Skippa nationalsångerna

Äntligen dags för EM i fotboll. Vi var många som satte oss i soffan för att njuta av inledningsmatchen mellan Polen och Portugal. Ganska snart ledsnade jag eftersom den polska publiken buade och busvisslade så fort Portugal hade bollen.

Det var ju mycket snack innan EM om rasistiska och nationalistiska tendenser i de båda arrangörsländerna. Och tyvärr fick vi verifierat farhågorna redan i den allra första matchens inledning och matchen igenom.

Därför föreslår jag att man inte spelar några nationalsånger i samband med matcherna. Istället kan man inleda matcherna med något annan neutral härlig musik. Varför inte internationalen ..TiiHii.  Naturligtvis kommer det inte att lösa problemen. Men det är en markering mot dessa nationalistiska, fanatiska och ibland också tyvärr rasistiska tendenser inom fotbollen och för den del också i samhället. Jag menar inte att man bara skall sitta still och bara titta på matcherna. Man kan heja och sjunga hur mycket och hur högt som helst på sina favoriter. Men låt bli o bua och busvissla så fort din motståndare rör bollen. Det går ju att förbjuda bengaliska eldar, att kasta in föremål på plan, att rusa in på plan för då straffas ju förövarnas lag och kan få böter och i värsta fall förlora hela matchen. Minns Danmarks diskning mot Sverige). Varför inte göra detsamma med buande och busvisslingar? Förstår att det är mycket svårt att beivra och bevisa men ändå!

Alla dessa straff  är ju skittråkigt att ta till och skall ju egentligen inte alls behövas om folk hade lite vett i skallen. Är det kanske någon form av mänskligt behov? Ja man kan ju undra ibland, eftersom tex religionen är ungefär samma visa där din egen religion (lag) är bäst och alla andra värdelösa eller i alla fall mycket sämre än ens egen religion (lag).

Inte minst för alla ungdomar och barn som tittar på matcherna är det inte bra att uppleva och kanske tror att det är normalt och OK att uppföra sig som dessa svin. Varför ”måste” man vara fanatiskt i fotboll och också i andra sammanhang för den delen? Varför kan man inte bara njuta av fin fotbollen och glädja sig åt att det bästa laget för dagen vinner matchen även om det inte är ens eget favoritlag?


Kommentarer
Postat av: Lena

Vad är det för fel på nationalsången. Det är väl inte fel att få sjunga den på stora mästerskap, och få vara stolt över sitt land som man ska representera.

2012-06-12 @ 14:39:43
URL: http://curres tankar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0