Resan fortsätter

Idag drog vi iväg till hamnstaden Berbera redan kl 6.30 för att undvika den värsta trafiken. En resa på 12 mil och vägen skulle vara bra sa dom. Men det visade sig att vi har lite olika värderingar på en bra asfaltväg. Liknade mest en riktigt dålig ihoplappad asfaltväg i Svenska mått mätt. Stackars bilar men vår bil var i alla fall 4-hjulsdrift.

 

Vägspärrar (dvs.ett sletet rep över vägen) typ en gång per mil - men ingen direkt koll eller avgift. Bara snackade 15-20 sekunder. Syfte oklart. Men vid ett tillfälle ville vägvakten ha pengar för att passera då blev vår chaufför skitarg och bad honom flygga o fara o då fick vi passera utan att betala. Jag fattar som vanligt ingenting.

 Våran trevlige chaufför och 16-barnsman. Stackars kvinnor varav en hade fött 13 av barnen.

 

Helt otrolig rolig man chaufförenhan prata mycket. Han var 60 år gammal o det visade sig att han hade 16 barn med sina 3 fruar. Inte illa jobbat😜

 

Vi såg massor av kameler och om man körde över dom blir det dyrt. Om kamelen värderas till 10 000kr får man betala det bubbla till ägaren. Såg även apor, getter, katter men inga hundar. Vilda hundar har varit ett problem länge i somaliland. Och nu förstår jag varför alla somalier i gänget hemma är livrädda för hundar i Sverige. Men det löste man förra året elegant och lätt genom att samla in och skjuta ihjäl dom allihopa! 

 

 

Plastpåsar överallt i naturen. Ibland såg det ut som julgranar. av alla mestadels blåa påsarna Så man förbjud precis som i Kenya plastpåsar men ingen brydde dig om det!

 

 När vi stannade och köpte vatten såg vi en kvarglöm motor som någon tappat. Runt omkring ser ni allt skräp som samlats. Så ser det ut överallt.
 

Väl framme var det helt fantastiskt vilken fin strand det var och såååå varmt och klart vattnet. Så varmt att t.o.m. jag badade. Badar nämligen inte under ca 23 grader i havet sedan många år tillbaka. Andra gången på ca 10 år – förra var i Kuba 2017 året.

 

 Funderade länge på om jag skulle ta med detta hemska kort. Hade inget annat. Jag som gått ner 5 kg ser fortfarande ut somjag är i 5 månaden.

 

Vanligast frågan till Rahiima när vi är ute och går.
- Är du gift med den mannen.
- Nej vi är bara kompisar.

Frågade Rahimma vad som dom skulle sagt om hon sa att vi var gift. Då skulle dom ”spottat” på mig för att jag var gift mig med en så gammal gubbe. TiiHii.

 

Avslutningsvis kan jag meddela de som förutom mig själv varit orolig för min mage. Skiten har kommit ut nu men luktar inget vidare ;)


Äventyret fortsätter

Dag tre.

Tog min första dusch och det fanns varmvatten till min glädje – annars vete fan om jag duschat på hela veckan – fullkomligt hatar att duscha kallt.

 

När Rahiima och jag går på stan tillsammans frågar var och varannan person om vi är gifta. Hon får varje gång förklara att jag bara är en vän från Sverige som är på besök. Det är nämligen mycket ovanligt att en man och kvinna bara är vänner. Antingen är man gift eller så umgås man med samma kön.

 

Den i Sverige drogklassade växten Kat sälj öppet på gatorna och ca 50 % av Somaliska män tuggar den. Kan kanske jämföras med Amerikansk tuggtobak, tror jag. Men den fina men tydligen farliga drycken öl är däremot tyvärr totalförbjuden.

