Fattig och/eller Lycklig

I indien är enligt statistik 37 procent fattiga dvs lever på mindre än 6 kronor om dagen. Det betyder att bara i Indien med sina 1200 miljoner invånare mer eller mindre svälter 440 miljoner av landets invånare. De 6 kronorna skall inte bara räcka till mat utan kläder skola, transporter, utbildning, hälsovård och bostadskostnader. Helt djävla otroligt. Naturligtvis får man mer för de 6 kronorna i Indien än här i Sverige eftersom penningvärdet är annorlunda men ändå är de för djävligt. Samtidigt finns det ett antal miljoner nyrika i Indien som i alla andra länder som lever i otroligt överflöd. Är det inte en konstig värld vi lever i? Nu vill någon smart Indier göra något åt fattigdomen genom att ändra gränserna för vad som menas med fattigdom. Man vill räkna på ett annat sätt. Det är nämligen så att om man har mindre än de 6 kronorna per dag är man berättigad till subventionerad mat och socialbidrag. Och det börjar bli för dyrt för Indien så nu föreslås att ändra gränsen  och få ner kostnaderna för landets fattiga. Man har inte funderat på att höja skatten för de som lever i överflöd? Nej det går ju naturligtvis inte!

Så vi som här hemma i Sverige gnäller dagligen över vädret, försenade spårvagnar, fastighetsskatter, moms (mest egenföretagare), utseende, dyra kläder, höga bensinpriser, dåliga vägar, höga skatter etc,etc,etc, - Lägg av…..

Men vet ni vad det allra konstigaste är. Jo att vi som har det så bra är inte, i snitt, i ett dugg lyckligare än Indiern, snarare tvärt om enligt statistiken! Det är nämligen inte om man är fattig eller rik, svart eller vit, religiös eller inte, svensk eller Indier som avgör om man är eller blir lycklig.

Enligt forskaren Sonja Lyubomirsky är det att kunna att ta vara på de små ögonblicken av njutning i vardagen, att visa lite vänlighet mot andra och att uppskatta det du har.

Det mesta har att göra med tre nyckelbegrepp: vänlighet, tacksamhet och optimism. Mycket är som allt annat genetiskt betingat men går att göra någonting åt om man jobbar på det.

När man tog studenten var man lycklig i alla fall den dagen.

Förklaringen, enligt forskarna, är ett fenomen de kallar för hedonisk anpassning. Människor tenderar att vänja sig vid saker i sitt liv. När man väl har vant sig vid till exempel en ny bil, att vara gift, att bo i ett stort hus, köpa nya kläder etc så får man inte ut lika mycket lycka av det längre utan man måste har mer av allt.

Låter det vettigt? Skall vi börja idag att försöka bli lite lyckligare? Jag tänker göra det i alla fall. Lycka till!


Kommentarer
Postat av: johannes

Visst mår man bättre om man tittar på positiva saker istället för att grava ner sig i bitterhetsträsket. Att världen är orättvis kan vi inte göra mycket åt. Kanske hjälpa en eller annan med bistånd,så våra samveten känns lättare att bära.



Ska också börja tänka mer positiva tankar. Det är bara åtta månader kvar till våren.

2011-10-04 @ 14:55:35
URL: http://cykelupplevelser.n.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0