Varför denna tro på experter

Varför frågar man i TV-Radio-övrig press alltid experter. Vad menar jag?

Jo när  ”man” tex frågar börsmäklare om varför börsen gått si o så. ”Aktieexperter” tror sig veta efter varje dag varför börs reagerat på ett visst sätt. Det kan vara bombningar, oljemöten, USA´s president har maginfuensa, etc, etc, Hallå. ”Alla vet ju” att ingen kan med säkerhet förutspå börsens rörelser innan en specifik dag-period-år bättre än tex dig, mig, apor eller faktiskt rena slumpen.  Ändå litar vi på de s.k aktie-experterna! Inte helt logiskt eller? Fattar ”ingen” att börsmäklare bara är säljare och vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Aktiemäklarna bryr sig väldigt lite om hur det går för ”oss”? Förresten behövs snart inte börsmäklare alls eftersom det är till mycket stor del datorer som gör deras jobb i dag. Om du nu nödvändigtvis måste aktiespara så är mitt råd att köpa aktier på lång sikt själv utan att behöva behöva betala de på lång sikt mycket höga avgiftena som mäklarna tar ut.

I fastighetsmäklarfrågor. Radio-TV-tidningar frågar experterna dvs. fastighetsmäklarna t.ex. hur prisutvecklingen kommer att gå framöver! Vad säger dom? Jo det som det gynnar deras intressen bäst ”naturligtvis". Eller hur? Naturligtvis vill dom tjäna så mycket pengar som möjligt! Men vi lättlurad tror naturligtvis på deras välvilja hela tiden och att dom sitter inne med sanningen.

Pensionerna samma sak. ”Naturligtvis” skall vi spara inför pensionen annars betraktas man ju som en idiot. Det får man ju ”information” om dagliga i annonser på TV och i tidningar med stora annonskampanjer. Våra snälla pensionsbolagen vill "naturligtvis" vårt bästa att hjälpa oss med sparandet. Inte är dom väl ute för att tjäna så mycket pengar som möjligt till sina egna bolag. Hallå. Vi människor verkar gå på vad som helst! Visst är man en idiot om man inte följer deras goda råd! Eller hur? Dom är ju bara sååå snälla och vill naturligtvis vårt bästa! Eller hur? Jag tycker man skall leva och njuta i nuet och i alla fall inte spara som en idiot till pensionen hela vägen upp till 65 år. Vem vet överhuvudtaget om man lever vid 65 års ålder? Mitt råd är att om man nödvändigtvis måste pensionspara så gör det på lång sikt genom att tex köpa dig en fastighet eller insatslägenhet som blir din pensionsförsäkring.

Hur dumma är vi egentligen? Varför låter vi oss styras av dessa expertkrafter?  Är det som i religionen att det är lättare för oss människor att följa bibeln-experterna istället för att tänka logiskt och kritiskt själv.

Vad har den gamla hederliga tveksamheten och ifrågasättandet tagit vägen som jag fick lära mig på 60-70-talet?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0