Värdsamfundet/FN sviker Syriens folk

Återigen mördas människor i ett land för att något av länderna i säkerhetsrådet lägger in veto mot större FN-insatser. Och det helt i onödan. Man hade ju hoppats att detta skulle bli bättre efter järnridåns fall. Men icke sa Nicke. Man undrar verkligen hur det står till i FN? Läser man boken FN spruckna drömmar av Fredrik Segerfeldt blir man ju mörkrädd. Han påstår ju i boken att FN är en mutbar penningslukare utan någon större reel makt. Jag har trots att ha läst boken hopp och tro att FN ändå gör skillnad. Det är väl trots allt en kraft emot att bara världen skall styras av ekonomiska intressen och makt.

Ett av dom största problemen tycker jag är att säkerhetsrådets 5 permanenta medlemmars har vetorätt i FN. Nu är det många civila människor i Syrien som helt i onödan mördas i massor därför att Ryssland säger nej att stoppa det. Vid andra tillfällen har Kina sagt nej vilket bl.a. gjorde att miljontals människor fick sätta livet till när Röda Kmererna härjade i Cambodja och tog livet av några miljoner människor. Hur många gånger har inte Israel räddats av USA:s veto? Eller när flera av säkerhetsrådets medlemmar i  FN sitter på sin röven och tycker att det är  "interna rwandiska frågor" när ca 900.000 människor slaktas mestadels med machetes och detta på ett halvår i Rwanda. Ni tror väl inte religiösa motsättningar var inblandade… Dessutom hölls mellan 250 000 och 500 000 kvinnor och flickor som sexslavar. Man undrar ju hur människor kan vara så otroligt grymma?

En lösning kanske skulle kunna vara att om t.ex. 90 procent av alla länder röstar för en fråga gäller inte vetorätten för dom 5 stora länderna så kanske det skulle kunna gå fortare med besluten och många oskyldiga människors liv skulle kunna rädda..


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0