Tågtrafien.


Idag fick jag själv upptäcka vad den nya fria konkurrensen inneburit inom tågtrafiken. 
Det är ju alltid så att om man själv inte blivit drabbad har man ingen aning om hur det förhåller sig.

Glad i hågen hade jag köpte en sittplats (via SJ appen) från Kastrup/Köpenhamn till Göteborg!

Först skulle man gå igenom ännu en passkontroll innan man fick gå ut på perrongen. Det har man ju läst om i tidningarnas efter Sveriges strängare invandringspolitik och nu fick man uppleva det live. 
Sedan var tåget försenat 12 minuter den korta vägen från Köpenhamns Central som skulle ta 4 minuter.

 

Nå i alla fall skall bli skönt att sätta sig på sin plats 44 i tågvagn 4. Döm om min förvåning när det inte fanns någon vagn 4 (inte heller plats 44) och fick vara glad att jag överhuvud taget fick en ståplats i det 4 vagnar korta tåget.  Många kom inte ens med tåget utan blev kvar arga helt förklarligt på perrongen.! En förklaring via högtalare fick vi så smånning om, nämligen att man inte lyckat skrapa ihop mer än 6 vagnar mot 10st planerade. Inte kul om man som jag, betalt 521kr för resan! 


Så en mycket trång ståplats med massa andra, med jobbiga resväskor, blev det till Malmö Central, där vi utan förvarning blev avkastade och fick stressa till ett tåg längre fram! Härligt äntligen till ett riktigt tåg.! Så jävla härligt vet jag inte om det var. Fanns nämligen mycket begränsade platser för oss med stora resväskor och alla regler måste ju följas så det slutade med väskan i en vagn och jag i en annan. Ni som tror att jag höll på att explodera har rätt! Men fick i alla fall nu en egen sittplats.

 

Gött att äntligen få lite att äta! Men det fanns naturligtvis inte någon restaurangvagn som på SJ's tåg. Synd att jag inte åt i Köpenhamn då, när jag hade gott om tid! En liten automat med lite oätliga varor fanns. Inget kaffe heller så huvudvärken närmade sig när man missat 3-kaffet.

 

Det konstigaste av allt är nog ändå att jag köpte och betalde biljetten i SJs App och fick åka Öresundståget som väl ändå inte är ett SJ tåg? Någon som kan svara på det? 

 

Hur mycket försenad innan jag kom till Göteborgs vet jag inte – för jag är inte framme ännu.

 

Det är väl helt underbart med fri konkurrens.  I alla lägen blir det säkert bra för kapitalägarna som suger ut vad dom kan och skiter fullständigt i långsiktighet. Man får hoppas att man hinner stoppa det i skolväsendet innan det är för sent och har gått för långt. Halleluja 


Religion igen..

”Äntligen” mitt favoritämne. Ni som följt mig lite kommer ju att få läsa en hel del upprepningar. Men några helt nya reflektioner finns allt med.


Hur man kan följa och leva efter tankar som skrevs av gamla gubbar i 2 urgamla skrifter som Koranen och Bibeln är för mig fullkomligt obegripligt. Skrivna för 2000 år sedan när man trodde jorden var platt och när man bara kunde lita på vad tidigare generationer kunde komma ihåg och berättade.

 

Säkerligen kom dom ihåg fel eller säkert medvetet förvanskade vad dom hört från sina hallucinationer efter att dom pratat med sin respektive Gud. Ni vet ju vad som händer om en historia går från mun till mun i en rad med 10 personer. Säkert likadant med delar av texterna i Koranen och Bibeln. 
Visste är hel del tankar och levnadsregler bra som t.ex. i Bibeln att du skall behandla alla på samma sätt som du själv vill bli behandlad och mycket annat också för den delen. I Koranen att man skall hjälpa dom som har det svårt. Fasta för att tänka på dom som inte har det lika bra. Men deras tanke verkar vara att bara hjälpa de som har samma tro och då går det snett igen! 

 

Allmänna levnadsregler kan väl inte vara svårt att ”författa” för vem som helst utan att blanda in religioner!Nu har vi ju faktiskt vetenskap och evolutionen som varje normalbegåvad upplyst människa kan förstå och vill jag mena är pålitligare än de gamla gubbars historier! De flesta troende är ju hjärntvättade av tidigare generationer redan vid födseln, speciellt i fattiga obildade länder som ofta ligger 100 år efter oss i utvecklingen och/eller behöver ha en trygghet i att ha något att luta sig mot i denna konstiga/sjuka värld vi lever i. Och kunna skylla på att det är någon annans fel att världen ser ut som den gör. Eller att det är människans fel. Gud var bara så snäll och gav oss världen sedan sket han tydligen i vad vi gjorde med den.   

