herrars åsikter som alldeles för ofta härstammar från den urgamla omoderna sagoboken BIBELN.

Skribenterna anser att vetenskapen är bra så länge den inte strider mot Bibelns ord. Evolutionsteorin är en bluff, trots att världens alla seriösa evolutionsbiologer säger något annat.

Det är detta herrar Selander och Evert kritiserar humanister och invänder emot. Dom kallar det för ”intolerant” och ”aggressivt”. Deras gudstro har vi dock inga invändningar emot. Det står var och en fritt att tro på en eller flera gudar. I skribenternas nyutkomna bok menar de dock att vi som inte tror på deras gud saknar rationella argument för detta. De anser att bevisbördan inte ligger på dem utan på oss. Detta är filosofiskt nonsens. Den som hävdar att något finns har alltid bevisbördan framför den som hävdar att något inte finns.

Det mest förvånande är inte att några gudstroende herrar som Per Ewert och Mats Selander tror på Guds existens. Nej det mest otroliga och frapperande är att så många fortfarande i vårt upplysta samhälle också tror på det…..

Ps. Det mesta är saxat från Humanisternas hemsida med lite egna kommentarer och inlägg. Ds

 


Kommentarer
Postat av: Dan-Eric

Bra!

2012-03-23 @ 14:55:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0