Amerikanerna skjutgalet folk

Michael Moore filmare och författare förklarar på ett bra sätt varför amerikanerna är mer skjutgalna än andra.

Redan i sagoboken bibeln när Kain slog ihjäl Abel har det funnits människor som blivit tillfälligt vansinniga och mördat någon.  Kejsaren Tiberius förlustade sig med att kasta människor från en klippa i medelhavet. I modern tid finns ju massor av exempel i de flesta länder i världen över galna mördare. Nu senast t.ex. galningen Breivik i Norge.

 

Men ingen nation kommer i närheten av USA och deras mördande med skjutvapen.  I USA sker det enligt Michael Moore 24 dödskjutningar per dag dvs. närmare 9000 om året och då är inte de som vådaskjuter sig eller begår självmord med skjutvapen inräknade och i så fall ligger det på runt 25 000 per år. Det betyder att USA står för 80 % av hela västvärldens dödskjutningar. Tyskland med 80 miljoner invånare har som ex. 200 om året, Storbritannien 40 och Japan färre än 20.

Varför? 

Jo enligt Michael Moore igen, beror det på att amerikaner är uppväxta med och otroligt bra på att döda. Amerikanerna tror på dödandet som ett sätt att nå sina mål. Tre fjärdedelar av USA:s stater avrättar kriminella trots att de stater som har lägst antal mord är de som avskaffat dödstraffet. Det är bara att titta på vår historia där vi började med att slaktade indianer och senare slavar. Utomland har vi varit i Vietnam, Irak, Afghanistan etc. och ”löst” våra utrikiska problem med krig och mördande. Detta trots att det visade sig att Irak inte hade massförstörelsevapen och Afghanistan inte hade något med 11 september att göra.

Michael Moore fortsätter med att hävda att amerikaner är ett lättskrämt folk och därför lätt att manipulera med fruktan. Kanske skulle vi istället försöka fixa vårt fattigdomsproblem och rasproblem, sägen han.  Då skulle det bli färre rädda, frustrerade, arga människor som sträcker sig efter sin pistol i byrålådan vid minsta ljud och eller konflikt människor emellan. Kanske skulle vi försöka ta vara på varandra bättre? Det går att ändra på men vi saknar modet och viljan, avslutar Michael Moore.

 

Det är väl bara att hålla med !


Kommentarer
Postat av: Steffen

Intressant och tankeväckande. Håller med om det mesta men måste komma med en invändning: Talibanerna var i allra högsta grad inblandade i terrorangreppet 2001 då de huserade och skyddade Usama och Al-Quaida.

2012-08-22 @ 08:14:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0