 

Naturligtvis förstår jag också att det är en frid och trygghet i att vara troende. Därför väljer nog även upplysta intelligenta människor att tro, inte sällan efter en kris i livet. Eller som ”Stena Olsson” sade vid ett föredrag jag lyssnade på när frågan ställdes om han var troende? – Efter en konstpaus på 5-10 sekunder svarade han - Ja för säkerhets skull så är jag nog det.Sverige var ju i ungefär samma situation för 100år sedan. Dom flesta jobbade på sin egen gård hårt med jordbruk, man hade inte sällan uppemot 10 barn (precis som fattiga i andra delar av världen idag) man visste inget om vetenskap och litade på att prästerna hade sanningen vilket gav lite tröst i bedrövelsen och hopp om liv efter döden om man skötte sig. Träffade en inflyttad Pakistanier här i Sydafrika och vi började diskutera. Han ägde en internettaffär. Vi började prata och han sa att han frivilligt valde sin region (Muslim) när han var 23 år dvs 4 år sedan (även om hans familj också var muslimer ;). Han menade på att han inte var hjärntvättad utan valde själv! Han var inte avundsjuk på oss västerlänningar som drack sprit, ”gamblade” och annat som var synd i hans religion.  Han kände det inte heller som en börda att be 5 ggr om dagen eller fasta en gång om året. Allt detta trots att han tillhöra en minoritet muslimer i Sydafrika sa han sig vara i frid med sin tro. Och jag tror honom.

 

Blev t.o.m. inbjuden på middag till honom. Väl där visade det sig att det fanns 3 ytterligare muslimer i huset. En omvänd kines, en broder och en Iman. Det fanns 30 muslimer i Dullström och inga lediga damer så därför fick dom laga mat själva. På grund av det fanns det ingen färdiglagad mat när jag kom kl. 5.Efter 2 mäns matlagning var maten klar efter 2 timmar och 15 min. Jag tror attegentliga syfte var att försöka omvända en til till muslismen. Men där gick dom i alla avseenden trevliga herrarna bet och maten var god. 


Sydafrika Apartheid

 

Oerhört tydligt att Apartheid finns kvar i Sydafrika. Inte på papper för det avskaffade Mandela 1994 när han blev president. Men det är fruktansvärt tydligt fortfarande. Om jag som vit börja prata med en svart servitör och det kommer en vit förbi slutat hon kommunicera med mig direkt. Inte minst om det är chefen själv. Har gjort det flera gånger bara för att se att det inte varit tillfälligheter.  Hittills har jag inte sett en chef vara något annat än vit i affärer-restauranger eller dylikt. Har heller nästan aldrig sett en vit som serverad på restaurangen, baren eller något ställe. Dom står bara och övervakar och dirigerar.

 

Alla taxibilar har svarta förare.  Vita människor äger egna bilar och behöver därför inga taxibilar. Svarta har inga bilar och behöver därför åka Taxi. Taxi är Minibussar som oftast tar ett 12-15 personer i bilen.  ALLA vita sydafrikaner kör fina bilar ofta statsjeep. De mycket få svarta har riktiga skrotbilar. Boendet är likadant, naturligtvis. De vita bor i stora fina hus med höga staket runt (inte sällan elstängsel) och skyltar att inkräktare skjuts. De svarta bor utanför stan i kåkstaden.

 

Allt e så sjukt i mina ögon. Men det är klart att det var ju inte länge sedan de svarta inte fick åka i samma buss, gå i samma skola, gå i skola över huvud taget, gå på samma toalett, gå på samma sida gatan som den vita härskande befolkningen.

Det kommer naturligtvis att ta generationer innan det blir någorlunda jämlikt mellan svarta o vita. Först av allt måste ju de äldsta generationerna helt enkel dö bort. Sedan måste alla svarta gå i skolan och studera och utbilda sig.