 

Har rätt mycket tid över till att läsa på dagarna. Just nu läser jag Omgiven av psykopater. Kan ju vara bra att kunna identifiera dom så man inte går i fällan. TiiHii. Rahiima åker naturligtvis och träffar mycket släkt och vänner. Jag är en stor kille nu så jag klarar att själv gå på stan. Speciellt nu när jag förstått att Kalo lurat mig om att det fanns massa vapen här i Somaliland. Det är nämligen förbjudet att inneha vapen precis som i Sverige. Men naturligtvis finns det kriminella gäng med vapen, precis som i Sverige. Förresten har jag bara blivit rånad en gång i livet trots alla resor över världen och det är i Göteborg! Gissa var? Bergsjön nej –  Angered nej - Tynnered nej – i parkeringsgaraget i Nordstan ja! Och av en Svensk skall tilläggas för säkerhets skull!

 

Satt mig och studerade en gatukorsning en bra stund. ”Naturligtvis” finns det inga trafikljus, skyltar eller linjer. Ett jävla tutande hela tiden som i södra Europa. Det var kaotiskt värre men funkade ändå ok tills en stackars trafikpolis kom med din pipa och visslade allt han orkade, stående mitt i korsningen med fara för livet! Dom flesta bilar var små Toyota Civic – samma bil som Pelle Crona har hemma. Inga övriga jämförelser;)

 

Först satt jag helt ensam där men sen kom lite unga killar, sedan en tiggande ung flicka med ett litet barn och sedan plockade killarna upp grejer att polera skor med och jag som hade gympaskor på mig. Sedan kom några äldre gubbar också! Då gav jag killarna några kronor och tyckte det var dags att gå hem till hotellet! Inte bara för att det var för mycket folk runt mig utan också innan jag blev förgiftad av alla avgaser.

 

Det är faktiskt lag på att ha säkerhetsbälten på sig i bilarna. Men tydligen inte på lastbilsflak och i bussar. TiiHii

 

 

Köpte med mig medicin mot rännebajs för säkerhet skull. Vad händer? Det blir naturligtvis tvärt om, så nu får jag försöka hitta något för att få ut skiten istället;)

Tror det beror på ändra mat, att man inte rör sig så mycket och att jag inte kunnat träna som vanligt pga. av min efterhängsna förkylning. Så fort jag blir kvitt min förkylning skall det börja tränas för det finns faktiskt ett riktigt OK gym på hotellet.

 

I morgon blir det en ca 3 timmars bilfärd till havet utan livvakt med kopist i baksätet. Håll tummarna;)


Äventyret fortsätter dag 2

Jag sov verkligen som en liten gris första natten. De 2 tidigare nätterna hade ju varit riktigt dåliga pga. flygresa och sista natten hemma pga. av förkylning. Mitt rum har ”naturligtvis” ingen air-conditioning och lyhört som bara den. Var så trött så hörde ingenting i natt. Får se hur det går i fortsättningen.

 

Dags att gå ut och äta. Frukost ingick i rummet. Erbjöds getnjure men avböjde, utan det blev äggröra, bröd, kaffe, te och ”juice”. Te och maten ingick i logikostnaden men inte kaffe och juice, så nu vet man det till nästa gång.

 

Middag vid 6-tiden och vi blev körda av Rahiimas mosters chaufför. Vi gick in och dom visade oss ett litet rum att äta i. Men jag ville hellre äta tillsammans med alla andra ute i friska luften ute i salongen. Efter lite diskussion som tydligen berodde på att Rahiima är en kvinna så fick vi ändå lov att sitta där bland alla andra gubbar. Naturligtvis frågade jag Rahiima om hon eller hennes moster skulle kunna få dåligt ryckte men det sa hon att hon inte brydde sig om.

Jag åt lax och när maten kom insåg jag att vi kan kanske ändå skulle ”låst in” oss i ett litet rum för nu fick vi ”miljoner” nya kompisar i form massor av flugor. Försökte förtvivlat vifta bort dom medan jag snabbt åt upp delar av maten. Så nu vet man det!

 

”Alla” vuxna verkar ha mobiler men inte använder dom så enormt mycket som vi hemma i Sverige. Kom och tänka på vad Suldan berättade för mig när jag frågade honom, vid tillfälle, vad man gjorde som barn efter mörkrets inbrott när han bodde här i Somaliland och inte hade mobil och TV?

