Livstids avstängning enda sättet

Inom idrotten har det verkligen gått alldeles för långt nu när man ser och hör hur dopingen breder ut sig och dominerar idrotten och inte minst vår kära friidrott. Vi minns ju alla dopade superstjärnor som Marion Jones, Ben Johnsson, Tom Montgomery, etc, etc, etc,  och hur många t.ex. sprinters och kastare har inte varit avstängda och kommit tillbaka efter 2 eller 4 år (tex. Dwain Chambers, Justin Gatlin, LaShawn Merritt (den sistnämnde hävdade att han tagit medicin för penisförstoring), etc, etc, Haleluija. Dessa kommer tillbaka och tävlar som om ingenting hänt och är kvar uppe i världstoppen!  Fy fan!

På 70-80 talet var ju dopingreglerna lite luddiga och mer eller mindre alla dopade sig ju tydligen i världstoppen. Det var anabola sterioder och bloddoping som dominerade och nu är det epo och annat skräp. Allra värst var ju den systematiska centralstyrda dopingen i länder som Östtyskland och Ryssland. Men dopingen i USA och andra västländer låg nog tyvärr inte så långt efter. Vårt kära Sverige och svenskarna var inte mycket bättre dom med bl.a. Ricky Bruch, Göran Svenson, Stefan Fernholm, Ludmila Enqvist, Linda Haglund och kan vi verkligen vara säkra på att våra svenska världsrekordhållare, under denna ohämmade dopingperiod på 70-80-talet,  verkligen var helt rena? Vad skall man tro?

Lyssnade på ett föredrag av en duktig löpare från ett annat land för ett par år sedan som berättade att han uppsökt dom bästa medeldistansarna i Europa i Spanjorernas träningscenter men upptäckte efter 3-4 månader att hela gänget dopade sig och han fick också möjlighet  att göra samma sak för att nå världstoppen. Icke sa Nicke – ”hur i helvete skulle jag kunna komma tillbaka till mitt hemland om jag åkt fast och kunna leva med den skammen i så fall” var hans svar. Han fick verkligen rätt när Terräng VM närmade sig samma år och  ”hela” spanska gänget inte kom till start bl.a.  på grund av dopingavslöjanden. En av de dopade var Marta Domínguez som 2009 vann  3000m Hinder i VM, och som var vice ordförande i  Spanska friidrottsförbundets aktivkommitte.  Vad skall man tro?

2009 lämnade 5 av Bolt kompisar i Jamaica positivt dopingprov. Men naturligtvis har inte Bolt dopat sig? Vad skall man tro?

Detta är nog  tyvärr bara en skrapning på ytan. Och vad skall man tro om alla dessa helt fantastiska afrikanska löpare, varav ca 100st har sprungit maraton under 2.10 förra året, som har västerländska agenter som ”naturligtvis” vill tjäna pengar på sina produkter.

Det värsta är kanske inte alla de som åkt fast utan de som inte åker fast som troligtvis är dopade. Märk väl att Marion Jones klarade 100-talet dopingtester innan hon åkte fast.

Men allra värsta är det för de för som verkligen kämpar och tränar utan att ta till fusk med doping.

De senaste jag har hört om nu gör ju att man snart gett upp hoppet om en ren idrott

Hörde ett rykte om hur det amerikanska nya långdistansundret går tillväga under Alberto Zalazars ledning sponsrade av Nike. Man skickar aktiva till New Mexico och tränar skiten ur dom för att framkalla ett sjukdomstillstånd ” hypo tyreos”.  Sedan skickas de aktiva till en utvald läkare som konstaterar/bekräftar sjukdomen och ordinerar mediciner som enligt samma rykte påverkar den naturliga produktionen av epo. Sim Salabim. Va fan vet jag vad som är sant eller falskt? Men va skall man tro?

För bara några enstaka dagar sedan i Diamond League i Paris, kom 2 tidigare dopingavstängda tjejer Mariem Alasoui Selsouli Marocka och Asli Cakir Alptekin Turkiet som just avtjänat sina dopingstraff tillbaka och utklassade på 1500m årets tidigare överlägsna världsettan nysvensken Abeba Aregawi . Vad skall man tro?                

Tyvärr så tror jag det enda raka är att en gång för alla inom friidrottens tillämpa livstids avstängning för alla som ertappade för doping. Inte skall tidigare avstängda kunna komma tillbaka som ingenting hänt och dra fördel av sin tidigare doping. Inte skall odopade ärliga människor inte ha en ärlig chans att tävla på lika villkor om medaljerna! Det skall inte finnas några som helst tvivel om att några dopade är med på startlinjen. Eller hur!

Är naturligtvis inte helt dum och tror att detta kommer att lösa hela problematiken. Och att det alltid kommer att finnas tveksamma gränsfall och nya vägar att dopa sig. Men om dom blir avstängda på livstid tror i alla fall jag att det kommer att vara avskräckande. Och om det överhuvud taget skall finnas någon möjlighet att få rättvisa tävlingar på sikt och få riktigt trovärdighet i friidrotten måste vi våga gå före alla andra idrotter. Och inte minst för att kunna motivera våra egna svenska, och alla andra friidrottare också för den delen, att satsa på vår kära friidrott och kunna tro på att det finns en chans att nå toppen utan fusk/doping.