 

Igår fick jag för mig att fråga städerskan på vårt hus om jag fick komma och hälsa på hemma hos henne i kåkstaden! Hon hade berättat att hon hade 2 barn och man där hon bodde. Hon började bara skratta och såg kanske lite chockad ut. Fick inget svar. Nästa dag kom hennes mamma och ville hälsa på mig. Antagligen för att kolla vad jag verkar vara för konstig viting.  Men fortfarande inget svar på om jag fick hälsa på henne. Nu frågar jag inte mer utan hon får ta initiativet annars kanske hon känner sig tvingad. Det kanske är väldigt skämigt att ta hem en vit och alla undrar kanske va fan gör den galne mannen där. Hon kanske blir mobbad för det. Eller så är det en fjäder i hatten. Vad vet jag?

Blev inte religion i dag heller….


Upplevelser från Spanien

Lite betraktelser från mitt läger i Spanien i 2 veckor med mina yngre aktiva innan jul!  

 

Går på stranden i en liten stad utanför Alicante i Spanien och funderar! Hela stan är helt öde mer än halva året och 20 000 lägenheter står tomma. Lägenheter som mestadels tillhör välbärgade människor inne i Spanien och en hel del Svenskar. Måste ju finnas många fler liknande städer/byar i Spanien, Italien, 

 

Spanjorer är naturligtvis som alla andra människor, massor av vänliga, en del mindre vänliga etc. som alla länder! Men i alla fall verkar fler än hemma i Sverige tyvärr röka! De verkar ta hand om sina äldre bättre - har aldrig sett så många som drog runt med äldre i rullstolar. Också grymt många i uppklädda kvinnor som överallt i världen. Många som ser ut att komma direkt från värsta modevisningen! Såg inte heller en enda tiggare. Undrar varför? Kanske finns det en lag emot det i Spanien? En annan historia!

 

Frågade damen som jobbade i hotellets lobby på julafton. Hur känns det att jobba på julafton och inte fira jul med din 4a åriga dotter? – Vadå - jag slutar kl. 23 och det tar en halvtimma hem med bilen. Dom väntar på mig hemma sedan börjar vi fira jul! Konstigt för oss men kanske inte ovanligt för Spanjorerna som har sena vanor.

 

Däremot inte en människa ute när man tar en morgonpromenad vid 10-tiden! Återigen inget är rätt eller fel bara olika! Samma kvinna berättade att medellönen för en butiksanställd och hotellreceptionist som hon har jobbat som, var 1200Euro och 25 % i skatt gav 900 Euro ut (ca 9000/ månad) Men då måste man som vanligt ta med i beräkningen att levnadsförhållandena är lägre här än hemma! 

 

Blev bara en kortis idag. I morgon kanske religionen ligger illa till?


Upplevelse Spanien

Lite betraktelser från mitt läger i Spanien i 2 veckor med mina yngre aktiva innan jul!  

Går på stranden i en liten stad utanför Alicante i Spanien och funderar! Hela stan är helt öde mer än halva året och 20 000 lägenheter står tomma. Lägenheter som mestadels tillhör välbärgade människor storstäder i Spanien enligt ryckten och en hel del Svenskar. Måste ju finnas många fler liknande städer/byar i Spanien och Italien, Här har vi vårt träningsläger.

 

Spanjorer är naturligtvis som alla andra människor, massor av vänliga, en del mindre vänliga etc. som alla länder! Men i alla fall verkar fler än hemma i Sverige tyvärr röka! De verkar ta hand om sina äldre bättre - har aldrig sett så många som drog runt med äldre i rullstolar. Också grymt många i snygga brudar som överallt i världen. Många som ser ut att komma direkt från värsta modevisningen! Såg inte heller en enda tiggare. Undrar varför? Kanske finns det en lag emot det i Spanien? En annan historia!

 

Frågade damen som jobbade i hotellets lobby på julafton. Är det inte lite tråkigt att jobba på julafton och inte fira jul med din 4a åriga dotter? – Vadå - jag slutar kl. 23 och det tar en halvtimma hem med bilen. Dom väntar på mig hemma sedan börjar vi fira jul! Konstigt för oss men kanske inte ovanligt för Spanjorerna som har sena vanor.

 

Däremot inte en människa ute när man tar en morgonpromenad vid 10-tiden! Återigen inget är rätt eller fel bara olika! Samma kvinna berättade att medellönen för en butiksanställd och hotellreceptionist som hon har jobbat som, var 1200Euro och 25 % i skatt gav 900 Euro ut (ca 9000/ månad) Men då måste man som vanligt ta med i beräkningen att levnadsförhållandena är lägre här än hemma! 

 

Blev bara en kortis idag. I morgon kanske religionen ligger illa till?


