Lugn eller engagerad

Varför får ”alltid” en lugn, beräknande, strategisk tänkande människa mer respekt än en entusiastisk, spontan engagerad människa? För det första som vanligt, kan man ju inte riktigt hjälpa vilken typ av personlig karaktär man som människa fått med tanke på arv, miljö och uppfostran. Men kanske är de kalla, lugna, beräknande strategiska människorna generellt intelligentare än motsvarande engagerad personer som ofta uppfattas som aggressiv.  Varför anses det inte accepterat att vara riktigt engagerad i en diskussion och av ”motståndarna” uppfattad som aggressiv? Nej man skall hålla sig lugn och inte brusa upp. DÅ är man en som tydligen människorna lyssnar på och har respekt för hur djävla idiotisk deras uttalanden är. Ta t.ex. bankdirektörerna (mitt favoritämne) när dom helt  lugnt och välplanerat står och motiverar sina löner och inte minst att dom måste ha bonus för att göra ett riktigt bra jobb. Hallelulja.

Varför är det så farligt att säga vad man tycker även om det ibland kan uppfattas vara provocerande och aggressivt av motparten? Varför blir man mer respekterad när man har en strategi bakom ”allt”, är lugn, beräknande och välplanerad.  Varför är det så viktigt att säga rätt saker i rätt ordning annars är det inte bra. Varför är det bättre att i vissa fall hålla strategin hemligt för vanligt mindre vetande aggressiva ifrågasättande personer?  Vad är man rädd för?

 

Pekka Dahlhöjd är en mycket kontroversiell tränare i friidrottens Hus. Jag har själv åtskilliga gånger varit irriterad och t.o.m. förbannad för att han t.ex. gett min aktiva ”goda” råd dock vet jag i all välmening. Han har ju kanske också svårt att förstå att andra vill träna på ”hans” stavhoppsbana i F-Hus. Ibland har han dessutom  inte följt Husets regler och burit sig klumpigt åt. Skall han portas från F-Hus för den sakens skull, vilket tydligen vissa starka krafter vill. Pekka har ett gott hjärta, brinner för sin uppgift och har som anställd tränare i 20-talet år varit fantastisk framgångsrik i den rollen. Han har tillsammans med Tomas Kyöttile producerat ett antal världsstjärnor. Det får inte plats på denna sida hur många SM-medaljörer i olika åldrar han hjälpt fram. Sist men inte minst bryr han sig lika mycket om och hjälper dom som inte har samma talang. Men problemet är att han inte alltid kan behärska sitt temperament och protesterar högljut om han uppfattar något vara fel. Värst av allt han följer inte alla viktiga uppsatta regler i Huset.

Man kan ju undra hur Lars Andersson kan bli utsedd till årets friidrottstränare genom att ha haft 1 enda aktiv i hela sitt liv, när det finns tränare som Pekka Dahlhöjd. Tyvärr Pekka det är inte antalet år i ”tjänst” eller kvaliteten och kvantiteten som gäller. Dessutom får man inte uppföra sig som dig för då får man inga fina priser i dom fina församlingarna.

 


Kommentarer
Postat av: Christian Thomasson

Min lekmannateori är att man har uppfattningen att en som är spontan och entusiastisk har nära till känslor och då fattar man snabba beslut som inte är genomtänkta efter som spontanitet och känslor står i motsats till rationellt tänkande. En spontan tanke anses inte genomtänkt...

2011-11-05 @ 07:51:17
Postat av: Elisabeth Östberg

Du behäver knappast skriva vem som skrivit det här senaste. Mycket bra Curre. Mycket mycket bra!!!! Välkommen hem från golfen somåskådare.

2011-11-05 @ 15:02:38
Postat av: kjell selander

Fast nutida hjärnforskare anser nog mera att du inte kan fatta optimala beslut utan bra kontakt med dina känslor. Det finns annan forskning som tyder på att de intuitiva besluten är överlägsna de genomtänkta- SÄRSKILT vid viktiga beslut.

2011-11-18 @ 15:20:12
URL: http://kjellbrellsworld.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0