En bra SVT kväll

Är det inte tur att vi har våra icke kommersiella TV kanaler kvar, eller hur!!! Då slipper vi de eländiga avbrotten av reklam, stup i kvarten. Men det viktigaste att det fortfarande finns ett icke kommersiella TV-alternativ till alla de andra reklamkanalerna.

Som t.ex. i går måndagen den 2 juli

På TV 1 visades nyheter mellan 19.30–20.00 vilket ger en ganska neutralt bra koll på läget vad som händer i världen vilket väl tillhör allmänbildning.

TV2 kl: 20.00 – 21.00 var det Debatt från Almedalen. Tre mycket intressanta ämnen för dagen togs upp. Lite bättre ”underhållning” än många andra vanliga program på kommersiella TV program som Top models, SCI i alla former, Gordens Kitchen, Extreme home makeover,..........  Tycker i alla fall jag.

Först debatt om välfärden eller nedmonterandet av välfärden och hur man nu anser att utvecklingen gått senaste tiden . På ena sidan 2 debattörer (Åsa Romson Miljöpartiet och Daniel Suhonen, chefredaktör Tiden) som ansåg att nuvarande regering nedmonterar välfärden mer eller mindre medvetet för att lämna plats för dagens nya privata alternativ. På andra sidan bl.a. moderatpolitiker Maria Abrahamsson och liberal debattören Fredrik Segerfeldt som försvarade dagens utveckling. När Marias argument tog slut började hon istället anklaga motdebattörerna för vänstersocialister och frågade hånfullt varför dom måste skrika så högt. Jo kanske för man är engagerad och vill stå upp för den orättvisa utvecklingen.

Också intressant att höra lite av tankarna varför Assange gör som han gör. Först var ju landet Sverige det säkraste landet att flytta hela sin omdiskuterande verksamhet till och ansågs kunna känna sig säker i. Men efter våldtäckanklagelserna har Sverige blivit ett farligt land och Assange flyt landet för att inte riskera bli utlämnad till USA om han kommer tillbaka till Sverige. Detta utvecklade i alla fall hans tidigare pr-konsult Harald Ullman.

Nästa ämne var minst lika intressant nämligen 2 debattörer propagerade för att försöka åka ytterligare en gång till Gaza med förnödenheter till Palestinierna med ”Ship to Gaza” och två motdebattörer med Lars Adaktusson i spetsen som var emot.  Lars menade att det inte gör någon nytta och är bara en provokation och att man måste arbeta på andra sätt. Men snälla Lars har du inte hört talas om alla de sätt/försökt genom de 100-talet FN resolutioner och uppmaningar från FN:s ”alla” stater som kritiserat Israel för sina aktioner. Inte minst sedan 2005 när man stängde gränserna mellan Israel o Palestina. Vilket gjort att Palestinerna inte komma till sina jobb och försörja sig, att inte tillåta Palestinierna sälja sina produkter, etc, etc., som gjort landet mer eller mindre utfattigt och nödställt. Är det kanske meningen att totalt svälta ut dom.  Detta kan bara pågå med hjälp av kompisen USA som lägger in veto mot alla dessa resulutioner.

Jag vet vilken sida jag stod på i debatten och ni har säkert kunnat räkna ut det om ni kollat in Curres tanker tidigare någon gång,…..

Sedan v ar det dax för den bästa serie jag sett på mången tid. Tänker på Danska serien Borgen mellan Kl: 21.00 - 22.00 som behandlar det politiska livet i danska regeringen. Tror verkligen att serien är ganska realistisk i hur det går till i den världen. Eller vad tror du. Mycket sevärd i alla fall.

22.00–23.00 var det ”En resa genom USA:s 50 stater” på Kunskapskanalen. Naturligtvis också utan reklam. Visst var det på sätt och vis förresten reklam för USA men utan avbrott i alla fall.

Programmet berättade att över 1 miljon människor om året blir godkända som nya Amerikanska medborgare. Det visade sig vara ganska tufft att bli amerikansk medborgare. Bl.a. måste du ha bott och kunnat försörja i landet minst 3-5 år. Dessutom genomgå en tuff utbildning att lära dig tala och skriva på flyttande engelska.  Du måste också skriva på papper och försäkra att du inte använt knark, inte varit alkoholist eller varit inlagd på mentalsjukhus. Kanske också lite väl tufft kan man tycka.

Visst är det naturligtvis en stor dröm för stora delar av världens befolkning att komma till USA eftersom förtryck av alldeles för många anledningar förekommer i världen som t.ex. förföljelse av homosexuella, religion, krig, etc. Dessutom är det ju onekligen så att det finns möjligheten att bli rik eller berömd om man haft tur att födas med stor intelligens och stor drivkraft att kämpa. Det kan man verkligen inte ta från USA som land. Det är verkligen landet av frihet och möjligheter.

Det enda tråkiga är ju att man inte kan ta hands om sina egna fattiga … och fördela de enorma rikedomarna annorlunda men det är en helt annan story.

Summa summarum - glöm inte betala din TV licens för då har vi absolut inte mycket kvar att till på i dumburken..

Missade du debatten eller Borgen i går kan man ju alltid på in på http://www.svtplay.se/  nu för tiden......


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0