Vi har det bra

Varför har jag fått det oförskämt bra? Vill påstå att det mesta är rena tillfälligheter. 


Först o främst hade jag turen att födas i ett bra sekulärt land. Hade också turen att födas med normalintelligens utan några större handikapp. Turen att bli omhändertagen av 2 helt ok föräldrar och fick en som jag tror normal uppfostran där man fick tänka själv utan krav på religion eller att vara på ett visst sätt. Hade turen att komma in i idrotten tidigt. Först i fotbollen och sedan i 16- årsåldern i friidrotten. Hade turen att hamna i ett gött gäng. En av mina bröder hamnade snett och har haft ett riktigt stökigt liv trots i stort sett samma förutsättningar/uppfostran som mig och mina andra 2 bröder. Mycket tillfälligheter som avgör i livet. 

 

Många tycker säkert jag är en idiot med tanke på allt jag säger och skrivit idag o andra dagar. Men kanske det också är en av anledningarna till att jag oftast mår bra - jag försöker nämligen skita (inte alltid) i vad folk tycker och tänker om mig. Men erkänner att det inte alltid är lätt att många gånger gå emot de normala normerna. Jag vet också att jag kanske ibland är lite väl tyff och t.o.m. att någon känner sig kränkt. Det är aldrig min mening men svårt att säga var gränsen går.

 

Många tycker/tror säkert också att jag är stor egoistisk som inte bryr mig mer om min familj/släkt enligt dom gängse normerna. Naturligtvsi älskar jag mina 3 barn mer än alla andra människor men försvarar verkligen dom inrw i alla väder för att det är min familj. Jag bryr mig om de i min familj som uppskattar mig som den jag är och besöker dom naturligtvis när jag och dom vill. Jag hjälper också en del människor utanför min familj/släkt som nog behöver det mycket bättre både ekonomiskt och på andra sätt! 

 


Jag känner mig trygg i att jag är i grunden en bra människa med brister som alla andra människor. Finns ingen som någonsin varit perfekt - inte ens Jesus eller Profeten Mohammed eller påven! 
Även om jag i grunden mår bra har jag naturligtvis också mina dipps psykologiskt som alla ändå har. Men ”normala” människor pratar inte om det och vill inte visa sig svag. Det är bara idioter som jag som både pratar och skriver öppet om det;) 

Vi får se vad det blir i morgon – lutar åt en av mina absoluta favoritämne – religion….


Zlatan vs Ulf Karlsson

Jag älskar Zlatan. Han är och har varit en fantastisk fotbollsspelare de sista 10-15 år sen. Den som inte kan se det är blind. Men många svenska ”hatar” honom för att han är så kaxig, stöddig, ”osvensk” och vågar stå upp mot pressens många gånger idiotfrågor. Vågar vara sig själv. Det är väl därför jag gillar honom extra mycket. Har alltid hållit på det laget han spelar i. Jag älskar människor dom vågar uttala sig om saker och visa känslor, kanske för jag försöker vara likadan själv.

 

Men att ta upp en stämning mot Ulf Karlsson tycker jag var riktigt dåligt av Zlatan. Oavsett om Ulfs insinuerande om att det är omöjligt att gå upp 10 kg på ett år vara sant eller falskt tycker jag Zlatan kunde förbisett det. Tror förresten det inte var hans ide att stämma Ulf utan säkert någon rådgivare/advokat som skulle kunna tjäna pengar på det.

 

Jag förordar livstid för doping och skulle gälla även Zlatan om han mot förmodan använt olagliga medel.  Skall man behöva ha en vetenskaplig utredning eller vara 100 % säker på för att få uttala en åsikt? Eller vill vi ha det som i det förlovade landet USA där man snart måste ha en advokat med sig i röven hela tiden för att konsultera om man skall våga göra eller säga någonting, för att inte bli stämd. 

 

Vem tjänar och skyddas av alla dessa nya regler i samhället. Skyddas och tjänar på det gör enligt min uppfattning dom som har makten och äger kapitalet. Varför skapas alla dessa nya regler?  För att hjälpa de som inte haft lika mycket tur i livet som du och jag? Nej för att hålla människor i skick och inte störa en härskande klassen, deras makt och de som redan har det väl förspänt. Nu låter jag nog som den socialist jag är!


Träffa folk på resor

 Fantastisk intressanta människor man träffar om man bara pratar med stolsgrannen på flygningarna. Hade ganska många möjligheter eftersom min resa från Spanien till Sydafrika tog över 30 timmar. Vill man åka billigt kostar det tid!

