Rykten är farliga

Visst är det intressant och samtidigt skrämmande hur rykten kan uppstår. Ibland och förhoppningsvis oftast sprids rykten säkerligen av misstag. Någon säger någonting men kanske lite otydligt som sedan lyssnaren pratar med någon annan om. Ni har säkert alla någon gång spelat leken cirkeln, där första personen viskar någonting till personen bredvid och på liknande sätt genom alla 10 personerna i cirkeln. När den 10e personen säger vad den har hört tror den första inte sina öron hur budskapet förändrat.

Om alla rykten bara uppstod av ett misstag skulle det troligtvis inte orsaka någon större skada utan snabbt redas ut. Men helt annorlunda blir det naturligtvis när någon medvetet  sprider elaka rykten. Då är cirkusen snart igång. På detta sätt kan ett rykte med lätthet förstöra för en enskild person eller en hel organisation eller liknande under lång tid. Plötsligt är det i mångas ögon en sanning det någon har sagt. Om det verkligen har hänt är däremot högst osäkert. Kan förstås kanske uttalat sig precis så, men det kan lika gärna röra sig om ett missförstånd. På ett företag kan folk sitta och sura på varsin kant över var dom tror är sant och vägrar lyssna på varandra, när allt egentligen beror på något som är ett missförstånd, skämt eller en lögn eller bara en lite oskyldig överdrift.

Ryktesspridning är därför ett farligt vapen. Det kan användas av dina fiender för att förstöra för dig, men det kan lika gärna avfyras av misstag, av dig själv eller några av dina vänner. Att sprida rykten och skvallra är kanske mänskligt och kan ge en viss maktberusning och känslan av att veta mer än andra. Det är dock alltid ett destruktivt beteende, som leder kan leda till obehag och irritation för någon.

Hur gör man då för att låta bli att sprida ett rykte? Det är enkelt. Först måste man själv vara oerhört försiktig med vad man säger och skämtar om så det inte uppstår onödiga tveksamheter/rykten. Och om man hör något ryckte gäller det att agera direkt genom att ta kontakt med personen eller organisationen ifråga och ställer raka frågor och berättar för dom om ev. missförståndet.
När det giller information är det också viktigt att ALLA parter får samma information samtidigt och inte strategiskt försöka informera en del först och sedan resten senare.



Tyvärr har jag säkert själv varit delaktig i ryktesspridningar. Oftast omedvetet men också kanske någon gång medvetet. Det minsta lilla rykte kan spridas och skapa mycket större skada än man kanske kan tänka sig.

Så mitt sena nyårslöfte får blir att försöka vara noga med sanningen, inte överdriva och inte skämta för mycket som kan misstolkas eller missförstås. Om du gör det samma kanske världen kan bli lite bättre. Försöka duger.


Kommentarer
Postat av: Cristiana

Bra skrivet! Visst är det precis som du skriver och det är kanske känslan av maktkänslan som driver många till detta men som du skriver, det förstör för otroligt många också. En bra och enkel sak om man tänker till för att som du skriver, försöka göra världen lite bättre och snällare. För snäll, det verkar vara ett ord som inte förekommer speciellt ofta längre

2012-04-22 @ 09:49:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0