Barn är också människor

Ibland får man lite dåligt samvete att man kanske inte varit en perfekt förälder. Kanske skulle man vara ”tuffare” med att ”tvinga” barnen att tex. läsa sin läxor mer och oftare. Kanske borde man haft mer bestämda regler i uppfostran. Man kan kanske trösta sig med att många undersökningar visat att våra barn inte gör det man vill och säger till dom att göra genom regler utan barn tar mer efter hur föräldrarna själva är och agerar i olika situationer.

Det viktigaste är nog ändå att man accepterar barnen för vad dom är och visar sin kärlek så ofta som möjligt i uppväxten. Vet inte om jag gjorde det tillräckligt under mina barns uppväxt. Det kommer jag inte ens ihåg. Det får väl barnen själva avgöra. Men har man bara försökt göra sitt bästa kan man inte göra så mycket mer och förresten nu är det för sent.

I familjeterapeuten Jesper Juuls senaste bok, Ge plats för familjen, menar han att den bästa barnuppfostran är att ge barnen empatisk vägledning i livet i stället för förmaningar. Han uppmanar istället föräldrar att samarbeta och ge riktlinjer istället för regler. Dessutom blir det sällan en bra lösning på problem när man är upprörd och bråkar med sitt barn.

- Föräldrar använder oerhört mycket energi för att uppfostra barn. Men man kan ta det lugnt och framförallt lita på sina barn, säger Jesper Juul.
- Barn kan inte lyssna och vi måste komma ihåg att ett barn som blir kritiserat lär sig ingenting. Kritik och inlärning går åt motsatta håll, säger Jesper vidare.

Låter det klokt. Ja varför inte. Barn och ungdomar är ju också människor.

 

Ha en trevlig helg…

 

Ps. Fr.o.m. nu kan man lämna en kommentar om man så vill !  Ds


Kommentarer
Postat av: Morgan Persson

Men Curre de här råden skulle jag ha behövt för länge sen

2011-10-28 @ 13:24:20
Postat av: Smsa Låna

Jag hoppas att du fortsätter med att uppdatera din sida - den har verkligen potential :D!

2012-01-12 @ 23:28:51
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0