Resan började i Alicante – via Madrid – vidare till Rom – till Addis Abeba och slutdestinationen Johannesburg

 

På första flyget träffade jag Julia som var från Chicago och studerade en speciell lite större vildkatts liv i Kapstaden. Genom att sätta GPS på dom kunde man följa vad dom gjorde dag o natt, och det var inga snälla saker för att överleva! 

 

En engelsman som åkte till Kenya och för att idka segelflygning. Uppvindarna var tydligen speciellt bra för just segelflygning i kenyanska bergen. 

 

En kärring från Sydafrika som varnade mig för alla svarta, för dom stjäl allting. Inte konstigt jävla kärring, ni vita har ju stjäl stora delar av deras liv i decennier. 

 

En norsk kille som gjorde sin pilotutbildning i Sydafrika eftersom det bara kostade 1/3 del av vad det kostade i Norge! Kan var ursprungligen från Nepal och som 23 åring flyttade han till Oslo och bodde där med sin fru sedan 5 år tillbaka. Han berättade att det var svårt att få jobb som ny pilot. För alla bolag ville ha rutinerade piloter. Och det för att försäkringarna var lägre för rutinerade piloter än nyutexaminerade. Men han trodde det snart skulle bli en öppning på SAS för dom hade inte anställt nya piloter på typ 15 år och många var på väg in i pension.

 

Rena skämtet när man skulle in i Sydafrika. Kanske något hundratal före mig i kön. Fanns 10-talet mottagare bås men bara 5 av dom som användes. Och helt plötsligt går 2 på lunch (eller något) utan att ersättas på ca 30-40 min. I vissa bås satt det personer men verkade inte ha någon störrre lust och jobba/ hjälpa till? Trodde jag hade all tid i världen (3 tim) och hinna med min buss till min slutdestination Dullström. Tog mig 2 1/2 timmar att köa bara i passkontrollen! Snacka om att tålamodet prövades ordentligt och nerverna också för den delen. Inte bra! Sedan rusa och hämta bagaget och han precis med bussen!


Så var mitt år 2016

En del har fått detta personligen hem i lådan. Och ni får vänta tills i morgon för något nytt.

Kanske lite för långt för en del också. Lovar att det blir ett mycket kortare inlägg i morgon...

Tyvärr orkar inte min uppkoppling med att få in foton i texten....

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mitt 2016

 

2 januari iväg på årets första träningsläger till ett riktigt bra ställe i Spanien, Palo Alto, som Torbjörn Nilsson i MAIK hittat. I strålande väder tillbringade jag tiden 2-13 jan där med ”hela” mitt träningsgäng.

 

Extra skönt när vi samtidigt fick vi höra att vintern kom till Sverige med snö och  -10 grader när vi var borta.

Väl hemma kom ännu mer snön också i mitten av januari - lite som 1995 en av dagarna . Bilden från baksidan av huset.

 

En ny krydda i livet är när jag ibland får passar världens finaste unge i barnbarnet Sigge när mamma behöver göra något och Lena jobbar.

 

Var tvungen att sälja min mest älskade röda Audin, eftersom den drack mer och mer olja, 1 liter på 100 mil till slut. Ville verkligen inte sälja och lura någon privatperson. Då kanske dom kommit och hälsa på mig efter försäljningen. Trodde jag skulle få 50-60 000kr för den men KöperDinBil gav mig 82 000 för dom fattade ju inte att motorn var på väg att krascha.

 

Bestämde mig att bli en riktig miljövän (;  Fungerar utmärkt att åka kollektivt. Sällan behöver man vänta mer än 3-4 minuter. Helt överraskande bra system. Behöver knappt bil faktiskt. Varit utan 1 månad nu utan att egentligen sakna det! 

Har nu åkt spårvagn i 2 månader. Trodde det skulle vara stressande men visar sig vara precis tvärt om. Där ser man - man vet inte förrän man provat.

 

I dag 10 mån gammal 30mars tog Sigge sina första riktigt stapplande steg och han var så stolt.

 

Efter ett tag har jag insett nackdelarna med att inte ha bil - inte minst när det ösregnar när man har 6-700 meter att gå till bussen. Och helgerna när man skall till Skatås och köpte en gammal ”skrotbil” för 15 000kr i väntan på att hitta en ny finare bil i partifärgen. Jag vill inte påverkas inte av reklam och kommersialism men gör det oundvikligen ändå. Fan också – jag behöver väl ingen djävla fin bil.