”Vi samlades familjen och snackade om vad vi gjort under dagen och kanske vad vi skulle göra nästa dag. Ibland berättade också de äldre männen historier om vad som hände när dom var unga och ibland vad som händer ute i den stora världen”.

Kanske därför jag upplevt att Somalierna hela tiden håller igång och pratar och pratar hemma i Sverige. Det verkar vara ett sunt sätt att lära känna varandra och förstå varandra. Innehöll säkert också en hel del hjärntvättning av islamska religionen från dom äldre. Inget gott som har något ont med sig och tvärt om ;)

 

En normal tvärgata. Alla bor naturligtvsi i egna hus. Har ännu inte sett några lägenhetskomplex i alla fall.
 

Hoppas ni inte tycker att jag försöker nedvärdera livet i Somaliland. Det är verkligen i temeningen men man "måste" ju ta framolikheterna med Sverige.  Det är fattigt och kanske 100 år efter oss i levnadsstandard och mycket annat. Dessutom har dom en helt annan kultur och religion vilket dom nu levande inte kan lastas för. Men man har också mycket gott i sin kultur som t.ex. att man hjälper dom som har det svårt både inom familjen och klanen. Sedan förväntas man ju dela med sig vid tillfällen när man själv har det bra. Det är ju en av anledningarna att nästan alla Somalier som bor i Sverige skickar pengar till sina förhållandevis fattiga släkt och familjemedlemmar i sitt födelseland.  

 

I det avseendet tycker jag faktiskt att Sverige och stora delar av västvärlden ligger efter. I Sverige o västvärlden har man blivit alldeles för egoistiska och giriga. Och det konstiga är de som haft turen att bli rika på olika sätt, inte sällan är värst! Många av dom kan inte riktigt fatta att dom haft turen att födas i t.ex. ett av dom fantastiska Skandinaviska länderna och med alltigenom goda förhållanden och kanske dessutom i ett redan välbärgat hem som har allting. Många kan heller tyvärr inte sätta sig in i vilket helvete det kan vara att fly från krig, förföljelse eller ”bara” ren fattigdom – utan vill skicka tillbaka dom dit dom flytt ifrån. Ja dom kan försöka försvara sig med att alla inte är i behov av hjälp. Visst kan det vara så att några ”fuskar” men det stora flertalet kommer att få ett helvete och kanske skickas in i döden om man skickas tillbaka.

 

Förresten så hade jag också ljugit för migrationsverket om min ålder eller annat om det behövdes för att slippa gå ut i krig och dö och kankse ännu värre döda andra människor speciellt för någon jävla religions skull. Hade inte du ljugit då ?


Reseupplevelser i Somaliland

Tänkte det kunde vara ett alldeles utmärk forum på min gamla blogg att ge lite intryck från min resa till det stora turistlandet Somaliland;) Somaliland är en självutropad del av Somaliern. Och skall enligt dom flesta jag pratat med vara ett relativt lugnt land. Förutom min hjälptränare Kalo som påstod att så fort man åkte utanför storstaden var man tvungen att ha en livvakt med kpist i baksätet och aldrig gå ut vid mörkrets inbrott. Den som överlever får se;)

 

 

Efter en låååång flygresa för att få det billigt var vi framme i huvudstaden Hargisia. Vi mellanlandade i Dubai och där fick jag reda på att Rahiima och jag inte fick sitta tillsamman eftersom vi ärr av olika kön. Jag det kan ju gå illa;) Flygplatsen i Hargisia tar emot 4 plan per vecka! Efter att alla i ”mottagningshallen” hade tittat på mitt Visum kom jag med hjälp av min reskamrat Rahiima till slut in i landet. Från börjar var vi 4 st. som skulle resa men 2 hoppade av och då blev det bara Rahiima kvar. Rahiima som var med i vår löpargrupp för ett antal år sedan bor och jobbar i Jönköping. När hon fick höra att vi skulle göra en träningsresa till Addis Abeba för ett år sedan ville hon hänga på och sedan ta sig till Hargesa. Så hon började spara till resan. Hon hade nämligen bott här upp till 17 år ålder och inte varit här sedan dess och blev väldigt besviken när det inte skulle bli av. När övriga sedan hoppade av tänkte jag att jag kan väl hänga med då och få bocka av ett land till på min lista. Lite extra kul eftersom inte ens Ulf Friberg varit här utan bara i ca 160 andra länder. Detta blir inom parantes mitt 43e land. Sen gillar jag ju äventyr också.

