Vilket skattesystem är bäst

Jag har inte gjort någon vetenskaplig undersökning och kan på intet säga att allting stämmer till 100%. Mina efterforskningar har gjorts genom att prata med folk på plats i de tre länderna och också dubbelkollat med Wikipedia.

 

------------------------------------------

Det amerikanska systemet ?

6% statlig skatt
ca 15 %  i ”kommunal skatt” tillkommer efter alla avdrag hit o dit för en normalinkomsttagare Sjukförsäkring på allmän nivå infördes först 2010
max 3 månaders barnledighet dock obetald
Pension har ca 2 miljoner krigsveteraner. Annars måste man spara ihop till den själv.
Arbetslöshetsförsäkring finns men i stort sett bara för de riktigt fattiga o handikappade.
Semester är inte lagstadgad utan avtal mellan arbetare o arbetsgivare. Normalt ca 2 veckor.

Universitetsstudier kan kosta allt från några 1000kr till 500.000kr per termin beroende på vilken nivå av skola man väljer/har råd med. D.v.s. om man inte har någon form av stipendium som ca 40 % av studenterna har.  Stipendium kan man erhålla pga. att man är duktig i idrott, musik, teater, matematik, biologi, rent allmänt bra akademiskt, men även vissa minoriteter etc., etc., etc.

Mina kommentarer: Om du som amerikan vill ha samma grundtrygghet som i Sverige får vederbörande lägga minst lika mycket som vi svenskar i skatt dvs. 35 % av sin lön till Sjuk/ Pensionsförsäkringar etc.. Inga större problem för den rika delen av befolkningen. Men de 25 miljoner fattiga måste ju prioritera mat o rum för dagen och har följaktligen inte råd med dessa försäkringar.

 

Det svenska systemet?

40 % genomsnittsskatt där varje medborgare har
25% moms på det mesta
Fri sjukvård
Pensioner vid 65 års ålder - tidigare ca 75 % av lönen men har urholkats betydligt senaste åren.
Arbetslöshetsersättning det 1a året numera. Därefter utstämplad.
1 års betald ledigt vid barnafödsel
5 veckors semester
Universitetsstudier i princip gratis

 

Det sydafrikanska systemet?

38 skatt
14 % moms
Som anställd har du en viss fri sjukvård men inte annars.
Pensionen är  1.250kr/månad oavsett vad du tjänat tidigare under åren om du inte tecknat egen extra försäkring
Arbetslöshetsersättning de första 4 månaderna 80 % av lönen därefter 1250kr/månad.
4 mån betald ledigt vid barnafödsel
4 veckors semester
Universitetsstudier bekostas själv o kan kosta några 1000kr till 100.000kr per termin.

 



Slutledning...................

Man kan naturligtvis gå mycket djupare in i systemen och jämföra allt möjligt som t.ex. ev. barnbidrag, kollektivavtal, bostadsbidrag, barnbidrag etc. etc. Naturligtvis har inget land den helt perfekta lösningen för alla. Det finns det kanske inte tillräckligt med pengar till?

Min slutsats är i alla fall att var man än kommer i världen så har vi i Sverige ett av dom bästa välfärdsystemen. De flesta människor jag pratat med i olika länder skulle med glädje byta till det svenska systemet. Nu har jag ju bara talat med låg o medelklassmedborgare i länderna. ”Naturligtvis” har säkert många av de välbärgade rika höginkomsttagarna en annan syn på saken, tyvärr.

Tyvärr ”måste” väl Sverige kanske följa efter den övriga världen för att kunna konkurera med t.ex. USA, Kina och Sydafrikas genom möjlighet till billig arbetskraft. Jag vill påstå att det är ett slavliknande utnyttjande av de fattiga i dessa länder. Enda möjligheten till förändring åt rätt håll är det ”vi” påbörjat i Europa.  D.v.s.. att vi rika länder (Sverige, Tyskland, England, Frankrike, Holland, Danmark, etc., etc.  dela med oss med de mindre rika länderna (Polen, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien,  etc., etc.,) inom ramen för EU så rikedomarna fördelas och att USA, Sydafrika och Kina anpassar sig till den vägen med mer inriktning på större jämlikhet mellan fattiga o rika. Tyvärr har jag själv inget större hopp om det ”pessimist/realist” som man är. Vi kan bara se i Sverige hur tendensen med rasande fart går mot det amerikanska systemet att de starkaste-inteligentaste människorna får mer och de sämst ställda får det sämre.

Eller har jag fel?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0