Mammor är bäst för spädbarn

Människan är en del av det naturliga biologiska systemet, precis som alla andra djur, som utvecklats under miljontals år. Ute i däggdjurvärlden är det inget tvekan om vem som bäst tar hand om nyfödda ”spädbarnen”. Det är naturligtvis mamma eftersom det är hon helt biologiskt som diar/ammar djurbäbisarna. Det ju faktiskt så att det fortfarande är kvinnan som har bröst och den enda i familjen som kan ge spädbarnet mat på detta naturliga sätt. Visst kan man välja att inte amma eller pumpa ut mjölken men det är en annan ”femma”.

 

Det är en annan situation när ammandet är färdigt. Då bör mannen ta ett större ansvar än tidigare i historien. Visst har det varit ojämlikt att mamman skall göra allt med barnen även efter ammandet. Men så har det varit från låt säga på 60–70-talet när mannen ”helt naturligt” var familjeförsörjaren och kvinnan var hemmafru och tog hand om barn och hem. Kvinnan har sedan helt riktigt och naturligt blivit mer och mer jämlik i samhället och mannen har fått en chans att umgås mer med barnen. En mycket bra utveckling även om det är en bra bit kvar till total jämställdhet mellan könen t.ex. i löneutveckling och mycket annat. Men allt tar tyvärr tid. Det går inte att ändra beteenden, tankar, mönster, och allra minst biologiskt över en natt.

Nu senast var det Göteborgsprofessorn Annica Dahlström på Hjärnfonden som fått kritik för att hon står fast vid ”att mammor, inte pappor, är mest biologiskt lämpade att ta hand om spädbarn”.  Det är ju helt självklar… Kritiken var så stark på sociala medel att hon fattad sitt beslut att sluta på Hjärnfonden. Tråkigt tycker i alla fall jag.


Kommentarer
Postat av: Morgan Persson

Barnet ammas inte hela tiden och resten av tiden så kan det finnas andra som kan hjälpa till. Människan är ett flockdjur och där har alltid hela gruppen hjälpt till att ta hand om barnen, oavsett kön.

Artikeln du syftade på handlade inte bara om spädbarn som du kan se om du läser hela artikeln.

2012-01-27 @ 14:08:35
Postat av: kjell

Jag var och lyssnade på Annica D på Hjärnans Dag förra året.Mycket intressant kvinna.Ja det är synd att Göteborgsbidraget Dahlström försvann från Hjärnfonden

2012-02-04 @ 10:05:30
URL: http://kjellbrellsworld.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0