Saudiarabien största terroristerna

 

Trodde du att det fanns ett krig mot terrorismen? Glöm det. Det finns inget krig mot terrorn. Det är bara en ursäkt för att skaffa olja och förfölja och misstänkliggöra vanliga människor.

Om man vill göra affärer med en diktatur, kanske det är bäst att använda ett annat ord. Annars finns ju risk att man uppfattas som lite otrevlig. "Spännande land med populära ledare och icke valt parlament" kanske? Fråga Sveriges ambassadör i Saudiarabien! Han har många omskrivningar.
 


På World Trade Center i Stockholm har Business Sweden bjudit in till frukostseminarium för att locka svenska kapitalister att investera i Saudiarabien. Business Sweden ägs av stat och kapital tillsammans. Målet är att hjälpa svenska företag att exportera och etablera sig utomlands.

 

Vapenaffären med Saudiarabien blev inte av, säger de något moloket, men nu vänder vi blad, för den svenska regeringen vill öka samarbetet! Mikael Damberg vill att det utvecklas, han har särskilt nämnt Saudiarabien som ett land vi bör fokusera på. Och en kapitalist som inte är hurtig och ser framåt är snart ingen kapitalist längre, så här finns igen plats för att vara bitter! Nu finns andra möjligheter, exempelvis för hälsosektorn, lantmäteri och utbildningssektorn.

 


 
Saudiarabien, berättar de, är ett mycket spännande land. Det går inte att ignorera en så viktig aktör i regionen - "inte minst säkerhetspolitiskt." Vidare säger de att kvinnorna i Saudiarabien talar mycket, mer än i exempelvis Slovakien. Det finns en otrolig kraft bland kvinnorna och svenska företag ger dem möjligheter att jobba. "Jag besökte en gång ett hälsoseminarium i Riyadh", berättar en av Business Swedens anställda, "och där var 130 av 200 närvarande kvinnor- detta skulle aldrig hänt i Sverige!"
Saudiarabien har ett ökat fokus på hållbarhet, samt talar mycket om antikorruption och prioriterar transparens. "Vi behöver en stabil relation mellan våra länder, vi behöver tala med varandra istället för om varandra" konkluderar Business Sweden.
 


Ambassadör Dag Juhlin-Dannfelt tar vid och berättar att Saudiarabien är: "ett land med kontraster, ett missförstått land, samt ett land där mycket händer. Kvinnor tar allt större plats. Visserligen är det inte ett valt parlament" men, säger ambassadören: "utvecklingen måste ske i viss takt. Det går inte att rusa fram, då skapas friktion. Kodordet är stabilitet och utveckling. Kronprinsen Muhammed bin Salman" fortsätter han, "anses vara mycket kunnig och vida respekterad. Han är populär i Saudiarabien då han är ung, och äntligen ser människor någon som är på samma våglängd som dem."
 


Ingen nämner diktatur. Ingen nämner att det här är ett land som fortfarande utdömer dödsstraff för häxeri, vars stat håller sig med ett "anti-häxkrafts-departement", och som har avrättat mer än 100 personer i år, ofta genom att hugga huvudet av dem. Att fackföreningar är förbjudna precis som kollektivavtal och offentliga politiska möten. Att kvinnor inte är myndiga och att kvinnokämpar i landet har jämfört sin situation med slaveri.
 


I förbigående säger någon att kvinnor inte får köra bil, men att det ligger ett dokument någonstans och väntar på att presenteras där denna rättighet garanteras. För övrigt är det ju så bra, menar alla talare, att svenska företag kommer dit, då exporterar vi vår kultur och kan påverka. Exakt hur är det ingen som nämner och inte heller verkar kapitalisterna så intresserade. De frågar mest om Business Sweden kommer att ge dem bidrag för att ersätta "alla de miljoner vi lagt ner på att etablera oss i landet."


 
Ingen nämner heller att utan Saudiarabien skulle aldrig Al Qaida, Isis eller Boko Haram ha funnits. Det är Saudiarabien som är den största finansiären och inspiratören till rörelser som dessa. Genom direkt stöd, genom fonder eller privata donationer från mäktiga individer. Saudiarabien är ansvarig för Isis, den mördarmaskin som nu drar fram och driver hundratusentals människor på flykt - även om Isis nu visserligen vänt sig emot det saudiska kungahuset och hotar även dem. Saudiarabien har lagt miljarder på att sprida wahabismen runtom i världen. (Läs till exempel Patrick Cockburns nya bok "The Rise of the Islamic State") Resultatet är inte bara totalitarianism och krig, utan att islamofobin ökar då många blandar ihop wahabismen med islam. Den som handlar med landet måste ge 20% av profiten till den saudiska staten. Nämns detta här på seminariet, vad pengarna kan användas till?


 
Nej. För det här är USA:s bästa vän, världens största oljenation, ett land man kan förlåta allt, till och med att det attackerar en, trots att 15 av 19 involverade i 11 september-attacken var saudier, behöll USA sina goda relationer med landet, rev ut de delar av rapporten som handlade om Saudiarabien och startade istället krig mot Irak, som inte hade något med saken att göra.


 
Trodde du att det fanns ett krig mot terrorismen? Glöm det. Det finns inget krig mot terrorn. Det är bara en ursäkt för att skaffa olja och förfölja och misstänkliggöra vanliga människor, typ vårdbiträden i Örnsköldsvik som kommer från muslimska länder. De verkliga terroristerna är västvärldens bästa vänner.


Kommentarer
Postat av: Elisabeth Östberg

Riktigt bra och det snackas aldrig om det. Ja ja man kan läsa om det i ETC men i stort förvillas vi alla av ord som inte är förankrade utifrån verkligheten

2015-09-05 @ 19:31:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0