Svensk sjukvård en omöjlig ekvation

Mycket om svensk sjukvård i press-radio-TV den sista tiden. Tyvärr vill jag hävda att debet och kredit aldrig kommer att gå ihop i dessa verksamheter under rådande förhållanden. Varför?

1.      Vi människor kräver så mycket mer sjukvård idag än tidigare generationer

2.      Vi kan utföra så mycket mer sjukvård/specielvård i dag.

3.      Vi lever så mycket längre än tidigare.

4.      Den avancerade nya sjukvården kostar mycket pengar.

Dessutom vill ALLA helst ha en perfekt vård omgående. Just JAG vill ha all service omgående. Får speciellt JAG inte perfekt vård omedelbart är det något fel. Och vår kära press hakar på direkt och får något ”intressant” att skriva om.

 

Visst är det oerhört tragiskt för respektive drabbad människa när det blir någon felbehandling i vården pga mänskliga misstag. Men det är ju människor som sköter vården. Människor kan ibland tyvärr göra fel speciellt när det är stress och underbemanning.

Pengarna räcker helt enkelt inte till för helt perfekt sjukvård  och nolltolerans för fel inom sjukvården. Risken är snart stor att ingen vågar göra någonting och samtidigt byggs stora kontrollapparater (som kostar massor av pengar och försenar sjukvården ännu mer) för att vi skall genomföra nolltolleransen även inom sjukvården. Vi närmar oss med stormsteg situationen i USA där man bara kan få perfekt sjukvård om man har råd att betala själv och har advokater som försöker hitta möjligheter till att tjäna pengar på misstag. Tror tyvärr att samma situation är nära i äldrevården och t.o.m. barnomsorgen också i framtiden.

Tyvärr måste vi räkna med att det blir fel ibland. Vi är inte mer än människor så sluta häng ut de stackars människor som råkar göra fel. Nästa gång kanske det är det du som gör fel. Tänk på det.

 

Vi har det generellt så himla bra i Sverige – Men helt perfekt kan det aldrig bli inte ens i sjukvården.

Det absolut bästa vare naturligtvis att långsiktigt satsa några fler miljarder på förebyggande hälsovård. Börja redan i skolan med information om vad man skall äta och inte minst vikten av motion. Låt barnen röra på sig varje dag och starta ett ämne i skolan som heter välbefinnande. Men det är väl utopiskt eftersom det inte går kortsiktigt att beräkna vad det skulle innebära i vinster på lång sikt. Nej nu börjar det bli för långt – det får vi ta mer in kommande tankar.


Kommentarer
Postat av: Elisabeth Östberg

Jättebra skrivit Curre!

2011-12-09 @ 20:33:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0