 

Bara några första intryck. Kommer mera. Det var inte alls så varmt utan runt 20, men klockan var ju inte mer än 9 på morgon – blev värre fram på middagen 31 grader. Gick en kort utflykt på stan för att inhandla lite vätska (öl och annan alkohol finns inte;() och lite frukt. Fy fan va tort – inte regnar på ett antal år. Fy fan va skitigt. Överallt sprang getter omkring och letade mat och skugga. Alla hejade glatt på mig. Första gången jag handlade betalade jag med 5 dollar och fick 32 600 pengar tillbaka. Bra deal. Ingen ville ha någon dricks varken när man handlade eller åt på restaurang. Jag köpte dock inga skor;)

 
 
 
Hotellet jag bor på.
 

 

Det kommer mera…..


Axel Schuman

ALEX SCHULMAN tyckte jag var en riktig tomte när han var ung. Men fy fan va kloka krönikor han får ihop nu.
------------------------------- 

Det här är ju bara populistiskt trams

Valrörelsen 2002 såg till en början ut att bli precis som vanligt – 40 procent till malliga sossarna, Moderaterna bittra och bistra på runt 20% och hopplösa trion Centern, Miljöpartiet och Folkpartiet dansar som vanligt runt 4-procentsspärren, men alla klarar sig av någon anledning kvar

Men på sommaren ett par månader innan valet hände något sensationellt. Folkpartiets ledare Lars Leijonborg gick ut från ingenstans och krävde att invandrare som kom till Sverige skulle genomgå ett språkkrav för att få bli svenska medborgare. Resten är väl historia. Folkpartiet fick 13% i valet, kvällstidningarna fick spel, publicerade tecknade bilder på Leijonborg med päls, tassar och en gul man och så rubriken LEIJONKUNGEN överallt.

 

Det var detta fula lilla trick av Lars Leijonborg som stack ut under valet 2002. Hade den ägt rum i dagens valrörelse hade någon väl knappast ens noterat den i den enorma mängden av populistisk sörja som vi nu tvingas vada genom dagligen. Det finns snart sagt inte ett enda parti som längre avstår från att angripa svaga och minoriteter för att kunna fånga upp de invandrarfientliga väljarströmmarna som oroligt rör sig mellan partierna i mitten och på högerkanten. Jag läste i veckan hur KD:s partiledare Ebba Busch-Thor och Lars Adaktusson (KD:s talesperson inom integrationsfrågor) gick ut i en debattartikel i Expressen och krävde ett förbud mot böneutrop. Det var hårda, bestämda ord. De kunde ”under inga omständigheter” acceptera böneutrop. Det hette också att böneutropen är ”en påminnelse om islamistiskt förtryck”. Och att de ”tränger in i människors hem”. Och så vidare, och så vidare, och sen ett benhårt krav: i det här landet ska ingen muslim få ropa ut sin tro. Det måste förbjudas omedelbart. 

 

Jag vet knappt om det är värt att prata om debatt-texten i sig. För det är ju bara populistiskt trams, ingen bryr sig väl egentligen om det här förslaget, allra minst de två som skrev det. Men om man ska säga något så vore väl ändå det rimliga att vi ändå tillåter muslimer att praktisera sin tro här i det religionsfria landet Sverige. Och om det eventuellt finns folk som störs av ropen så får man väl lösa det från fall till fall, av kommunen. Precis som man väl löser lokala problem om någon har problem med en kyrkklocka som låter för mycket.

