Alla lika mycket värda

Visst är alla människor lika mycket värda, eller hur! Alla oavsett hudfärg, religion, storlek, var vi bor etc. har vi ju alla samma känslor som t.ex. sorg, glädje, känsel, hörsel, kärlek, hat etc., eller hur!

Men i dag har det återigen visat sig hur olika människors värde är. I dag växlas 1 israel ut mot ca 1000 palestinier. Mest värt är nog trots allt fortfarande ändå ett amerikanskt liv. Men Israel är nog god 2:a ändå. Det finns ju hur många bevis på detta som helst. Lite titt o tätt dör ju 10.000-tals människor i översvämningar , svält, orkaner, och allra värst i krig men det blir ofta inte några stora rubriker i tidningarna för det. Vem tänker på att över en miljon vietnameser dog i vietmankriget, eller 800.000 massakrerades i Rwanda, eller ett par miljoner mördades i Cambodjan … Det finns inga stora manifestationer världen över för dessa händelser mig veterligen. Men när ca 2000 amerikaner dog i attacken mot World Trad Center sörjde hela världen i flera dagar och detta uppmärksammas och kommer säkert att uppmärksammas varje årsdag i framtiden.

Vi svenska är ju egentligen inte mycket bättre. Vår press och journalister ger inte heller något större utrymme och ger inte några större rubriker när det dör 10.000-tals människor likt ovan. Men om en svensk är bland de 10.000-talet döda blir det stora rubriker. Missförstå mig rätt. Naturligtvis är det en oerhörd tragedi när varje dödsoffers anhöriga får reda på att en närstående har dött. Men var finns propotioner?

Naturligtvis kan vi inte gå omkring o sörja varje dag när det dör människor runt om i världen då blir vi ju deprimerade och tokiga allihop och det löser naturligtvis inga av problemen. Men tycker ändå man skall fundera lite över hur olika människors värde verkligen är olika inte minst i vilket land man bor.

Krig har och kommer nog tyvärr alltid vara den värsta form av död.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0