 

 


Kommentarer
Postat av: Tomas

Faan va bra skrivet och bra funderingar o tankeställare :) !

2012-07-11 @ 21:13:39
Postat av: Slang

Bra inlägg! Måste dock fråga gällande Hypo tyreos. menar du alltså sköldkörtelsjukdomen med samma namn? Som innebär att man har låg ämnesomsättning och normalt medicineras med levaxin?

Tycker det är befriande att du vågar skriva om misstankar mot Kenya. Många svenska löptränare och löpare tror ju att samtliga kenyaner är Moder Theresas kusiner. I samma andetag som de spottas på cykelsporten där tiderna blir sämre och sämre jämfört med när det var som värst hyllas marathonprestationer som är åt andra hållet. Samtidigt vittnas om den dåliga testverksamheten på plats i Kenya. Slår vad om att Musse testas mkt mer frekvent än samtliga kenyaner utanför tävling. Skall man få ut något vettigt måste blodpass användas och tester måste göras ofta och frekvent utanför de stora tävlingarna.

2012-07-11 @ 21:22:00
Postat av: Carina Söderman

Hej Curre!
Tänkte dela med mig av mina tankar.Läser din blogg lite till och från och tycker att du skriver intressant och tänkvärt många gånger.Kanske inte alltid delar dina åsikter men vad gör det.Vi är individer och olika åsikter utvecklar.Så keep upp the good work.

2012-07-12 @ 07:54:52
Postat av: Jeremy Pryce

Ja du Curre, jag vet inte vad du skall tro. Du får la tro det du tror som alla vi andra. Tyvärr lever vi i en värld med varierande samvetsgrad. Personligen är jag inte naiv nog att tro vi någonsin kommer att leva med en idrott med jämna förutsättningar. Det är en utopi. Världen är inte rättvis och vi behandlar inte heller alla människor lika.

Jag kan dock förstå din önskan att skapa en rättvis samhälle. Det ligger i ditt socialdemokratiske natur som jag tycker mycket om.

@Slang: Vem skall utveckla den dåliga testverksamheten på plats i Kenya, tycker du? Den kenyanska staten? Och skulle det vara en rimlig begäran tycker du?

Generellt vad gäller straff åtgärder - Jag delar inte din tro att livstidsavstängning skulle avskräcka såpass att vi skulle bli kvitt problemet. Straff påföljden avskräcker sällan de som är kriminellt lagda. De kommer ändå att rationalisera sin handling för sig själva och handla ändå. Överfulla fängelser världen över vittnar om detta. Inte ens dödsstraff avskräcker. Straff avskräcker bara de som redan har högt moral och är egentligen till för att vanligt folk skall känna "lugna" genom att veta/ana att samhället "tar hand om problemet/avvikelser". Ett spel för gallerian egentligen - för samhället är inte ett dugg intresserad av att rehabilitera sina brottslingar. I alla fall inte om man granskar påföljden av hur rättsväsendet fungerar.

Jag är nog rädd för att vi har den värld vi har och kollektivt förtjänar vi den värld vi lever i. Vill man har rent spel, får man börja selektera människor efter moral, och med en gång förstår man det orimliga i det resonemanget. Det enda man egentligen kan göra om man väljer att verka i en miljö som är tävlingsinriktad är att fokusera på att göra det bästa man kan utifrån ens egna förutsättningar. I slutändan tävlar man mot sig själv och borde kunna finna glädje i utvecklingen som kommer av den hårda ansträngningen man utsätter sig för i strävan att bli så bra man själv kan bli. Problemet börjar när vår egen girighet kräver bekräftelse utifrån (ära, berömmelse, pengar). Det är först då man börjar bryr sig om fuskarna, eller hur. Om man har problem med fuskarna inom idrotten borde man börja med att se sig själv i spegeln och adressera ens egna motiv.

This, my humble opinion. Tack för ordet min vän./Jer

2012-07-12 @ 08:02:54
Postat av: Berndt Hallberg

Mycket bra skrivet Curre!
Tyvärr så har du nog mer rätt i dina ifrågasättanden/påståenden än vad som kommer fram i dagsljuset.
Att stänga av på livstid redan efter första avslöjandet är nog ett effektivt sätt att till stor del komma till rätta med problemet.
Berndt

2012-07-12 @ 12:07:03
Postat av: Jeremy Pryce

Ändringen i din text. Du namnger även Gärderud och Patrik.... Vad vinner du på det? Sensation?!? Du gillar att bråka med Sjöberg, va? Onödigt Curre!/Jer

Svar: Jag gillar verkligen inte att bråka med Sjöberg men kan inte som du vara vän med alla!
currestankar.blogg.se/curre

2012-07-18 @ 07:47:01
Postat av: Jeremy Pryce

Mmmmm, well alla är vi olika....

2012-07-20 @ 08:18:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0