 

Texten är bara intressant om man ser den som ännu ett exempel på den rent populistiska politik som nu äger debatten totalt. Det är en islamist-skräck som KD fångat upp och som de nu vill göra politik av. Som så många andra partier före dem i det här valet. Parti efter parti, förslag efter förslag handlar om att ingjuta skräck i väljarna. Jag har aldrig tidigare varit med om en valrörelse där så mycket är fokuserat på att säga nej till olika saker. Nej till böneutrop. Nej till vård av papperslösa. Nej till religiösa friskolor. Jag tittar i skrivande stund på en livefeed från SD:s valkonferens och möts genast av citatet: "Vi ska inte hysa utländska mördare."

Nej till utländska mördare, alltså.

Hela rörelsen är mörk och nej-orienterad. Den tar fasta på vanliga människors skräck, och sen släpper den inte taget. Alla partier gör vad de kan för att hitta det här årets variant av 2002 års språkkrav på invandrare. Det är sorgligt, förstås, men jag tänker att det inte kan lyckas den här gången. Det parti som verkligen vill skapa en sensation det här valet borde göra något helt annat. I en valrörelse där alla använder skräck och populism, så borde det omvända kunna utgöra den stora knallen. Tänk det parti som plötsligt presenterar en riktig vision för landet, en uppsamling äkta idéer som alla bygger på en tro på Sverige och på samhället. 

 

Ge mig ett sånt parti. 

 

ALEX  SCHUMAN 

 

Ge mig det parti som börjar säga JA istället för NEJ och jag ska rösta på det. 


Mycket bra från FB

Här kommer det första av mina kommande artikelar som jag tycker är riktigt bra och vill spara för att kunna gå tillbaka till vid senare tillfälle!


I denna artikeln klär artikelförfattaren fullständigt av GP ledarskribent Alice Teodorescu. 

----------------------------------

 

 

Nu när jag har GP på tråden känns det rätt att fortsätta granska Alice’s senaste artikel. Alice berättade om sjukhusbesöket med sin tremånaders bebis och hur bedrövlig det var när bebisen inte fick den vård Alice tyckte att barnet skulle få. Sjukvården levererar inte upp till hennes förväntningar och trots att hon inser att vården saknar personal drar hon slutsatsen att vårdens problem beror bl.a.  på migrationen. 

 

Som skribent verkar Alice ha blivit mer och mer likt en katt. Hur än man kastar katten upp i luften kommer den att landa på marken på fyra ben. I Alice’s fall verkar det som att alla problem i Sverige beror på migrationen. Med det vänder jag mig därför till dig, Alice:

 

Med de argument du framför i din artikel undrar jag varför du och din mamma ens kom till Sverige en gång? Ni kom hit och använde resurserna som tillhörde svenskar. Din mamma och du fick gratis sjukvård och du fick gå i skolan gratis. Du fick även möjligheten att utbilda dig till jurist. Helt gratis. Mycket av de resurser som egentligen skulle gå till ursprungsfolket i Sverige har du unnat dig. Jag undrar varför du tycker det var rimligt att du och din mor fick samma likvärdiga möjligheter som andra svenskar, samtidigt som du inte anser att de som kommit hit senare ska få det? Jag undrar även hur det skulle gå om din mamma hade stannat kvar i Rumänien? Inte helt osannolikt vore att du som född i ett fattigt land skulle känna dig tvungen att söka dig till Sverige, kanske för att sitta på gatan och tigga? 

 

Men vad glad jag och många andra blir när vi tänker att din mamma hade mod och vilja att kunna bryta bandet med hemlandet och söka efter en bättre framtid för dig. Jag gillade den debatt du startade i början när du påminde alla om vikten av individens frihet men det verkar som att det inte finns så mycket av de värderingar kvar i dina texter.

 

Din mamma tog med dig till Sverige där medborgarna betalar skatt för en gemensam välfärd så att alla som bor i Sverige ska få möjligheten att gå i skolan och få sjukvård när de behöver det. Det är dock för mig en fullständig gåta varför du som har unnat dig gratis sjukvård och utbildning under uppväxten nu förespråkar att nyanlända ska betala sin sjukvård själva för att du som betalar skatt ska få den vård du själv anser att du ska få? Att skattepengar bara ska finansiera vård till svenskar som har bott här länge? Hur ska någonsin flyktingar som kommit hit från krig kunna betala själva för sin vård och utbildning? Förespråkar du nu ett land med ett system där det finns andrahands medborgare som inte har råd att söka läkare? Som dör utan medicin eller vård och som inte har råd att gå i skolan? 

