Internationella kvinnodagen

Trots att internationella kvinnodagen funnits ett antal år kan man väl inte direkt säga att behandlingen av kvinnor i världen i stort har förändrats mer än marginellt. Hedersmord, självbränning, könsstympning, våld mot kvinnor, utstöttning av frånskilda kvinnor, massvåldtäkter i krig, kvinnors mycket begränsade möjligheter deltaga i samhället i stora delar av världens länder, etc, etc, etc, etc, etc.

 

 

Jag vill påstå att det absolut största hindret mot jämlikhet mellan könen är religionens fel!!

 

 

I koranen och/eller bibeln kan det tolkas att en kvinna är värd 1/3-del – 50% – 2/3-del av en man. Det står också att läsa att kvinnans plats är i hemmet och hennes enda uppgift i livet är att ta hand om sin man och sina barn.  Hon skall vara ren och bered att tillfredställa sin man sexuellt när helt han vill. Helst skall hon vara outbildad och inte veta vad som händer utanför hemmets väggar. Kvinnan är moraliskt och intelligentmässigt underlägsen och därför underordnad mannen. Hon skall inte lämna hemmet utan sin mans tillåtelse. Lyder inte kvinnan mannen kan hon straffas med piskrapp. På annan plats i någon av dessa skrifter kan man läsa, att om kvinnan inte skriker tillräckligt högt när hon våldtages skall hon stenas till döds. Detta eftersom handlingen är en hederssak/våldtäkt mot hustruns man eftersom kvinnan är mannens egendom.

Vår värld har förändrats otroligt mycket de senaste 1000-2000 åren med bl.a. många  nya fantastiska uppfinningar och enormt stora förändringar i levnadssätt .  Förutsättningarna har förändrat otroligt mycket i världen dessa 1000 år. Men de urgamla superomoderna religiösa skrifterna som också är skriven för 1000-talt år sedan, är för alldeles för många människor ändå fortfarande den absoluta sanningen. För mig helt ofattbart…….
Vill bara betona att det oftast inte är de enskilda människornas fel, eftersom dom ofta inte är medveta om någon annan "sanning" än vad dom läst i dessa skrifter. Många har ju från mycket unga år varit tvungna att läsa "sanningens skrifter". Det är skrifterna i sig själv och de som utnyttjar dessa till egen vinning på olika sätt man skall kritisera.

 

Som tur är det inte lika illa i de länder som har välutbildade människor mestadels i västländerna. Där blir fler och fler människor medvetna om dessa förljugna skrifter och tar avstånd från dom. Så ett visst hopp finns det väl att det skall bli bättre för kvinnorna  i framtiden.


Kommentarer
Postat av: Elisabeth Östberg

Bra bra Curre och så är det och många ggr glömmer vi hur priviligierade vi är i den värld du och jag bor.

2012-03-09 @ 21:08:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0