Därför är jag Humanist

Humanisterna företräder en sekulär, demokratisk och förnuftsbaserad livsåskådning och är partipolitiskt obundet.

I Uganda vill kristna lobbyister införa dödstraff för homosexualitet. I många islamistiska länder förtrycks kvinnor systematiskt. I många katolska länder förvägras kvinnor abort. I USA anser nästan hälften av befolkningen att evolutionen är en bluff. I Indien tvingas människor leva underkastade det religiösa kastsystemet. Det religiösa förtrycket i världen är vår tids största brott mot mänskliga rättigheter. Humaniströrelsen vill vara en befriande kraft, en rörelse som står upp för människan och hennes rätt att slippa sådant förtryck.

Men Sverige då? Sverige är inte så sekulärt som somliga tror. Svenska kyrkan har fortfarande en gräddfil i många avseenden, religiösa friskolor är fortförande tillåtet och medicinsk lagstiftningen är fortfarande präglat av religiösa föreställningar. Det sekulära samhället måste hela tiden försvaras.

Humanistiska är en etisk och demokratisk livsåskådningen som sätter människan i centrum och anser att vi själva är ansvarig för varandra och den värld vi lever i. Ingen skall berövas sitt liv, förtryckas eller ens begränsas av andra människors uppfattningar om högre väsen eller religiösa dogmer. Humanisterna värnar om det sekulära samhället och åtskillnaden mellan religion och politik och uppbyggandet av ett mer mänskligt samhälle . Humanisterna strävar efter att de mänskliga rättigheterna skall vara överordnade religiösa dogmer, normer och värderingar.

 

För mig känns det rätt och naturligt att vara Humanist.
Om du villveta mera gå gärna in på http://www.humanisterna.se/

 

 


Kommentarer
Postat av: Elisabeth Östberg

Bra skrivet utifrån bra tankar!

2011-12-11 @ 18:38:17
Postat av: Jeremy Pryce

Ställer upp på det humanistiska värdegrunden och hoppas innerligt att även jag med mina handlingar företräder dessa humanistiska värderingar.

2011-12-17 @ 09:38:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0