 

Idag såg jag en äldres kvinna ramla ner stendöd på ICA Toppen... Den första gången jag såg en död människa live.

 

Lena har ledsnat på mig och mitt alltför stora engagemang i jobbet/träningsgruppen och vill flytta till egen lägenhet. Det har nog varit på gång länge. Hade hoppats på att vi kunde bo ihop och ha lite av var sitt liv men det funkade inte! Jag kan nog förstå henne! Har löst ut henne från radhuset genom 50% av vinsten på radhuset så hon hade till kontantinsats till ny lägenhet i Bohus.

Fick problem när vi ville låna pengar till hennes lägenhet. Banken kräver att vi använder (deras) juridisk hjälp för bodelning annars inget lån. Dom tyckte också att vi borde skilja oss på "riktigt". Och säger dom att vi måste blir det tvärt om. Tom känner inte mig;)  Men det löste sig till slut utan deras ”krav”….

 

Var utomlands 2 ggr i ”denna” majveckan - först i Danmark o kollade 10 000m Nordiska mästerskapen där Joel sprang o bröt efter 7,5km i halvstormen. 3 dagar senare Minibuss till Hamar i Norge med 7 ungdomar som bl.a. försökte kvala till UVM på 3000m. En kille var mindre än en sekund ifrån;(

 

Har en liten downperiod psykiskt igen! Varför? När det mesta går på räls! Intervjuad av både TV i dokumentär om Khaddi och radio om vår träningsgrupp/integrationsprojekt.

 

Det är en riktig fröjd varje gång jag får tillfälle att passa Sigge. Han är alltid så härligt glad utan när han är trött och/eller hungrig. Men lite sömn eller mat så är han lika glad igen…

 

Den 22 maj sprang (MiniVarvet 300m) Sigge sitt första Göteborgsvarv ännu ej fyllda 1 år. Vad månde bliva!

Besökte Daniel och Lina i samband med Tävling i Stockholm. Jättetrevligt men hur kan man leva utan TV?

 

Var i London när Suldan kvalade till JVM på tävlingen British Milers Club på 14.10.12 på 5000m. Vill påstå att killen är den största talang någonsin i Sverige. T.o.m. större än lillebror Chrille.

 

Nu är jag definitivt i en stor svacka psykiskt igen. Eller så är det början till senildemens på riktigt den här gången... Helt förvirrad - glömmer verkligen allt - snurrar i huvudet - vågar nästan inte prata med folk för jag säger fel hela tiden. Fel namn - fel dag - fel tid - fel plats. Tänker negativt om allting. Tycker inte jag får gjort någonting. Allt är mitt fel och min okunnighet! Tänker en sak och något annat kommer ut ur munnen. Riktigt skrämmande är det.

 

Reser till EM i Amsterdam med 30 sponsorer tränare och styrelse för vår årliga klubbresa. Och lilla klubben Utby hade 3 aktiva med och nu också 3 kvalade till Olympiska spelen. Lovisa Lindh tog brons på 800 och i bara farten slår Svenskt rekord på 1000m (2.36.05) Och 100 000kr i prispengar. Inte illa.

 

Inget dåligt gäng!!   Från vänster Joel Zachrisson 5-faldig Svensk Juniormästare 2015. Fredrik Johansson Svensk o Nordisk mästare på maraton 2015, Suldan Hassan Junior-VM deltagare, Charlotta Fougberg, OS deltagare 3000m Hinder, Khaddi Sagnia, OS deltagare längdhopp, Lovisa Lindh Bronsmedaljörare EM 800m och OS deltagare.

 

Sedan blev det resa igen till Junior-VM i Polen med "min" fantastiske, ödmjuke supertalang och vän Suldan Hassan som sprang 5000m.

Notabelt från Polen - billig med allt. Taxi till stan ca 4-5 km 26kr, entrecote plus 2 stora öl 150kr. Alla ungdomar kunde bra engelska (börjar läsa redans 1a klass) däremot kan inte äldre o medelålders ett ord.

Nu förstår jag varför många Polacker åker och jobbar i Sverige för en för oss en urusel lön. Det blir ändå minst de dubbla gämför med hemma i Polen.

 

Det är inte helt fel att känna sig rik när man är utomlands som i Polen. Man behöver aldrig fundera på oroa sig för vad saker och ting kostar och om pengarna skall räcka. Befriande lite amerikanska matställen, vilket betyder att folket inte är i närheten så feta som i Sverige, Norge, USA och andra länder som anammat den amerikanska skräpmatskulturen.

