Kvinnlig omskärelse

Såg en film igår vid namn ”Öknens blomma” som handlade om en kvinna som blivit omskuren vid 3 års åldern och flytt hemifrån vid 13 års ålder när hon skulle giftas bort. Rekommenderar er att se filmen som är en självbiografi av en känd fotomodell vid namn Dirie Waris.

Könsstympade i  AFRIKA

Fler än 80% av kvinnorna

Djibouti

90-98%

Egypten

97%

Eritrea

89-97%

Etiopien

70-90%

Guinea

99%

Mali

92-94%

Sierra Leone

80-90%

Somalia

90-98%

Sudan (norra)

90%





Könsstympning på bild

Ur Wikipedia,

Kvinnlig könsstympning, också kallat kvinnlig omskärelse innebär  borttagande av hela eller delar av de yttre kvinnliga könsorganen, d.v.s. klitorisinre blygdläppar och yttre blygdläppar. Kvinnlig könsstympning utförs på flickor i olika delar av Afrika och Asien, ibland inom ramen för en initiationsrit, och betraktas i många fall som en förutsättning för att flickan ska kunna gifta sig. I vissa grupper anses ingreppen vara religiöst motiverade, medan de i andra inte alls anses ha att göra med religionWHO beräknar att tre miljoner flickor omskärs varje år, och att totalt minst 100 miljoner kvinnor i världen är omskurna.

I olika delar av världen praktiseras olika former av kvinnlig könsstympning, som är mer eller mindre omfattande. Ingreppet innebär alltid smärta och blödning, och omedelbara medicinska komplikationer som svårighet att urinera uppstår. Långsiktiga medicinska komplikationer  uppstå ofta och beror på vilken typ av ingrepp som gjorts. Problem vid menstruation och med urinvägsinfektioner kommer som ett brev på posten, liksom smärta vid samlag och problem vid förlossning. Som vid alla snitt i kroppen finns också alltid storn risken för infektioner i såret speciellt om man bor i Afrika

.

Vad kan man säga annat än fy fan….om dessa kulturella hemska seder och bruk…

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0