Är tränaren viktigast för att bli en bra medel-långdistanslöpare?

Många tränare tror att deras egen träningsmetod är den enda som leder till framgång. Många aktiva tror att tränaren kan göra dom till världsstjärnor bara dom följer tränarens program. Det är ju enklast så för då slipper man tänka själv och överlåter besluten till tränare.

Men tränaren är bara den 4:e viktigaste ingrediensen för att bli en framgångsrik idrottare.  Detta är inget som jag hittat på själv utan det är en av världens mest respekterade tränare, Jack Daniel, som hävdar det i boken Running Formula.

1.     Den medfödda talangen är det absolut viktigaste. Väldigt orättvist men ”tyvärr” en realitet.

2.     Därefter den egna inre drivkraften att verkligen viljas bli bra. Många säger sig verkligen vilja satsa. Men snacka är en sak och genomföra en helt annan. Tålamod och glädje ingår som en mycket viktig ingrediens här.

3.     Därefter krävs en optimal miljö  vilket betyder att man måste ha maximala träningsmöjligheter, träningskamrater, möjlighet till vila, näringsrik mat och leva ett lyckligt liv.

4.     Vägledning av en tränare  är naturligtvis mycket viktig i unga år men bör mer och mer överlämnas till den aktive med åren. För vem kan bättre än en rutinerade aktive känna hur vederbörandes kropp och psyke fungerar bäst.

Jack Daniels, säger dessutom att det kan vara bättre att vara sin egen tränare i medel och långdistans än att ha en dålig tränare. Hur skulle man annars kunna förklara alla de som var, mer eller mindre, sin egen tränare och lyckats utomordentligt bra i lilla Sverige genom åren som t.ex. Dan Wearn, Gunder Hägg, Anders Gärderud, Kjell-Erik Ståhl, Ulf Högberg, Bengt Nåjde m.fl., m fl. Tränare är olika viktig i olika grenar o idrotter speciellt när mycket tekniska moment är involverade.

Naturligtvis är det som vanligt i generella termer. En del aktiva behöver mer eller mindre hjälp av sin tränare i olika skeden i karriären. Men jag vill hävdar att för att bli riktigt bra elitidrottare måste den aktive ha ett skärpt intellekt och kunna ta stort ansvar för sin träning.

Naturligtvis kan man också bli en mycket duktig idrottsman även om man inte har alla dessa förutsättningar. Undantag som bekräftar regeln finns ju alltid, men någon världsstjärna blir man inte utan alla ovanstående ingredienserna

Yannike Tregaro

Enligt min uppfattning en mycket bra tränare/människa och dessutom på väg att bli bra långdistanslöpare.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0