Fri konkurrens alltid bra ?

Svenska livsmedelsverket lade ut en artikel om smarta miljöval på deras hemsida. Bl.a genom att uppmana oss svenskar att minska på köttätandet och öka ätandet av frukt och grönsaker. Dessutom förordade man att handla närproducerad mat. Men aja baja så får man inte göra tycker EM-kommissionen. Mycket troligt är det några av de stora multinationella företagen och deras lobbyister som har klagat och sagt att det är illojal konkurrens.

Men snälla nån. De stora multinationella bolagen får lägga hur många miljarder på reklam och lobbyverksamhet som helst för att vi skall köpa deras skräpmat och annan mer eller mindre oätlig föda. Är det inte bättre att vi försöker förbättra miljön genom att inte behöva frakta djur, frukt, grönsaker, fisk och annat över hela världen. Och inte minst förbättra hela befolkningens hälsa genom att uppmana och informera om bättre levnadsvilkor. Inte konstigt att Sveriges och stora delar av världens befolkning blir tjockare och sjukare och håller på att äta ihjäl sig samtidigt som stora delar av jordens befolkning svälter. Det är allt en fin värld vi lever i.

Är detta förebilden för EU-kommissionens ledamöter

Och vad tror ni Livsmedelsverket gör. J blir livrädda för överheten och ”naturligtvis” lyder man EU-kommissionen och gör om i texten så att den blir utvattnad. Men det viktigaste är att man inte stör den orättvisa illojala fria konkurrens. Som vanligt styr mammon.

Halleluija


Kommentarer
Postat av: Jeremy Pryce

Och de multinationella företagen är väl välkomna att investera nära marknaden (i Sverige) så att de kan förse marknaden med närproducerad föda, eller?



Curre min vän, som jag ser det, så blir stora organisationer tillslut oligarker där makten centraliseras hos ett fåtal människor. Så även hos demokratier. För att dessa fåtal människor skall kunna sköta den stora organisationen på ett effektivt sätt, krävs det en byråkrati. Ju större organisation, ju större byråkrati. Lobby industrin är sprungen ur denna företeelse (Byråkratin). Folk med liknande intressen går ihop och bildar pakt för att försöka få sin röst hörd hos de fåtal som sitter på makten. Ju längre ifrån folket makten är, ju enklare dessa typer av företeelser (lobbyister) kan förekomma. Läs Robert Michels tankar om "The iron law of oligarchy" - (Enklast att läsa sammanfattningen på Wikipedia).



Fri konkurrens fungerar illa om man har stor byråkrati. Konkurrensen blir egentligen inte fri alls, för baksidan av stor byråkrati är en miljö som främjar karteller och liknande för företagandets överlevnad. Jag hävdar att det är inget fel på fri konkurrens i sig, men jag håller med dig om att det är inte bra i ett samhälle med stor byråkrati. Och vad är byråkrati egentligen ett uttryck för? Nån typ av "demokratisk oligarki".



I Sverige gillar man att tro att man är fri och har en sund demokratisk styre. Sanningen är att makten är förflyttad till några få som delegerar ner till kommunerna som i sin tur ger uppdraget till tjänstemän. I verkligheten har vi tjänstemanna styre i Sverige. Är det bättre än oligarki? Ja, i alla fall om befolkningen tycker att de kan påverka den demokratiska processen - men jag vill vara så provocerande att jag hävdar att det är en sken demokrati vi lever i.



Så min slutsats är: rikta din kritik mot byråkratin som ger upphov till det osund företagandet i form av multinationella företag och var inte så hård mot fri konkurrens, som är ett uttryck för frihet. Boven i ditt drama är egentligen byråkratin.....;-)

2011-10-07 @ 00:48:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0