Erkki Kähärä en otrolig entusiast

 
Erkki Kähära är idag pensionär sedan ett par år tillbaka. Under sin aktiva skidkarriär var han Götalands bästa skidåkare i många år på 1970-talet. Bland meriterna finns också 45st distriktsmästerskap i skidåkning och ett par i terränglöpning i Göteborg, ett Veteran-VM brons i Lake Placit USA 1987, med mera. Kommer själv ihåg när jag lyssnade på radiosändningarna (inga TV-sändningar på den tiden) från Vasaloppet där Erkki ofta var med i tätgruppen långt fram i loppet. Var själv vittne till när Erkki slog Mats Erixon på terräng-DM i löpning 4km på ren vilja.
 
Några av er kanske minns skidloppen i Göteborg på 1980-talet bl.a. Lisebergloppet och runt Ruddalen med många storstjärnor i startfälten. Det var Erkki som var den drivande kraften i loppen. Erkki lyckades samlade många i världseliten som tex Gunde Svan, Thomas Wassberg och på den tiden världens bäste norrmannen Björn Dähli till loppen. Och detta mycket beroende på han var mer eller mindre personlig vän med många av dom sedan hans egen skidkarriär. Loppen var mycket populära och samlade många tusen åskådare och Leif ”Loket” Olsson var naturligtvis speaker.
 
 
Men tillbaka till nutid. De senaste åren har Erkki vintertid kämpat med att försöka få ett skidspår igång i Skatås för alla oss Göteborgare. Snön hämtas i form av isskrap från Hedens isbana, Ruddalen, Skarpe Nord i Kungälv etc… med lastbilar. Lastbilar som han till viss del fått sponsrat genom sitt enorma engagemang och kontaktnät. I år hade han och hans medhjälpare efter 100-tals timmars jobbat ihop ett ca1000m långt skidspår som var klar annandag jul (26 dec). Härligt för skidåkarna i Skatås och Göteborg men bara efter någon vecka börjar det regna och tövädret förstörde fullkomligt allt jobb med spåren som försvann helt.
 
 
Se vad fint spår det har blivit i Skatås.
 
 
 
Tänkte själv nu måste väl karl ändå ge upp årets skidspår. Icke sa Nicke – inte gav Erkki upp för det ”lilla bakslaget”. Full fart igen så fort det blev minusgrader igen och efter 100-talet nya timmars mer jobb, dag och natt, är han klar och öppnade spåret igen den 15 januari. 1000m välpreparerat skidspår för Göteborgarna som vill åka skidor och träna för årets Vasalopp är klart. Men han är inte nöjd med det utan har som mål att bygga ut till 2000m. Han har inte bara kämpat med själva uppbyggandet av skidspåret utan också mot olika instanser i kommun och fritid för att få tillstånd och viss hjälp. Dessutom mot fotbollspelare, hundar och andra som går i spåret. Och folk som inte vill betala spåravgiften på 60kr om dagen, eftersom dom kanske tror Erkki blir miljonär på verksamheten och att det borde vara gratis. När sanningen är att han inte tjänat någonting ekonomiskt på det.
 
 
 
Lyckan ligger nog på ett annat plan för Erkki. Kanske att klara det som ingen annan kan/orkar och många tror är mer eller mindre omöjligt! Men man undrar ändå vad som driver honom och hur karl orkar både fysiskt och psykiskt ??

Kommentarer
Postat av: lena ljung

Alla dom som jobbar ideelt på något sätt, ska ha en stor eloge för sina engagemang. Dom är guld värda för många.

2013-01-24 @ 17:26:32
Postat av: Lilian &Lars-Erik Berg

Instämmer. Det finns andra drivkrafter än pengar som är mycket starkare.

Svar: Ja fortfarande hos vissa människor. Vilket är befriande!
currestankar.blogg.se/curre

2013-01-30 @ 09:51:08
Postat av: Berndt Hallberg

Håller med båda föregående skribenter även om det också innebär att jag ger mig själv en klapp på axeln men det är ok tycker jag.

2013-01-30 @ 20:47:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0