 

Hamnade på lyxhotell en dag av någon anledning. På morgon vid frukosten kommer f.d världsrekordhållaren och numera högsta hönset i Internationella Friidrottsförbundet Sebastian Coe fram till mitt bord på frukosten och hälsar , skakar hand och hälsar mig välkommen. Antingen förväxlad han mig med någon annan eller så är han så vänlig att han hälsar på mig eftersom han inte känner mig.

 

Och nu vet jag att jag inte är riktigt senil. Efter några dagar i Polen och genom att träffa nya människor och nya miljöer mår jag så jävla bra. Mina bestående tankar hemma i Sverige om att jag börjar bli senil är som bortblåsta!! Vilken jävla tur att jag beslutade att åka hit........
I dessa idrottskretsar är jag uppskattad och respekterad.

 

Här i Polen är människorna som i stora delen av övrig världen Surprice dvs. kvinnorna verkar vara väldigt måna om sitt utseende och gubbarna ser ut som skit. Dom är också väldigt servicemannen i alla fall kvinnorna. Kvinnorna var måna om utseende klädmässigt men inte lika likriktat dom i Sverige utan snyggt men väldigt individuellt.  Människorna verkar väldigt stolta och går rakryggade. Inte många feta människor eftersom dom inte har anammat den amerikanske skitmaten förmodar jag. Visst är Polacker ovanligt nationalistiska men det märker man inte av i det vanliga livet som turist! Människor som människor var helst i världen man kommer! Ingen går mot rött ljus!! Lydigt folk..

Suldan 5 sek från personligt rekord och 14e placering i världen och 4a Europa utan att få till det riktigt bra.

 

Yngsta dottern Sandra har efter några år som arbetare på 7Eleven via egen företagare som ”fransarpåsättare” i ett par år och nu till slut fått sitt drömjobb som försäljare på ett skoföretag. Där skall hon enligt egen utsago jobba ett tag och försöka jobba sig uppåt i butiken. Bra tänkt.

 

Min älskade son Daniel är äntligen klar kiropraktor efter ett tufft jobb i snart ett år för att i sin praktik hitta 150 personer att behandla innan han fick sitt åtråvärda diplom. En mardröm när han hade som allra första patient och svimmade under behandlingen pga. av influensa visade de sig. Men han är en fighter och är snart igång igen och har blomstrande praktik om några år.

 

Man kan inte annat än beundra äldsta dottern Jenny också, med sin frisörsalong. Förra året satsade hon ju på att bygga ut salongen för 250000kr och blev ”blåst” av byggfirman på ytterligare ett par hundra tusen. Men nu har hon fått med sig en kompanjon i företaget och dom har en jättefin blomstrande salong med nytt namn INDIVID och 5 frisörer som hyr stolar hos dom.

 

Man blir både rörd och stolt när det går bra för ens barn.

 

Måste ju också nämna lite om hur jag upplever den tråkiga hemska verkligenheten i Sverige och världen.

 

Det har verkligen inte blivit den katastrof i Sverige som främst SD, Moderaterna och deras ensidiga press, radio och TV basunerade ut förra hösten. Sverige går bl.a. ekonomiskt bättre än på länge. Arbetslösheten går ner. Visst finns det temporära problem men vad hände med det enormt STORA problemet dom skrämde upp svenska folket med?

 

Det är inte heller mer våld och skjutningar i Sverige idag jämfört med för 20 år sedan, vilket man får en uppfattning när man öppnar vilken jävla tidning som helst. Mer skrämselpropagande! Dock inte min morgontidning ETC. Skillnaden är till största delen att media så ini helvete fokuserar ensidigt på detta och allt annat skit för det är det ”vi” vill läsa om = köper tidningarna för. Och lika mycket mördade, våldtäkter, incest, bilolyckor, skadegörelse etc., etc. för 20-30 år sedan men det skrevs om andra saker då.

 

Förresten så lyssnade jag på ETCs grundare och chefredaktör Johan Ehrenborg när han kom till Göteborg på sin Sverigeturné. Riktigt intressant och humoristisk man som verkligen försöker göra förändring med sina många projekt som, solenergi, ETC-el, etc., etc. Han tror att stora förändringar måste komma nerifrån genom vanligt folk - inte uppifrån politiker och direktörer. Man kan bara hålla med. Och därför är det så svårt med förändringar. Eftersom den ekonomiska kommersiella makten styr till alltför stor del och vi idioter till människor suger kritiklöst bara i oss skiten i konsumtionssamhället.


