Låt barn vara barn

Det har varit mycket prat om tidig specialisering inom idrotten i veckan. Bl.a. i debatt i TV med på ena sidan ledare/föräldrar som menade att tidig sprecialisering är nödvändig och avgörande för att lyckas bli elitidrottare. På andra sidan Magnus Hedman och Christian Olsson som förespråkade att lek för barn är bättre och dessutom ger större möjligheter att lyckas som idrottare i längden.

 

Man har svårt att förstå att vuxna människor inte kan förstå att barn skall få vara barn. Det viktigaste i en idrottskarriär är aldrig att vara bäst när du är 8-10-12-14 år.

Problemet är inte att barn inte förstår det, problemet är att vuxna inte gör det.

Det är bra att den här debatten blossar upp lite då och då, för fenomenet existerar överallt i idrottens Sverige. Mest i lagidrotter och redan toppning av lagen inte sällan i 8-9-10årsåldern i fotboll, handboll, innebandy och allra värst tror jag i ishockey.

Men även i individuella idrotter som bl.a. min egen älsklade friidrott luras många tränare/föräldrar att sätta press på ungdomarna alldeles för tidigt dock oftast något senare i typ 14-15-16 årsåldern. Vuxna människor/ledare inte sällan föräldrar - älskar att skryta om att deras lag deras nio åringar är bäst i stan eller att deras gäng gått till final i Gothia Cup. Ofattbart att vuxna människor låter detta ske.

Per Crona - en av landets absolut klokaste friidrottstränare, speaker, tävlingsarrangör......
Här i skatås som tränare för sina käraste ÖIS-are.

 

Det finns inte en enda människa i hela världen som kan se på ett lågstadiebarn och säga om det blir en världsstjärna eller inte. Som vår kloke idrottsledare i friidrotten  Per Crona säger – I friidrott kan du inte avgöra förrän i 20-årsåldern om det blir en elitidrottare eller inte !

 

Hade det varit så enkelt att bara de allra bästa små barnen blir bäst av alla så hade vi  tex kastat ut Henrik Larsson,  Zlatan Ibrahimovic, Magnus Hedman etc,etc,etc,- från fotbollen för länge – sen eftersom de mognade senare båda mentalt och fysiskt.

 

Så låt barn vara barn så länge som möjligt för då kan dom bli riktigt duktiga idrottsmän/kvinnor som vuxna 


Kommentarer
Postat av: Steffen Fricke

Kloka ord Curre!

2012-10-07 @ 20:54:21
Postat av: Göran Karlsson

Så rätt, så rätt Curre !

2012-10-08 @ 08:20:46
Postat av: Johannes Mattisson

Som vanligt har du rätt. Problemet är att inte alla vuxna inser detta utan pressar sina små barn. Ä då lösningen att genom lagar förändra beteendet eller är det med upplysning och påverkan i klubbarna. Klubbledare som velar mellan kortsiktiga framgångar och långsiktighet skapa stjärnor mot föräldrarnas krav på framgångar, helst nu.

2012-10-08 @ 14:55:46
URL: http://www.cykelupplevelser.n.nu/blog-201
Postat av: Tomas

Mycket kloka ord, Curre :) Många tycker som du och jag och tusentals andra men detta tyckande kommer aldrig ut i t.ex. media mer än en gång åt gången. Det blir liksom ingen följetong. Men självklart skiter massmedia i detta, för de är ju en av "syndarna" att vilja se yngre och yngre förmågor som gör seniorresultat.
Först gör t.ex. SVT reportage om elitsatsning i lagidrotter och ur fel det är och sen visar man en friidrottstävling där kommentatorerna öser lovord över hur unga förmågor gör världsresultat.

Varför har SvFIF statistik ner till F/P 14 för ? Ja, svaret är ju givet men varför då ?
Statistik skapar konkurrens och det är väl bra men när det är fel personer som läser den, så skapas en slags "hets" att bli bättre än andra. Inte att utveckla sig själv.
Är det etta i statistiken man vill vara eller är det att få så bra placeringar i tävlingar man få ?
Det finns i föreningar o klubbar statistik på klubbrekord ner till F/P 12 år. Är det vettigt ?

Jag säger själv till mina 10-12 åringar att aldrig känna press o hets från någon, utan att göra det de tycker är kul och vill göra. De kanske är arkitekter eller naturvårdare om 10 år ? Vem vet ?

Svar: Instämmer. Bra att du föregår med gott exempel. Finns fler exempel. Först sa SvFIF nej till tex Ungdoms-VM upp till 17 år för att inte sätta press för tidigt. Men nu har man gett sig och är med igen. Kanske för att Johan Rogestedt vann 800m när "hälften av deltagarna ramlade i det loppet. Killen har nu en enorm press på sig. Hoppas han klarar det i längden. I vår klubbs tävlingar ger vi alltid ALLA 12 år och yngre medalj och försöker på detta sätt bidraga till att inte hetsa ungar i låg ålder.
currestankar.blogg.se/curre

2012-10-08 @ 23:50:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0