 

Sjukvårdens problem beror på personalbrist och inte på migration. Lönen, arbetsmiljön och arbetsbelastningen inom vården gör att många unga inte söker sig till vården idag. Fråga mig som är barnmorska. Du påstår att vårdens problem är migrationens fel. Jag skulle snarare hävda att invandrare har räddat vården i Sverige. Det är tack vare invandrare som vården ändå fungerar idag. Om någon i Sverige skulle utlysa en enda dag strejk för personer med utländsk bakgrund som jobbar i vården, skulle den dagen hälften av sjukvården behöva stängas ner. Många invandrare är utbildade till läkare, tandläkare, sjuksköterskor och undersköterskor som jobbar inom vården. Hur skulle vården med åldrande befolkning i Sverige få tillräckligt många att arbeta där utan migration? 

 

Svensk sjukvård som drivs av professionell personal är i världsklass men vi har många utmaningar såsom brist på specialistsköterskor vilket måste hanteras. Du skriver att du inte borde skickats hem från sjukhuset med ditt barn. Jag undrar vem det är som gör bedömningen om din son ska läggas in eller skickas hem - du eller läkaren på akuten? Jag antar att den läkare som undersökte ditt barn gjorde bedömningen att ditt barn inte skulle läggas in utan skickas hem. Ditt barn blir försämrat och du söker igen varvid läkaren gör ny och annan bedömning. Du är till slut inte nöjd med hanteringen och som redaktör på en av Sveriges största tidningar skriver du en ledare om hur dåligt vården fungerat vid ditt besök? 

Jag undrar vem vågar möta dig nästa gång när du söker för ditt barn? För det sätter enorm press på personalen för att göra rätt prioriteringar. Jag undrar om alla medborgare som velat bli behandlade annorlunda har samma makt för att göra sin röst hörd som du när du använder ledarsidan för personligt egensyfte.

 

Du anser att du betalar skatt och därför ska få den service du anser att du ska ha? Sjukvården funkar inte riktigt som en vanlig hotellverksamhet. Sjukvårdspersonalen måste ständigt göra rätt prioriteringar, annars kan onödig inläggning och vård av en mindre sjuk patient leda till att en annan som behöver akut hjälp inte överlever. Sjukvården och dess personal kan aldrig basera sitt arbete på hur mycket en person betalar i skatt. Om just dina betalda skattepengar skulle gå direkt till den välfärd du använder gratis, skulle de inte ens räcka till telenätverker för att du skulle kunna ringa 112 nästa gång du behövde hjälp. 

 

I Sverige finansierar vi välfärden och sjukvården med gemensamma skattepengar. En del betalar mer, en del mindre. Men vi har bestämt att vi inom sjukvården inte ska göra skillnad på folk utifrån hur mycket skatt de betalat. Alla som bor i Sverige ska ha rätt till jämlik vård. Därför behöver vi ständigt prioritera för alla kan inte få allt. Varken du eller någon annan.


Nytt avslitt i mitt "bloggande".

En gång i tiden trodde och ville jag förändra världen och var mycket aktiv på denna blogg.
Men tiden kommer i kapp en. Nu har jag blivit pensionär och har funderat på att helt lågga ner denna blogg. 
 
Men så kom jag på en annan ide. 
 
Vill ha något ställe där jag samlar på bra artikla jag läser i olika sammanhang. Och att jag kan gå tillbaka och påminnas om dessa artiklar. Många artiklar från ETC kommer säkert att hamna här. 
 
Lite då och då kommer jag säkert att skriva lite personliga inlägg. 
 
Den som lever får se hur det blir;)  Som nybliven pensionär vet man ju inte riktigt år från år hur länge man får vara med och leka;)

RSS 2.0