Är sååå ledsen och förtvivlad över hur de stackars människor som kommer från fattigdom och krig och elände behandlas i samhället av alltför många. Varför kan man inte inse att ALLA människor är lika mycket värda oavsett var man råkar föddas någonstans? Ingen människa har egentligen ens frågat efter att bli födda över huvud taget och vi ”svenskar” har bara haft en jävla tur att födas just här! Hur svårt kan det vara?

 

Och nu säger experterna att vi behöver 60 000 invandrare de närmaste 4 åren för att klara alla nya jobb. Så vad är problemet?

 

Helgen efter på Junior-SM gjorde träningsgruppen riktigt dundersuccé och resultaten innebar att 5 st. fick dra på sig landslagsdräkter i olika åldersklasser.

 

Hann med en kort tripp till Island med vännen David Wendel. Vi gjorde Island på en dag Golden Cirkel och hann se bl.a. vattenfall, kontinentalplattorna, geislar och lite annat. Sedan kollade vi på NM 19 åringar där Suldan för en gång skulle gjorde ett riktigt dåligt lopp. Fick en ny rumskompis sista 2 nätterna i fotografen Hasse Sjögren som var en riktig trevlig bekantskap.

 

Fick en inneboende i radhuset i augusti via Lenas syster från skåne. Elias visade sig vara en helt otroligt trevlig kille som skall studera i Göteborg i ett år på någon slags teater textil linje. En fantastisk stark kille som gillar att klä ut sig till kvinna!

 

Blir uttagen som ledare för medel och långdistanslöparna i Ungdomsfinnkampen, troligtvis pga. att 3 av mina aktiva blivit uttagna till landskampen.  Så det blir en 7e resa utomland hittills i år nu till Finland .

 

En månad senare i Terräng-SM hade jag min största framgång som tränare genom tiderna! 13 st. medaljörer från Utby IK varav 11 var från min grupp!
Och Utby IK bästa klubb i hela Sverige!

 

 

De unga killarna (Hampus Börjesson, Joel Zachrisson, Suldan Hassan) som mycket överraskande tog LAGbrons i seniorklassen, bara ynka 9 sekunder från guldet (Suldan tog Silver individuellt också)

 

En bra dag i november när en av mina aktiva från Irak fick (dock bara tillfälligt) uppehållstillstånd i 3 år. Har några till från Somaliern och Irak som väntar på besked!

 

Avslutar året "som vanligt" utomlands. Först 2 veckor med de " yngre" i gruppen i Santa Pola Spanien i ca 2 veckor från den 18 dec. och sedan direkt till Sydafrika och hälsar på Eliten fram till den 11 januari.

 

Förlåt alla där hemma, men tycker det är så skönt att åka iväg över det hysteriska Jul och Nyårsfirandet.

 

 

 

Lästa Böcker under året…

 

-Kapitalet av Karl Marx äntligen fick jag tummen ur och läsa denna skitjobbiga 900 sidiga bok. Första 50 sidorna riktigt bra - resten vetenskaplig utredning knappt läsbar och ögnade bara igenom det mesta. Reflektion är att om en del arbetare har det tufft i västvärlden idag är det ingenting mot arbetarna på 1800-talet i England med barnarbete och 12 timmar arbetsdag. Ungefär som det i dag är i de värsta låglöneländer som typ Kina Indien och många andra länder.

 

- Vinnarskalle  av Olof Röhlander– en bra bok som ger mig att jag är på rätt väg.

- Björn Ferry -  Ferrytales - härlig bok helt i min stil. Läs den.

- Från snack till verkstad - om Antirasism

- Vän av ordningen - om hur en högerradikal via nätet sprider sitt hat mot  mångkulturen men vänder helt efter en resa till Thailand.

-De förklädda flickorna i Kabul - om hur vidrigt det är att vara kvinna i Afghanistan. Mycket läsvärd

-   Enhörningen Jonas Karlsson friidrottsmediaprofilen – Läsvärd och realistisk i fråga om doping och mutor inom idrotten.

7-kamp av Karolina Klüft  - Inte vad man väntat sig men en otrolig klok empatisk kvinna. Läs den.

 

Förresten – höll på att glömma det viktigaste ;)

GOD JUL

och

GOTT NYTT ÅR.

SnurreCurre

RSS 2.0