Mycket bra från FB

Här kommer det första av mina kommande artikelar som jag tycker är riktigt bra och vill spara för att kunna gå tillbaka till vid senare tillfälle!


I denna artikeln klär artikelförfattaren fullständigt av GP ledarskribent Alice Teodorescu. 

----------------------------------

 

 

Nu när jag har GP på tråden känns det rätt att fortsätta granska Alice’s senaste artikel. Alice berättade om sjukhusbesöket med sin tremånaders bebis och hur bedrövlig det var när bebisen inte fick den vård Alice tyckte att barnet skulle få. Sjukvården levererar inte upp till hennes förväntningar och trots att hon inser att vården saknar personal drar hon slutsatsen att vårdens problem beror bl.a.  på migrationen. 

 

Som skribent verkar Alice ha blivit mer och mer likt en katt. Hur än man kastar katten upp i luften kommer den att landa på marken på fyra ben. I Alice’s fall verkar det som att alla problem i Sverige beror på migrationen. Med det vänder jag mig därför till dig, Alice:

 

Med de argument du framför i din artikel undrar jag varför du och din mamma ens kom till Sverige en gång? Ni kom hit och använde resurserna som tillhörde svenskar. Din mamma och du fick gratis sjukvård och du fick gå i skolan gratis. Du fick även möjligheten att utbilda dig till jurist. Helt gratis. Mycket av de resurser som egentligen skulle gå till ursprungsfolket i Sverige har du unnat dig. Jag undrar varför du tycker det var rimligt att du och din mor fick samma likvärdiga möjligheter som andra svenskar, samtidigt som du inte anser att de som kommit hit senare ska få det? Jag undrar även hur det skulle gå om din mamma hade stannat kvar i Rumänien? Inte helt osannolikt vore att du som född i ett fattigt land skulle känna dig tvungen att söka dig till Sverige, kanske för att sitta på gatan och tigga? 

 

Men vad glad jag och många andra blir när vi tänker att din mamma hade mod och vilja att kunna bryta bandet med hemlandet och söka efter en bättre framtid för dig. Jag gillade den debatt du startade i början när du påminde alla om vikten av individens frihet men det verkar som att det inte finns så mycket av de värderingar kvar i dina texter.

 

Din mamma tog med dig till Sverige där medborgarna betalar skatt för en gemensam välfärd så att alla som bor i Sverige ska få möjligheten att gå i skolan och få sjukvård när de behöver det. Det är dock för mig en fullständig gåta varför du som har unnat dig gratis sjukvård och utbildning under uppväxten nu förespråkar att nyanlända ska betala sin sjukvård själva för att du som betalar skatt ska få den vård du själv anser att du ska få? Att skattepengar bara ska finansiera vård till svenskar som har bott här länge? Hur ska någonsin flyktingar som kommit hit från krig kunna betala själva för sin vård och utbildning? Förespråkar du nu ett land med ett system där det finns andrahands medborgare som inte har råd att söka läkare? Som dör utan medicin eller vård och som inte har råd att gå i skolan? 

 

Sjukvårdens problem beror på personalbrist och inte på migration. Lönen, arbetsmiljön och arbetsbelastningen inom vården gör att många unga inte söker sig till vården idag. Fråga mig som är barnmorska. Du påstår att vårdens problem är migrationens fel. Jag skulle snarare hävda att invandrare har räddat vården i Sverige. Det är tack vare invandrare som vården ändå fungerar idag. Om någon i Sverige skulle utlysa en enda dag strejk för personer med utländsk bakgrund som jobbar i vården, skulle den dagen hälften av sjukvården behöva stängas ner. Många invandrare är utbildade till läkare, tandläkare, sjuksköterskor och undersköterskor som jobbar inom vården. Hur skulle vården med åldrande befolkning i Sverige få tillräckligt många att arbeta där utan migration? 

 

Svensk sjukvård som drivs av professionell personal är i världsklass men vi har många utmaningar såsom brist på specialistsköterskor vilket måste hanteras. Du skriver att du inte borde skickats hem från sjukhuset med ditt barn. Jag undrar vem det är som gör bedömningen om din son ska läggas in eller skickas hem - du eller läkaren på akuten? Jag antar att den läkare som undersökte ditt barn gjorde bedömningen att ditt barn inte skulle läggas in utan skickas hem. Ditt barn blir försämrat och du söker igen varvid läkaren gör ny och annan bedömning. Du är till slut inte nöjd med hanteringen och som redaktör på en av Sveriges största tidningar skriver du en ledare om hur dåligt vården fungerat vid ditt besök? 

Jag undrar vem vågar möta dig nästa gång när du söker för ditt barn? För det sätter enorm press på personalen för att göra rätt prioriteringar. Jag undrar om alla medborgare som velat bli behandlade annorlunda har samma makt för att göra sin röst hörd som du när du använder ledarsidan för personligt egensyfte.

 

Du anser att du betalar skatt och därför ska få den service du anser att du ska ha? Sjukvården funkar inte riktigt som en vanlig hotellverksamhet. Sjukvårdspersonalen måste ständigt göra rätt prioriteringar, annars kan onödig inläggning och vård av en mindre sjuk patient leda till att en annan som behöver akut hjälp inte överlever. Sjukvården och dess personal kan aldrig basera sitt arbete på hur mycket en person betalar i skatt. Om just dina betalda skattepengar skulle gå direkt till den välfärd du använder gratis, skulle de inte ens räcka till telenätverker för att du skulle kunna ringa 112 nästa gång du behövde hjälp. 

 

I Sverige finansierar vi välfärden och sjukvården med gemensamma skattepengar. En del betalar mer, en del mindre. Men vi har bestämt att vi inom sjukvården inte ska göra skillnad på folk utifrån hur mycket skatt de betalat. Alla som bor i Sverige ska ha rätt till jämlik vård. Därför behöver vi ständigt prioritera för alla kan inte få allt. Varken du eller någon annan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0