Psykiatrin kollapsar

Psykiatrivården håller på att kollapsa?  Är någon förvånad? Inte jag i alla fall!

Det finns 1000-tals vårdplatser Göteborg för fysiska skador men bara en bråkdel av det för psykiska skador. Nu när den psykiska ohälsan ökar explosionsartat i dagens hårda samhälle räcker inte vårdplatserna.

Det finns ju många anledningar. En är väl att det är lättare att se om man brutit ett ben än har psykiska problem. Men alla vet väl att utbrändhet är mer eller mindre en folksjukdom i dagens stressiga samhälle.

Själmord hör ju ihop med psykisk ohälsa, eller hur! I dagens GP skriver Monica  Selin att  det varje år dör fler personer i världen i självmord än krig och mord tillsammans. I Sverige dör ca 5 gånger så många (1500st) i självmord som i trafiken (3-400st).  Är det inte skrämmande!? Än mer skrämmande att det satsas 100miljoner i trafiksäkerhetsforskning och 3 miljoner i förebyggande självmord om året. Det har gått över två år sedan folkhälsoministern uttalade en Nollvision för självmord precis som det finns en Nollvision i trafikdödade. Inte konstigt att bildöden minskar och självmorden ökar bland ungdomar!

För inte så länge sedan läste jag att man skulle satsa 100 miljarder på infrastruktur (vägar-tåg etc)  dom närmaste åren. Mitt förslag blir då att man istället skulle göra den mycket revolutionerande ”stora” omfördelningen  att ”bara” satsa 99 miljarder på infrastruktur  och 1 miljard = 1.000 miljoner på självmordsförebyggande forskning och åtgärder!  Jag är övertygad att det skulle spara måååånga liv. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0